Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Poșta electronică (electronic mail, e-mail, @, email)

Educație pentru și prin internet: Educație netățenească (10)

Poșta electronică (electronic mail, e-mail, @, email)

Ce este poșta electronică? În [1] găsim o descriere satisfăcătoare a poștei electronice. Dar ce a fost înainte de poșta electronică? În primul secol d.Hr., de exemplu, epistolele apostolului Pavel au fost transmise la mari distanțe „per pedes apostolorum”(pe picioarele apostolilor) și pe corăbii.

În secolul al XIX-lea corespondența poștală se transporta cu poștalionul (diligența), o trăsură trasă de 4 sau 6 cai, în combinație cu transportul pe corăbii. Viteza de transport a poștei a crescut odată cu utilizarea motoarelor cu abur la vapoare și locomotive, apoi a avioanelor, mergând până la avioane supersonice, cu viteză mai mare decât viteza sunetului (aprox. 340 m/s). Concomitent au apărut alte mijloace de transmitere a mesajelor: telegraful (1830), telefonul (1876) și radioul (1890), adevăratele precursoare ale poștei electronice.
Dar limita superioară a vitezei, conform teoriei restrânse a relativității a lui Einstein, este considerată viteza de propagare a luminii (a fotonului în vid, de aprox. 300.000.000 m/s), care este de aproape un milion de ori mai mare decât cea a sunetului, putând înconjura Pământul de aproximativ 7 ori în decursul unei secunde, iar până la Lună ajunge în mai puțin de 1,3 secunde. Viteza poștei electronice tinde, la modul ideal, spre această viteză, dar are limitări dependente de mediul de propagare, de lărgimea de bandă, de mărimea mesajului ș.a.
Cuvinte și sintagme cheie [1]: E-mail, @ (a rond sau „coadă de maimuță - în jargon, caracter obligatoriu în orice adresă de email), Cc (Copy carbon, aici se trec destinatarii secundari vizibili), Bcc (Blind copy carbon, aici se trec destinatarii secundari invizibili), send (trimite), attach (atașează fișier), reply (răspunde), forward (retrimite un mesaj, de obicei primit).
Top 10: Servicii gratuite de email. Evident, dacă avem o afiliere instituțională, e preferabil să folosim o adresă de email oficială, creată pe domeniul instituției. De exemplu, domeniul Universității Agora este www.univagora.ro, iar adresa mea oficială este rector@univagora.ro. Ca abonat casnic la Internet al RDS Oradea, mai am adresa idzitac@rdsor.ro. Mai am și altele oficiale, dar folosesc și idzitac@gmail.com, creată gratuit pe Google. Această adresă îmi permite să-mi redirectez toate adresele aici, ca să nu fiu nevoit să accesez separat cele „n” adrese. Dar adresele neoficiale, create prin servicii „free”, deși sunt unice și se poate depista, printr-o investigație polițienească, cine este proprietarul, sunt considerate anonime și privite cu reticență de către cei care primesc mesaje de pe astfel de adrese. De exemplu, oricine își poate crea adresa ioan.dzitac@gmail.com pe numele Ioan Dzițac și să se dea drept rectorul Universității Agora, trasmițând mesaje ilegale în numele meu, în scopuri necinstite.
Heinz Tschabitscher, un pasionat autodidact în domeniul emailului, face un clasament al primelor 18 servicii de email gratuite [2], din care am reținut primele 10:
1. Gmail –Google;
2. Zoho Mail - ZOHO Corp.;
3. AIM Mail -AOL Inc.;
4. iCloud Mail – Apple Inc.;
5. Outlook.com  -Microsoft;
6. Windows Live Hotmail- Microsoft;
7. Yahoo! Mail  -Yahoo!;
8. Mail.com and GMX Mail  -GMX Internet Services;
9. Shortmail -  410 Labs;
10. BigString.com - Heinz Tschabitscher.
Atenție la pericole [3, 4]. Ștergeți imediat mesajele care vă cer să vă dezvăluiți date personale, parole, conturi bancare, să retrimiteți așa-zise mesaje umanitare (cu persoane bolnave sau copii arși), care vă asigură că ați câștigat diverse premii etc. Nu deschideți atașamentele unor mesaje dubioase.
Căutați și clarificați-vă mai bine cuvintele: spam (mesaj agresiv, nedorit, de obicei o reclamă), virus (program periculos, care pătrunde nedorit în calculator „agățat” de un e-mail sau la accesarea unor site-uri), sniffing/spoofing (mesaj fals în numele și de pe adresa de email a altei persoane, uneori am primit mesaje de la „mine însumi”, cum că aș vinde Viagra sau că sunt la Roma, mi s-a furat portofelul și am nevoie urgentă de bani!), phishing (mesaj tipic pentru fraude bancare), malware (software rău intenționat), adware (reclamă anexată la diverse softuri gratuite), spyware (programe spion), trojan (spyware ce deschide căi de acces neautorizat pentru exterior), worm (vierme, un program care se auto-multiplică și invadează calculatorul și alte medii). Ioan Dzițac
Bibliografie
[1] http://ro.wikipedia.org/wiki/E-mail
[2] http://email.about.com/od/freeemailreviews/tp/free_email.htm
[3] http://ro.saferpedia.eu/wiki/
[4] http://ro.wikipedia.org/wiki/Spam

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:31:54 Ora de vară a Europei de Est