Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Pelerinajul credincioșilor Parohiei Sf. Apostol Andrei din Oradea

Pelerinaj în Þara Sfântă

Pelerinajul credincioșilor Parohiei Sf. Apostol Andrei din Oradea

Pelerinajul credincioșilor Parohiei Sf. Apostol Andrei din Oradea desfășurat în perioada 9-14 noiembrie 2012 în Þara Sfântă, a fost binecuvântat de bunul Dumnezeu, deoarece printre cei care i-au condus sufletește prin aceste locuri, au fost și trei preoți.

Fiecare a reușit să-i aducă pe credincioși cu gândul mai aproape de locurile pe care le vizitau prin citirea sfintelor evanghelii și prin cuvintele de învățătură rostite la microfonul autocarului.
Ajunși în Bethlehem, unde au fost cazați trei nopți, pelerinii au vizitat Biserica Nașterii Domnului Iisus Hristos, Grota Laptelui – locul unde Preasfânta Fecioară Maria l-a alăptat pe prunc în lungul drum spre Egipt călăuziți de dreptul Iosif, Câmpul păstorilor, peștera Magilor, Mănăstirea Sf. Teodosie, Mănăstirea Sf. Sava – loc binecuvântat unde doar bărbații au intrat în mănăstire pentru a se închina la Sf. Moaște a sfântului sfințitului Sava.
 Ziua duminicii i-a găsit pe pelerini în Sfânta cetate a Ierusalimului, parcurgând pe o ploaie binefăcătoare Drumul Crucii cu pavaj original, locul condamnării lui Iisus - Pretoriul, temnița unde a fost închis atât Mântuitorul cât și Baraba - tâlharul care avea să fie eliberat, locul întâlnirii cu Maica Sa, urma mâinii Domnului sprijinindu-se de zid, luarea crucii de către Simon Cirineanul, întâlnirea Domnului cu Veronica și imprimarea feței Mântuitorului pe Maramă – prima icoană cu chipul lui Iisus, întâlnirea cu femeile care plângeau, Biserica Golgotei, a Sf. Mormânt și a Sf. Învieri – Golgota – locul dezbrăcării Domnului și locul răstignirii pe cruce, stânca în care a fost înfiptă crucea, Piatra Ungerii cu miresme înaintea înmormântării, Capela Sf. Mormânt al Domnului nostru Iisus Hristos, Camera Îngerului și Sf. Mormânt – locul unde pelerinii intrau cu fața dar ieșeau cu spatele încărcați de o foarte mare bucurie sufletească. Tot în Ierusalim au mai fost la locul aflării Sf. Cruci, altarul stâlpului de care a fost legat Domnul și biciuit, altarul sutașului Loghin, care a spus: „cu adevărat acesta este fiul lui Dumnezeu”, paraclisul Născătoarei de Dumnezeu, locul întâlnirii Domnului cu Maria Magdalena în Duminica Învierii, strada pavată a Sfintei Elena, poarta Iafo, Turnul regelui David, cartierul armenesc, Foișorul Cinei de Taină și Pogorârii Sf. Duh, Biserica unde Maica Domnului a primit vestea înălțării la Domnul, Biserica Adormirii Maicii Domnului, Muntele Sion, Muntele Moria.
Cel mai vechi așezământ din lume, Ierihonul, a fost vizitat în cea de-a patra zi a pelerinajului, zi în care am  mai vizitat și Muntele Carantania – locul ispitirii Mântuitorului, Dudul lui Zaheu, Așezământul Românesc, Mănăstirea Sf. Gherasim de la Iordan, Valea Hozevei unde am putut admira în raclă moaștele Sf. Ioan Iacob Hozevitul Românul (și care a dorit să ne arate o minune dumnezeiască – ghetele sfântului pe care le avea din România și cu care a umblat în armată erau umede și de noroi deoarece, El, Sfântul ne așteptase că știa că venim și Bunul Dumnezeu chiar a adus ploaia în pustiul Hozevei pentru a întări această minune). Seara am fost cazați în orașul Tiberias lângă Marea Galileii pe care am putut-o admira la lumina lunii și a becurilor ce o înconjurau, dar și la răsăritul soarelui, dimineața.  
A cincea zi a început cu vizitarea Nazaretului – Catedrala Bunei Vestiri, locuința Sf. Iosif și a Sf. Fecioare Maria, atelierul lui Iosif, Biserica Izvorului Maicii Domnului – care a fost văzută doar din exterior deoarece Patriarhul Moscovei și a întregii Rusii era în vizită la locurile sfinte cu 20.000 de pelerini ruși.
Nu am putut trece prin Cana Galileii fără să intrăm și la Biserica Nunții din Cana – locul săvârșirii primei minuni de către Domnul Iisus Hristos, Tabgha – locul înmulțirii pâinilor și peștilor, săturarea mulțimilor, Muntele Fericirilor, Casa Sf. Apostol Petru de pe malul Mării Galileii, locul pescuirii minunate, Muntele Tabor – locul Schimbării la Față a Mântuitorului Iisus unde sunt și cele trei colibe drept mărturie, dar și trei măicuțe românce care se roagă pentru întreg neamul nostru.
Un loc drag nouă a fost Râul Iordanului unde Sf. Ioan l-a botezat pe Iisus și unde pelerinii au avut prilejul să fie stropiți și să se spele în apa în care Mântuitorul a călcat, sfințind apele.
Seara pelerinii au revăzut Ierusalimul fiind cazați la Hotelul en Karem de unde în ziua următoare au urcat pe Muntele Măslinilor. Tot atunci au mai vizitat Mănăstirea Eleon – locul Înălțării Domnului la cer, Biserica Tatăl Nostru – unde Domnul Iisus Hristos a rostit pentru prima dată rugăciunea Tatăl Nostru, Biserica Dominus Flevit – unde Domnul a plâns pentru Ierusalim, Biserica Maria Magdalena –având cupole de aur, Grădina Ghetsimani – Biserica națiunilor – locul rugăciunii lui Iisus, locul prinderii Domnului, măslinii seculari, Sfântul Mormânt al Maicii Domnului, Valea lui Iosafat, Biserica și locul uciderii cu pietre a Sf. Arhidiacon Ștefan.
Înainte de revenirea în țară pelerinii au mai ajuns să se închine la Sfântul Mormânt și să vină încărcați de acea bucurie care poate să-ți umple sufletul doar acolo știind că Mântuitorul și-a vărsat sfântul sânge pentru noi „ca să fim și noi mântuiți”.
În drumul spre aeroportul Bengurion am avut două încercări însă am fost de asemenea călăuzit de bunul Dumnezeu și atunci când trebuia să traversăm cele patru benzi ale șoselei unde ne aștepta autocarul și din senin un autocar al israelienilor a făcut un viraj punându-se de-a curmezișul drumului – astfel ni s-a făcut cale liberă să putem traversa (traficul era foarte intens și altfel n-am fi putut), iar o altă încercare a fost aproape de aeroport când ghidul a fost coborât din mașină și au intrat soldații să controleze autocarul – noi fiind deja în întârziere, dar rugăciunile înălțate către bunul Dumnezeu și către Părintele Arsenie Boca ne-au deschis și aici calea spre casă.
Þinem să mulțumim celor trei preoți însoțitori – pr. Bota Vasile, pr. Crenec Alexandru și pr. Molea Traian – ghidul grupului din partea Patriarhiei Române. Avem apoi cuvinte de mulțumire (că lauda este a lui Dumnezeu și pentru ghidul organizator, dl Lupu Ioan care și-a asumat răspunderea coordonării unui grup așa de numeros ca al nostru și „cu ani mulți în spate”. Mariana UNGUR
Impresii ale pelerinilor
„Pelerinajul în Þara Sfântă a reprezentat pentru noi un balsam duhovnicesc și o trăire profundă a învățăturilor creștine. Atingerea fizică a locurilor sfinte ne-a marcat întreaga ființă, iar trăirile pe care noi le-am avut acolo le vom păstra veșnic într-un sertar de aur, al sufletului și al minții. Bethlehemul Nașterii Mântuitorului, Nazaretul copilăriei lui Iisus și a Maicii Domnului, al Buneivestiri,  Atelierul Sfântului Iosif, Ierusalimul cu Grădina Ghetsimani,  Mormântul Maicii Domnului și al părinților ei, Sionul cu locul adormirii Maicii Domnului , mormântul lui David, Muntele Măslinilor, culminând cu Calea Crucii și Mormântul Mântuitorului, sunt doar câteva din locurile de care ne vom aminti mereu, mai ales în momentele de rugăciune. Toate aceste trăiri ne-au fost aprofundate prin citirea evangheliilor și explicațiilor specifice oferite de preoții însoțitori la fiecare loc sfânt”. Soții Verdeș Ioan și Viorica (50 ani)
„Prima impresie avută la aeroport la întoarcerea în București a fost aceea că ceva mă trăgea ca un magnet înapoi pentru a vedea din nou locurile vizitate și pentru a le imprima mai bine pe scoarță. Dacă cineva mi-ar fi propus să rămân aș fi rămas acolo.
Parcă aveam aripi, eram ușoară ca o pasăre, aerul parcă era altul, starea sufletească era deosebită, nu-mi era foame, sete, nici o durere nu aveam, simțeam că sunt undeva sus lângă cei pe urmele cărora am fost. Aveam senzația că-mi vine să sărut pământul, că vreau să aflu cât mai multe. La Iordan am simțit că Mântuitorul este aproape de mine, cu Sf. Ioan Botezătorul și simțeam o fericire duhovnicească ce nu poate fi egalată cu aceea de a avea un million de dolari. Acum când cânt pricesne sau colinde parcă mă văd în acele locuri și sunt foarte fericită”. Livia Dimirule (63 ani)
M-am simțit foarte, foarte fericit, foarte bine, deoarece mi-am dorit de mult să merg în Þara Sfântă. M-a impresionat Grota Laptelui unde Fecioara Maria l-a alăptat pe Iisus și unde au căzut trei picături de lapte pe acele roci de culoare roșiatică care s-au transformat în rocă albă, ca laptele. La Sfântul Mormânt a fost foarte frumos și înălțător ”. Ursu Cornel (28 ani)
„La intrarea în Peștera Nașterii Domnului Iisus Hristos se află în stânga sus o coloană pe care este pictat chipul lui Iisus care clipește când cu ochiul stâng, când cu ochiul drept, când cu amândoi. M-am uitat insistent și am intrat în panică: Doamne, numai eu nu văd? Am început să mă rog și atunci s-a produs minunea și pentru mine. La început a clipit cu ochiul drept, apoi cu stângul și apoi cu amândoi. Nu pot să descriu în cuvinte bucuria sufletească”. Fildan Maria (54 ani)
„M-a impresionat locul din Grădina Ghetsimani unde Iisus s-a dus să se roage și îi rugase și pe apostoli să privegheze, dar aceștia nu au putut, m-a impresionat până la lacrimi evanghelia acelui loc. Cea mai mare realizare a mea a fost aceea să-mi pun fruntea unde Mântuitorul a înviat din Sf. Mormânt – acolo am lăsat o lacrimă. Un alt moment înălțător a fost acela când am mers cu corabia pe Marea Galileii și când gazdele ne-au arborat drapelul României și au pus înregistrarea cu Imnul „Deșteaptă-te, române!”- am fost de asemenea impresionată până la lacrimi”. Iuliana Horșia (74 ani)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Pelerinajul credincioșilor Parohiei Sf. Apostol Andrei din Oradea.

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 00:56:30 Ora standard a Europei de Est