Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ecoeducația promovată în cadrul Liceului Teologic Baptist „Emanuel” Oradea

Proiecte locale și parteneriat internațional

Ecoeducația promovată în cadrul Liceului Teologic Baptist „Emanuel” Oradea

Ecoeducația trebuie tratată ca proces de sensibilizare și formare a copiilor, tinerilor și adulților pentru abordarea și soluționarea problemelor cu care omul și mediul se confruntă.

Dincolo de mesaje și avertismente, este momentul ca fiecare să se simtă direct responsabil și angajat în acțiunile de protecție a mediului înconjurător.
Animați de acest gând, ne-am propus să-i implicăm pe elevii noștri în activități care conduc la rezolvarea problemelor de mediu sau măcar la ameliorarea lor, având în vedere că ei sunt gestionarii și consumatorii de mâine ai resurselor naturale. Scopul final al implicării lor directe în proiecte de mediu este adoptarea unui comportament ecologic adecvat și a unei atitudini combative față de cei care distrug mediul cu bună știință sau din ignoranță.
În acest sens, beneficiem și de ajutorul celorlalte cadre didactice din școala noastră, de sprijinul Bisericii Baptiste „Emanuel”, al Primăriei municipiului Oradea, al Agenției pentru Protecția Mediului Bihor, precum și al părinților elevilor noștri. Fiind un efort susținut, credem că roadele se văd, activitățile de voluntariat pentru mediu, investigațiile de teren, participările elevilor la diferite concursuri locale, județene și naționale, pe teme eco, fiind numeroase și eficiente.
Dintre cele mai importante activități realizate în acest prim semestru al anului școlar 2012-2013, menționăm: plantarea de arbuști ornamentali, în curtea Bisericii Baptiste „Emanuel”, în cadrul Zilelor Naționale de Plantare, demararea unei vaste campanii de colectare de maculatură, la nivelul întregii școli, în cadrul concursului județean organizat de către S.C. ECO Bihor, APM Bihor, Primăria Oradea și alte instituții, în perioada nov.-dec. 2012, urmând ca banii obținuți prin valorificarea maculaturii să fie folosiți pentru cumpărarea unor cadouri de Crăciun, copiilor de la Centrul de Îngrijire de Zi din Oradea, cu care avem o legătură de prietenie de mai bine de doi ani. Am continuat și activitățile de mediatizare a compactării peturilor cu ajutorul aparatului Tepet, în cadrul concursului național „Școli pentru un viitor verde - Edupet”, în vederea educării copiilor în spiritul unui comportament prietenos față de mediu, prin participarea directă la colectarea și reciclarea recipientelor PET.
De asemenea menționăm participarea la secțiunea artistică a concursului județean „Colectarea selectivă și eco-estetică a DEEE-urilor (organizat de APM Bihor și asociația Ecotic) în perioada nov.-dec. 2012, organizarea unei dezbateri având ca temă „Poluarea atmosferică și surse de energie alternativă în Oradea” (noiembrie 2012), cu participarea dnei ing. Loredana Tîrț, (reprezentant APM Bihor),  activitate cuprinsă în cadrul proiectului „Îmbunătățirea calității mediului în școală și în comunitate, prin implicarea elevilor în activități extraccuriculare”, finanțat de către Primăria municipiului Oradea.
O amplă activitate a constituit-o realizarea unei investigații pe echipe, de către elevii claselor a XI-a A și B,  privind problemele de mediu identificate în perimetrul localității Oradea, cu accent pe poluarea atmosferică provocată de autovehicule, în vederea conștientizării comunității locale cu privire la efectele nocive ale emisiilor de gaze în atmosferă, pentru adoptarea unor măsuri de eficientizare a  consumului de combustibil utilizat pentru motoarele de automobil, precum și de reducere a consumului de benzină cu plumb. Această activitate, cuprinsă în cadrul concursului național „Patrula eco”, la care participăm cu entuziasm pentru a treia oară, consecutiv, a oferit elevilor prilejul de a se întâlni cu specialiști din diverse domenii (de ex. dealeri auto, ingineri, polițiști etc.), de a sta de vorbă cu simpli cetățeni, dar și cu reprezentanți ai instituțiilor locale, precum dna Florica Cherecheș, consilier local, în legătură cu problemele investigate, în vederea găsirii unor soluții optime, realiste de reducere a consumului de energie a autovehiculelor utilizate de rezidenți, precum și a emisiilor de CO2.
Rezultatele investigațiilor realizate de către elevi au constituit obiectul unui portofoliu ce cuprinde: chestionare, pliante, grafice, poze, soluții proprii, interviuri cu diverse persoane abilitate în domeniu etc., ele fiind incluse și în cadrul unor prezentări ppt, vizionate la orele de geografie a mediului înconjurător.
Activitățile și proiectele menționate mai sus se înscriu și în cadrul unui parteneriat internațional, inițiat de dna prof. Bolcaș Claudia, cu școala Wartburg din Olanda- Rotterdam, intitulat „Keep your soul, house and school clean!”(Păstrează-ți  sufletul, casa și școala curate!”), parteneriat în care avem și noi onoare de a fi membri.
Considerăm că aceste proiecte merită să se realizeze și în următorii ani și să rămână un obicei al Liceului Teologic Baptist „Emanuel” Oradea, iar energia consumată pentru derularea lor să fie folositoare.
Prof. Iștoc Ramona, Iștoc Florin (catedra de istorie-geografie, L.T.B. „Emanuel” Oradea)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Ecoeducația promovată în cadrul Liceului Teologic Baptist „Emanuel” Oradea.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:01:36 Ora de vară a Europei de Est