Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Spitalele să facă ceea ce știu și ceea ce pot!”

Vineri, în cadrul simpozionului „Drumul bolnavului în Bihor”,

„Spitalele să facă ceea ce știu și ceea ce pot!”

Vineri (23 noiembrie 2012) în sala „Traian Moșoiu” a Primăriei Oradea, s-a desfășurat simpozionul intitulat „Drumul bolnavului în Bihor”, manifestare științifică organizată de Fundația pentru Sănătate, Centrul de Cercetări în Medicina de Înaltă Performanță/Facultatea de Medicină și Farmacie/Universitatea Oradea, Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea și Primăria Municipiului Oradea, „având ca și scop major asigurarea serviciilor necesare și optime pentru bolnavi, evitarea paralelismelor, respectiv stabilirea unor măsuri care ar contribui la evitarea risipei în anumite domenii”...

Dl dr. Foldes Adalbert, președintele Fundației pentru Sănătate, moderatorul evenimentului, a salutat prezența la simpozion a specialiștilor în domeniu, a primarilor din județ, precum și a distinșilor invitați: dl prof. Cornel Popa – președintele Consiliului Județean Bihor, dl ing. Ilie Bolojan, primarul Municipiului Oradea, și nu în ultimul rând dl conf. dr. Florian Bodog, decanul Facultății de Medicină și Farmacie, în calitate de secretar de stat în Ministerul Sănătății.
În stilu-i caracteristic, dl primar Ilie Bolojan a pus punctul pe i, scurt și concis: „Noi suntem interesați în modul direct atât din punct de vedere financiar, pentru că sistemele de decontări sunt influențate de drumul bolnavului, dar suntem interesați și din punct de vedere al unui sistem care să fie în serviciul pacienților și să rezolve cât mai repede problemele de sănătate ale bolnavilor...”
Președintele C.J. Bihor, dl Cornel Popa, a recunoscut și a subliniat faptul că pentru rezolvarea problemelor „trebuie făcut un front comun în jurul sănătății pentru o viață de calitate... și în acest sens, îmi doresc să comunicăm mai fluent și mai organizat. Poate că în buna noastră credință și intenție de a ajuta putem greși. Susțin tot ceea ce înseamnă demers pentru îmbunătățirea vieții oamenilor și cred că ne-am dovedit buna credință. Trebuie însă să comunicăm mai organizat, mai des pentru a ști ce avem de făcut, decizile politice și deciziile administrative să vină cât mai repede și să fie puse în practică în folosul bolnavului, pentru sănătatea mai deplină a oamenilor”.
În calitate de secretar de stat, dl Florian Bodog a insistat ca „fiecare spital să-și respecte nivelul de competență... „să lucrăm pentru a câștiga încrederea pacienților noștri pentru a nu-i aduce într-o stare de disperare să ceară transfer într-un spital dintr-o altă țară”. Primarilor le-a cerut să susțină centrele de permanență. „Pentru a scurta drumul pacientului, este foarte important să avem centrele de permanență pentru că altfel toată presiunea pacienților se răsfrânge asupra unităților de primire-urgență din spitalele județean și municipal care sunt pur și simplu „inundate” de pacienții din județ”...        
La rândul său dl manager, dr. Gheorghe Carp, a spus lucrurilor pe nume, evidențiind toate neajunsurile sistemului și trăgând semnale de alarmă „pentru a găsi soluții pentru situațiile care se schimbă cu rapiditate ieșită din comun...” Făcând trimitere la noua lege a sănătății, care va rezolva unele probleme, domnia sa a lansat chemarea la luarea unor măsuri urgente pentru a nu se ajunge la închiderea unor spitale din județ atunci în legea va intra în vigoare. Managerul a prezentat o statistică realizată la nivelul celor două spitale principale care funcționează în Oradea, Spitatul județean și Spitalul municipal, și care în primele 9 luni ale anului au asigurat 3.700 și respectiv 3.200 de internări pe lună. Din care 60 la sută, chiar 97 la sută dintre pacienți sunt din județ. Este de-a dreptul alarmant numărul de transferări care au loc de la spitalele din județ la spitalele din Oradea. „de la spitalul din Aleșd s-au transferat în primele 9 luni, 608 pacienți, de la Marghita - 457, de la Beiuș - 389, iar de la Salonta - 346. Am luat legea și am vrut să văd care este gradul de competență în categorisirea acestor spitale și am descoperit niște lucruri surprinzătoare care, din păcate, nici Casa Națională și nici Casa Județeană, nici spitalele nu le-au pus niciodată în balanță. În această clasificare a spitalelor, depinde foarte mult ce fel de proporție este între cei care sunt transferați în altă unitate sanitară. Legea spune că trebuie să fie transferați în timp mai scurt de 48 de ore în proporție de 1,5 la sută, și după 72 de ore doar 0,5 la sută. Dacă luăm fiecare spital din județ și analizăm în ce proporție fac acest transfer la Spitalul Județean sau la Spitalul Municipal înseamnă că spitalele care acum au clasificarea IV vor trece la clasificarea V. Cred că nu toți ați citit legea, pentru că sunt criterii care oricând vă desclasifică și aceasta înseamnă că nu mai aveți niciun fel de posibilități de a asigura asistența medicală de bază pentru că spitalele de categoria a IV-a trebuie să asigure tratamente de bază și diagnostice de bază. Tot legea spune că în momentul în care un pacient se transferă dintr-un spital într-altul, dacă mai mult de 75 la sută din tratament s-a făcut în spitalul primitor, banii se iau de la spitalul care l-a trimis”. Dl dr. Gheorghe Carp a dat și multe exemple alarmante, în care unii au luat decizii aberante pentru care respectivele spitale trebuiau să fie automat închise (datorită faptului că patru specialități nu au putut fi asigurate sau datorită unor dezinfecții care trebuiau făcute sau și mai grav pentru că ATPA-ul este scump trimit bolnavul cu salvarea la Oradea).
„Deci este un interes comun ca aceste spitale (spitalele din județ – n.n.) să facă ceea ce știu și ceea ce pot, iar spitalele complexe să se dezvolte în așa fel încât să poată prelua toată patologia din teritoriu”, a mai spus dl dr. Gheorghe Carp. Tot domnia sa a arătat aberațiile care se întâmplă în sistemul actual în care 22 la sută din pacienții tratați la Spitalul Județean nu sunt decontați de Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru că criteriul de alocare a cazurilor pe lună nu iese la socoteală după formula aplicată...
În cadrul schimbului de experiență pe care l-a avut anul trecut în USA, dl dr. Gheorghe Carp a aflat cum se gospodăresc și cum se tratează americanii. „Era un consorțiu de 18 spitale în care 14 erau mici și managerul general al unui spital din Florida mi-a spus că intenția lor a fost să ajute acele spitale mici să nu se închidă, dar că fără această tutelă a unui spital puternic, spitalele mici se închideau. Am să vă trimit la toți managerii și la toți primarii acest concept de consorțiu prin care nu vă taie cu absolut nimic din personalitatea juridică, din competențele pe care le aveți, dar vă oferă o mână de ajutor în așa fel încât să nu se irosească banii. Pacientul să fie cât mai bine tratat, să nu mai avem cazuri în care, din varii motive, este plimbat între servicii și spitale și ajunge la televiziune, pentru că aici a fost o greșeală de sistem, nu o greșeală de spital”, a conchis dr. Gheorghe Carp - managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Spitalele să facă ceea ce știu și ceea ce pot!”  

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:33:35 Ora de vară a Europei de Est