Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Cea de-a IV-a ediție a Târgului de jucării

Joi, la Casa de Cultură a Sindicatelor

Cea de-a IV-a ediție a Târgului de jucării

Asociația Pro Bambini din Oradea, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor, a organizat joi (22 noiembrie 2012), la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea, o nouă ediție a Târgului de jucării.

Potrivit organizatorilor, la cea de-a IV-a ediția a târgului și-au anunțat participarea 18 școli din Oradea și județ. Același târg de jucării s-a desfășurat (pentru prima oară) și la sala de sport a Liceului „Don Orione”, la care au participat patru școli: liceul gazdă (preșcolarii, clasa pregătitoare și încă două clase ale ciclului primar - clasele I și a II-a) și școlile gimnaziale „Octavian Goga”,  Nr. 11 și Nr. 16.
„Proiectul se derulează din anul 2009, în luna noiembrie, în apropierea sărbătorii Sfântului Nicolae. În perioada dinaintea marilor sărbători, toți copiii își doresc să primească daruri. În acest sens, Asociația Pro Bambini are un scop bine definit: acela de a-i învăța pe copii și să dăruiască. Banii adunați vor fi folosiți în proiectele Asociației Pro Bambini.
Târgul are ca obiective promovarea simțului răspunderii sociale și a spiritului caritabil în rândul copiilor, implicarea copiilor și a comunității în activități de voluntariat, dar și aplicarea matematicii în practică și dezvoltarea simțului economic”, ne-a spus dna prof. Stela Tăut, din partea organizatorilor.
Holul mare al Casei de Cultură  a Sindicatelor a fost iarăși înțesat de lume, copii și părinți; elevii vindeau jucăriile sub coordonarea învățătorilor și tot ei, elevii, încasau și banii. Forfota, interesul și seriozitatea celor mici nu pot decât să ne încânte. Și ei mai negociază, dar nu stau prea mult pe gânduri. Dacă vor o jucărie, o cumpără, oricât ar costa, dar prețurile sunt modice. Nimeni nu are interesul sa înșele și să jupoaie, să fenteze sau să fraierească; în lumea lor, a copiilor, totul e curat și transparent. „Am avut și o licitație grozavă pentru niște mașinuțe super”, ține să ne informeze doamna profesor Elena Pavel de la Școala Gimnazială „Oltea Doamna”. Dascălii sunt realmente încântați de atmosferă și de felul în care se comportă elevii lor, puși în situația de a „cântări” și a lua o decizie, de a se bate pentru a-și vinde marfa înaintea celorlalți, dar nu neapărat mai scump, ci mai repede. Pe unii, i-am văzut părăsindu-și standul și „defilând” prin mulțime spre a veni în întâmpinarea cumpărătorilor. Cea mai mică dintre cumpărători a fost, se pare, Bianca Florea de 2,5 ani. „Bianca și-a dorit tare mult această păpușă, iar proprietarul ne-a vândut-o cu 2 lei, cu cărucior cu tot”, ne-a spus mama Biancăi. Cel mai vârstnic cumpărător pe care l-am cunoscut a fost, pare-se, dl Victor Modog, fire de artist, cam zgârcit și „ursuz”, din moment ce nu a reușit să „scape” de mașina poliției cu care defila peste tot și să-și cumpere o alta pe care și-o dorea atât de mult!
„Contează cel mai mult atmosfera și emulația...”
„Copiii care au adus jucării pentru vânzare au venit de la ora 15.00, iar cumpărătorii au avut acces de la ora 15.30. Acestea sunt rgulile târgului, iar copiii le respectă, a ținut să ne asigure Mădălina Mihuța – coordonatorul de proiect. Târgul este accesibil tuturor pentru că prețurile sunt modice. Contează cel mai mult atmosfera și emulația de a-i determina pe copii să vrea să vândă și să cumpere pentru o cauză nobilă. Din banii care se vor aduna, vom derula proiectele Asociației Pro Bambini: acțiuni de caritate, culturale și sportive, precum și burse. Elevii de la „Nicolae Bălcescu” ne-au supus atenției cazul unui coleg de-al lor, Andrei, care suferă de o boală rară și care necesită o intervenție, o operație în  Austria. Lumea a răspuns pozitiv, iar de caz se ocupă doamna profesor Simona Vancea, coordonatorul de proiect pe școală. E de admirat ceea ce se întâmplă aici, care contrastează cu tot ce vedem zilnic în jurul nostru, pe stradă și în societate. Din cauza crizei și a răutăților, cei mari parcă și-au pierdut busola. Nu-i mai poți înțelege. Nu mai știi ce să crezi, cum de ne-am înrăit atât de mult. În lumea copiilor e cu totul altceva. Ei ne susțin cu moralul lor, cu bunătatea și sinceritatea lor”, exclamă Mădălina.
Suntem de-acord cu Mădălina, dar oare cine și când va putea schimba lumea în bine? Doar bunul Dumnezeu, numai că s-ar putea să nu mai prindem noi acele vremuri, când oamenii mari vor fi atât de buni și sinceri ca și copiii, când vor domni pacea și înțelegerea, dreptatea și omenia! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Cea de-a IV-a ediție a Târgului de jucării.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:30:05 Ora de vară a Europei de Est