Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Cea de-a IV-a ediție a Târgului de jucării

Joi, la Casa de Cultură a Sindicatelor

Cea de-a IV-a ediție a Târgului de jucării

Asociația Pro Bambini din Oradea, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor, a organizat joi (22 noiembrie 2012), la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea, o nouă ediție a Târgului de jucării.

Potrivit organizatorilor, la cea de-a IV-a ediția a târgului și-au anunțat participarea 18 școli din Oradea și județ. Același târg de jucării s-a desfășurat (pentru prima oară) și la sala de sport a Liceului „Don Orione”, la care au participat patru școli: liceul gazdă (preșcolarii, clasa pregătitoare și încă două clase ale ciclului primar - clasele I și a II-a) și școlile gimnaziale „Octavian Goga”,  Nr. 11 și Nr. 16.
„Proiectul se derulează din anul 2009, în luna noiembrie, în apropierea sărbătorii Sfântului Nicolae. În perioada dinaintea marilor sărbători, toți copiii își doresc să primească daruri. În acest sens, Asociația Pro Bambini are un scop bine definit: acela de a-i învăța pe copii și să dăruiască. Banii adunați vor fi folosiți în proiectele Asociației Pro Bambini.
Târgul are ca obiective promovarea simțului răspunderii sociale și a spiritului caritabil în rândul copiilor, implicarea copiilor și a comunității în activități de voluntariat, dar și aplicarea matematicii în practică și dezvoltarea simțului economic”, ne-a spus dna prof. Stela Tăut, din partea organizatorilor.
Holul mare al Casei de Cultură  a Sindicatelor a fost iarăși înțesat de lume, copii și părinți; elevii vindeau jucăriile sub coordonarea învățătorilor și tot ei, elevii, încasau și banii. Forfota, interesul și seriozitatea celor mici nu pot decât să ne încânte. Și ei mai negociază, dar nu stau prea mult pe gânduri. Dacă vor o jucărie, o cumpără, oricât ar costa, dar prețurile sunt modice. Nimeni nu are interesul sa înșele și să jupoaie, să fenteze sau să fraierească; în lumea lor, a copiilor, totul e curat și transparent. „Am avut și o licitație grozavă pentru niște mașinuțe super”, ține să ne informeze doamna profesor Elena Pavel de la Școala Gimnazială „Oltea Doamna”. Dascălii sunt realmente încântați de atmosferă și de felul în care se comportă elevii lor, puși în situația de a „cântări” și a lua o decizie, de a se bate pentru a-și vinde marfa înaintea celorlalți, dar nu neapărat mai scump, ci mai repede. Pe unii, i-am văzut părăsindu-și standul și „defilând” prin mulțime spre a veni în întâmpinarea cumpărătorilor. Cea mai mică dintre cumpărători a fost, se pare, Bianca Florea de 2,5 ani. „Bianca și-a dorit tare mult această păpușă, iar proprietarul ne-a vândut-o cu 2 lei, cu cărucior cu tot”, ne-a spus mama Biancăi. Cel mai vârstnic cumpărător pe care l-am cunoscut a fost, pare-se, dl Victor Modog, fire de artist, cam zgârcit și „ursuz”, din moment ce nu a reușit să „scape” de mașina poliției cu care defila peste tot și să-și cumpere o alta pe care și-o dorea atât de mult!
„Contează cel mai mult atmosfera și emulația...”
„Copiii care au adus jucării pentru vânzare au venit de la ora 15.00, iar cumpărătorii au avut acces de la ora 15.30. Acestea sunt rgulile târgului, iar copiii le respectă, a ținut să ne asigure Mădălina Mihuța – coordonatorul de proiect. Târgul este accesibil tuturor pentru că prețurile sunt modice. Contează cel mai mult atmosfera și emulația de a-i determina pe copii să vrea să vândă și să cumpere pentru o cauză nobilă. Din banii care se vor aduna, vom derula proiectele Asociației Pro Bambini: acțiuni de caritate, culturale și sportive, precum și burse. Elevii de la „Nicolae Bălcescu” ne-au supus atenției cazul unui coleg de-al lor, Andrei, care suferă de o boală rară și care necesită o intervenție, o operație în  Austria. Lumea a răspuns pozitiv, iar de caz se ocupă doamna profesor Simona Vancea, coordonatorul de proiect pe școală. E de admirat ceea ce se întâmplă aici, care contrastează cu tot ce vedem zilnic în jurul nostru, pe stradă și în societate. Din cauza crizei și a răutăților, cei mari parcă și-au pierdut busola. Nu-i mai poți înțelege. Nu mai știi ce să crezi, cum de ne-am înrăit atât de mult. În lumea copiilor e cu totul altceva. Ei ne susțin cu moralul lor, cu bunătatea și sinceritatea lor”, exclamă Mădălina.
Suntem de-acord cu Mădălina, dar oare cine și când va putea schimba lumea în bine? Doar bunul Dumnezeu, numai că s-ar putea să nu mai prindem noi acele vremuri, când oamenii mari vor fi atât de buni și sinceri ca și copiii, când vor domni pacea și înțelegerea, dreptatea și omenia! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Cea de-a IV-a ediție a Târgului de jucării.

Trimite email
sâmbătă, 21 decembrie 2024, 16:13:58 Ora standard a Europei de Est