Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Candele aprinse și lampioane înălțate pentru comemorarea victimelor accidentelor rutiere

Ieri, în fața Teatrului „Regina Maria”

Candele aprinse și lampioane înălțate pentru comemorarea victimelor accidentelor rutiere

Asociația Română pentru Protejarea și Respectarea Drepturilor Victimelor din Evenimentele Rutiere, în parteneriat cu Primăria Oradea, Inspectoratul de Poliție Județean Bihor (Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității și Serviciul Poliției Rutiere) și Inspectoratul Școlar Județean au organizat marți, 20 noiembrie 2012, în fața Teatrului „Regina Maria” din Oradea, comemorarea victimelor accidentelor rutiere.

„Prin această ceremonie, aducem un omagiu persoanelor care au decedat în evenimente rutiere tragice, accidente rutiere care, precum știm au produs suficiente victime; în ultimii 20 de ani, în România fiind decedate în accidente de circulație peste 60.000 de persoane, iar la nivel european peste un milion. Prin această ceremonie dorim să atenționăm participanții la trafic și cei care sunt soferi, la riscurile la care sunt expuse și la care expun persoanele pasagere cu ei, membri ai familiei sau persoanele dragi” a spus Wanda Jari – președintele asociației. Doamna Claudia Timofte, directorul Cancelariei prefectului, i-a felicitat pe organizatori și pe participanții la eveniment. Dl viceprimar Ovidiu Mureșan a salutat inițiativa asociației, considerând că „acțiuni de acest gen sunt binevenite, în ideea că în urma acestor semnale, să se ajungă la o finalitate pe care ne-o dorim: cât mai puține victime ale accidentelor de circulație”. Doamna comisar de poliție Ioana Indrieș s-a referit la campaniile preventive desfășurate de Inspectoratul de Poliție Județean Bihor, mai ales în rândul tinerilor. „Pentru că astăzi, în jurul nostru avem foarte mulți tineri, aș dori pe această cale să-i îndemn încă o dată să respecte în primul rând regulile de circulație, să fie atenți atunci când traversează, deoarece avem, se pare, o problemă, atât la nivel de județ, cât și la nivel național, cu traversările neregulamentare. Prin toate acțiunile pe care le avem în școli, încercăm să-i conștientizăm pe copii cu privire la importanța respectării regulilor de circulație. Și de fiecare dată le spunem că dacă o notă luată la matematică sau la română o mai pot corecta, de cele mai multe ori, atunci când sunt victime ale unor accidente rutiere, acest lucru s-ar putea să nu se mai poată întâmpla...”
Dl comisar-șef Claudiu Ciuclea, de la Serviciul Poliției Rutiere, a prezentat un bilanț al evenimentelor rutiere soldate cu morți și răniți.
„Se dorește ca și România să reușească, până în 2015, să reducă cu 50 la sută numărul accidentelor, respectiv al victimelor din accidentele rutiere. Și mă refer aici la accidentele grave...” Potrivit statisticii, la nivelul județului Bihor, în perioada 1 ianuarie – 18 noiembrie, „au avut loc 194 de accidente. Și fac referire doar la accidentele grave, soldate cu 45 de morți și 184 de răniți grav, față de 188 în 2011, în aceeași perioadă, tot 45 de morți, dar numai 174 de răniți grav. Ca și cauze, principala cauză în județul Bihor, dar nu numai, se regăsește și la nivel național, este viteza. În Bihor, 40 de accidente, 18 morți și 40 de răniți grav; a doua cauză este indisciplina pietonală: 28 de accidente, 6 morți, 22 de răniți grav; pe locul trei, prioritatea între vehicule...; aici avem 21 de accidente, 2 morți, 12 răniți grav... Vreau să vă atrag atenția că pe Drumul Național Nr.1, care începe în București și se termină în Vama Borș..., avem 24 de accidente, 11 morți și 21 de răniți grav, pe DN 19 (Oradea - Satu Mare), 16 accidente, 8 morți și 17 răniți grav, DN 79, pe locul III, 13 accidente, 5 morți, 11 răniți grav”...  
Să mai spunem că organizatorii au pregătit pentru acest eveniment 130 de candele și lumânări, precum și 23 de lampioane, la care s-au adăugat lumânările aduse și aprinse de familiile îndurerate. La eveniment au participat membri ai asociației, familii îndurerate, liceeni și profesori de la colegiile naționale „Mihai Eminescu” și „Emanuil Gojdu” și de la Liceul Tehnologic Sanitar „Vasile Voiculescu”. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Candele aprinse și lampioane înălțate pentru comemorarea victimelor accidentelor rutiere.

Trimite email
sâmbătă, 5 aprilie 2025, 07:12:15 Ora de vară a Europei de Est