Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Candele aprinse și lampioane înălțate pentru comemorarea victimelor accidentelor rutiere

Ieri, în fața Teatrului „Regina Maria”

Candele aprinse și lampioane înălțate pentru comemorarea victimelor accidentelor rutiere

Asociația Română pentru Protejarea și Respectarea Drepturilor Victimelor din Evenimentele Rutiere, în parteneriat cu Primăria Oradea, Inspectoratul de Poliție Județean Bihor (Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității și Serviciul Poliției Rutiere) și Inspectoratul Școlar Județean au organizat marți, 20 noiembrie 2012, în fața Teatrului „Regina Maria” din Oradea, comemorarea victimelor accidentelor rutiere.

„Prin această ceremonie, aducem un omagiu persoanelor care au decedat în evenimente rutiere tragice, accidente rutiere care, precum știm au produs suficiente victime; în ultimii 20 de ani, în România fiind decedate în accidente de circulație peste 60.000 de persoane, iar la nivel european peste un milion. Prin această ceremonie dorim să atenționăm participanții la trafic și cei care sunt soferi, la riscurile la care sunt expuse și la care expun persoanele pasagere cu ei, membri ai familiei sau persoanele dragi” a spus Wanda Jari – președintele asociației. Doamna Claudia Timofte, directorul Cancelariei prefectului, i-a felicitat pe organizatori și pe participanții la eveniment. Dl viceprimar Ovidiu Mureșan a salutat inițiativa asociației, considerând că „acțiuni de acest gen sunt binevenite, în ideea că în urma acestor semnale, să se ajungă la o finalitate pe care ne-o dorim: cât mai puține victime ale accidentelor de circulație”. Doamna comisar de poliție Ioana Indrieș s-a referit la campaniile preventive desfășurate de Inspectoratul de Poliție Județean Bihor, mai ales în rândul tinerilor. „Pentru că astăzi, în jurul nostru avem foarte mulți tineri, aș dori pe această cale să-i îndemn încă o dată să respecte în primul rând regulile de circulație, să fie atenți atunci când traversează, deoarece avem, se pare, o problemă, atât la nivel de județ, cât și la nivel național, cu traversările neregulamentare. Prin toate acțiunile pe care le avem în școli, încercăm să-i conștientizăm pe copii cu privire la importanța respectării regulilor de circulație. Și de fiecare dată le spunem că dacă o notă luată la matematică sau la română o mai pot corecta, de cele mai multe ori, atunci când sunt victime ale unor accidente rutiere, acest lucru s-ar putea să nu se mai poată întâmpla...”
Dl comisar-șef Claudiu Ciuclea, de la Serviciul Poliției Rutiere, a prezentat un bilanț al evenimentelor rutiere soldate cu morți și răniți.
„Se dorește ca și România să reușească, până în 2015, să reducă cu 50 la sută numărul accidentelor, respectiv al victimelor din accidentele rutiere. Și mă refer aici la accidentele grave...” Potrivit statisticii, la nivelul județului Bihor, în perioada 1 ianuarie – 18 noiembrie, „au avut loc 194 de accidente. Și fac referire doar la accidentele grave, soldate cu 45 de morți și 184 de răniți grav, față de 188 în 2011, în aceeași perioadă, tot 45 de morți, dar numai 174 de răniți grav. Ca și cauze, principala cauză în județul Bihor, dar nu numai, se regăsește și la nivel național, este viteza. În Bihor, 40 de accidente, 18 morți și 40 de răniți grav; a doua cauză este indisciplina pietonală: 28 de accidente, 6 morți, 22 de răniți grav; pe locul trei, prioritatea între vehicule...; aici avem 21 de accidente, 2 morți, 12 răniți grav... Vreau să vă atrag atenția că pe Drumul Național Nr.1, care începe în București și se termină în Vama Borș..., avem 24 de accidente, 11 morți și 21 de răniți grav, pe DN 19 (Oradea - Satu Mare), 16 accidente, 8 morți și 17 răniți grav, DN 79, pe locul III, 13 accidente, 5 morți, 11 răniți grav”...  
Să mai spunem că organizatorii au pregătit pentru acest eveniment 130 de candele și lumânări, precum și 23 de lampioane, la care s-au adăugat lumânările aduse și aprinse de familiile îndurerate. La eveniment au participat membri ai asociației, familii îndurerate, liceeni și profesori de la colegiile naționale „Mihai Eminescu” și „Emanuil Gojdu” și de la Liceul Tehnologic Sanitar „Vasile Voiculescu”. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Candele aprinse și lampioane înălțate pentru comemorarea victimelor accidentelor rutiere.

Trimite email
sâmbătă, 21 decembrie 2024, 15:20:10 Ora standard a Europei de Est