Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Activități înscrise în Cartea Recordurilor

Joi, la Aleșd – „Mai încrezători fără televizor”

Activități înscrise în Cartea Recordurilor

Preșcolarii din grupa mixtă și grupa mare de la Grădinița „Holcim” Aleșd, îndrumați de educatoarele: Florica VESA, Ancuța TUNDUC, Florina PLEȘ și Maria SIMAI, au participat joi (15 noiembrie 2012) la activități înscrise în Cartea Recordurilor.

Activitățile desfășurate în cadrul proiectului cu tema ,,Mai încrezători fără televizor” (proiect implementat în parteneriat cu Pro Cariere Oradea) au avut drept scop dezvoltarea capacităților socio - emoționale și formarea deprinderii de a-și petrece timpul liber participând la activități practice, sportive și distractive.
În abordarea temei, copiii din grupa mixtă s-au întrecut în cadrul unor jocuri de perspicacitate (Cel mai mare castel din pahare de unică folosință), jocuri de îndemânare (Scrierea a cât mai multor   cercuri cu piciorul), de precizie (Aruncarea la țintă fixă a cărților de joc), de mișcare (Săritura în lungime de pe loc) și creativitate (Cel mai atractiv platou cu fructe sau legume).
Copiii au fost foarte încântați și atenți să realizeze recordul de pricepere la grupa din care au făcut parte. La sfârșitul activității, au fost desemnați cei care au reușit să stabilească un nou record (pentru Cartea Recordurilor din grădiniță):
Turcuș Victoria – la săritura în lungime (95 cm), Butiri Ștefania – cel mai frumos platou, Ivan Alexandru – un castel din 60 de pahare, Mihoc Darius – 18 cărți aruncate în pălărie, din 20, Modog Patricia – 27 de cercuri scrise cu piciorul.
Entuziasmul cu care au participat copiii la activitate ne-a demonstrat că inițierea jocurilor de orice fel, atât la grădiniță, cât și acasă, este benefică preșcolarului, că angajarea copiilor în activități practice și distractive constituie alternativa cea mai fericită care poate concura cu succes televizorul și calculatorul (timpul pierdut de copii în fața televizorului și calculatorului).
Părinții, prezenți în număr mare la activitățile noastre, s-au convins, o dată în plus, de puterea motivației (cum a fost în cazul nostru anunțul primit de la primarul orașului de a economisi curent electric, iar pentru copii provocarea de a figura în Cartea Recordurilor grădiniței noastre) și de modalitățile nenumărate pe care le avem pentru a oferi copiilor alternative viabile de petrecere a timpului liber, departe de televizor și calculator. Manifestările s-au vrut invitații la joacă, folosind obiecte obișnuite, la îndemâna oricui, dar care pot produce efecte nebănuite și mai cu seamă multă plăcere copiilor noștri.
În ideea că recordurile pot fi oricând doborâte, sperăm ca părinții și copiii să petreacă cât mai mult timp împreună, exersând și jucându-se, spre binele celor mici.
În căutarea unei comori
La grupa mare, copiii au pornit în căutarea unei comori, „uitând” astfel de televizor; acțiunea avea să ne demonstrează că dorința de a cerceta, a descoperi, a se mișca, a se juca, este mai puternică decât a sta în fața televizorului.
Jocurile propuse de educatoare au fost distractive și antrenante, iar copiii au participat cu plăcere, bucurându-se de ele, alături de părinți. Au fost selectate acele jocuri în care au fost antrenați și părinții. Așa încât, momentele de relaxare totală și bucuria reușitei au fost trăite și împărtășite în comun cu colegii de grupă, dar și cu părinții.
Joi, toată lumea s-a simțit bine, bucuria și mulțumirea au fost împărtășite; copiii, educatoarele și părinții au acționat împreună, au simțit și au trăit aceleași emoții. La final, cu toții am avut satisfacția lucrului bine făcut! (prof. Florica VESA)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Activități înscrise în Cartea Recordurilor.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:33:28 Ora de vară a Europei de Est