Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Distrugătorul de biblii se vrea vedetă

Salonta/ Mădăras

Distrugătorul de biblii se vrea vedetă

Mirajul aparițiilor în presa scrisă, unde și-a câștigat numele de scenă „Distrugătorul de biblii” sau o posibilă apariție pe sticla televizorului i-au întunecat mințile.

Gheorghe Lăzău (zis și Mailingher), chiriaș în satul Mădăras la nr. 309, se vrea, cu orice preț, vedetă mass-media, iar până la recunoașterea publică joacă propria scenetă de ev mediu timpuriu.
„Măi sataniștilor, ați zis că vă rugați pentru mine, nevrednicul și păcătosul. Unde sunt roadele rugăciunilor voastre? Unde este Dumnezeul vostru? Poate doarme... Strigați mai tare să vă audă. Aveți curajul public, în fața presei și televiziunii să faceți o confruntare în privința adevărului despre biblia falsificată? Haideți să o facem public, prin presă, la Crișana, Jurnal bihorean și Jurnal salontan: eu, asistat de preoți, episcopi ortodocși și catolici, iar voi, de ai voștri baptiști, penticostali, adventiști, iehoviști, nazarineni și frații voștri luterani”, precizează Gheorghe Lăzău în textele scrijelite pe coperțile sfâțiate din ultima Biblie ruptă și aruncată duminică, 18 noiembrie 2012, în curtea Bisericii baptiste din comuna Mădăras.
Această biblie care este obiect de cult religios pentru baptiști (Sfânta Scriptură a Vechiului și Noului Testament, Editura Societății Biblice Interconfesionale din România, București 2011, în traducerea lui Dumitru Cornilescu) ridică la 38 numărul de biblii distruse, „corectate”, sfâșiate pagină cu pagină și aruncate în curtea bisericilor baptiste din Salonta, Mădăras și, potrivit lăudărosului Lăzău, în Oradea. Cunoscut în comuna Mădăras drept „răzvrătitul care l-a purtat prin instanțele de judecată pe preotul ortodox al satului”, Gheorghe Lăzău a reușit, duminică dimineața, să-și ducă la îndeplinire un nou plan de tulburare a liberei exercitări a ritualului unui cult religios. Potrivit afirmațiilor unui vecin al Bisericii „Credința” din Mădăras, inițial, ritualul de distrugere a bibliei baptiștilor a fost minuțios pregătit de Lăzău pentru ziua de 4 noiembrie (duminica aducerii moaștelor la Biserica ortodoxă din Salonta). În urma insistențelor preotului Marian Nicolae, Lăzău a amânat grozăvia pentru ziua de 18 noiembrie.
De mai bine de un an, distrugătorul de biblii este lucrător zilier al parohiei ortodoxe din Salonta, îndeletnicindu-se cu trasul clopotelor, cu adusul pâinii pentru slujba de duminică și cu alte treburi primite la casa parohială pentru care este retribuit de preotul Marian Nicolae. Gheorghe Lăzău se laudă cu acest fapt și susține că folosește o parte din banii primiți de la preot pentru cumpărarea bibliilor pe care le rupe și le aruncă în curtea bisericilor baptiste. „Nu am ce să fac cu el. Nu-i pot spune să nu vină la biserică. Eu i-am spus că nu e bine ce face. L-ați tot dat pe la ziare și acum îi place să se scrie despre el. Nu mai scrieți când rupe biblii și, la un moment dat, se potolește”, ne-a declarat preotul ortodox Marian Nicolae. Afirmațiile vecinilor Bisericii din Mădăras contrazic sfatul preotului. Sătenii spun că Gheorghe Lăzău este de neoprit, iar Sărbătorile creștine de iarnă vor fi iar tulburate cu biblii sfâșiate, exact ca anul trecut. Mai mult, potrivit unui localnic din Mădăras, „Lăzău, în delirul său, amenință că va pune foc la Biserica baptistă din Mădăras”.
Istoricul faptelor antisociale ale lui Gheorghe Lăzău demonstrează că acesta a prins curaj în ciuda informării în scris făcută la Poliția locală și a apelului făcut la un echipaj mobil de poliție de către pastorul baptist Aurel Galchiș. Lăzău a acționat nestingherit în ultimii doi ani, sfidând astfel Codul Penal românesc care pedepsește cu închisoarea sau cu amenda infracțiunile contra libertăților religioase. Potrivit Capitolului III, Articolele 381 și 382: „Împiedicarea sau tulburarea liberei exercitări a ritualului unui cult religios, care este organizat și funcționează potrivit legii, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă” iar „Profanarea unui lăcaș sau a unui obiect de cult, aparținând unui cult religios care este organizat și funcționează potrivit legii, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă”.
„Autoritățile, prin organele de urmărire penală, conform Codului de procedură penală, secțiunea specială, au la îndemână sesizarea din oficiu în acest caz îndelung mediatizat. Noi, Biserica baptistă, nu vom depune plângere penală împotriva lui Gheorghe Lăzău, iar aceasta este ultima declarație de presă pe care baptiștii din Salonta o formulează pe acest subiect. Noi l-am iertat. Judecata este a lui Dumnezeu. Facem însă un apel la conducerea Inspectoratului de Poliție Bihor, la poliția de proximitate din zonă pentru a preveni orice eveniment nedorit prin monitorizarea acțiunilor acestui om care, prin amenințări și fapte antisociale poate genera situații de criză, conflicte religioase extreme sau chiar incendierea lăcașului de cult”, ne-a declarat Florin Cociubei, pastorul Bisericilor baptiste din Salonta și Mădăras. (Sorin PETRACHE)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:12:57 Ora standard a Europei de Est