Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Distrugătorul de biblii se vrea vedetă

Salonta/ Mădăras

Distrugătorul de biblii se vrea vedetă

Mirajul aparițiilor în presa scrisă, unde și-a câștigat numele de scenă „Distrugătorul de biblii” sau o posibilă apariție pe sticla televizorului i-au întunecat mințile.

Gheorghe Lăzău (zis și Mailingher), chiriaș în satul Mădăras la nr. 309, se vrea, cu orice preț, vedetă mass-media, iar până la recunoașterea publică joacă propria scenetă de ev mediu timpuriu.
„Măi sataniștilor, ați zis că vă rugați pentru mine, nevrednicul și păcătosul. Unde sunt roadele rugăciunilor voastre? Unde este Dumnezeul vostru? Poate doarme... Strigați mai tare să vă audă. Aveți curajul public, în fața presei și televiziunii să faceți o confruntare în privința adevărului despre biblia falsificată? Haideți să o facem public, prin presă, la Crișana, Jurnal bihorean și Jurnal salontan: eu, asistat de preoți, episcopi ortodocși și catolici, iar voi, de ai voștri baptiști, penticostali, adventiști, iehoviști, nazarineni și frații voștri luterani”, precizează Gheorghe Lăzău în textele scrijelite pe coperțile sfâțiate din ultima Biblie ruptă și aruncată duminică, 18 noiembrie 2012, în curtea Bisericii baptiste din comuna Mădăras.
Această biblie care este obiect de cult religios pentru baptiști (Sfânta Scriptură a Vechiului și Noului Testament, Editura Societății Biblice Interconfesionale din România, București 2011, în traducerea lui Dumitru Cornilescu) ridică la 38 numărul de biblii distruse, „corectate”, sfâșiate pagină cu pagină și aruncate în curtea bisericilor baptiste din Salonta, Mădăras și, potrivit lăudărosului Lăzău, în Oradea. Cunoscut în comuna Mădăras drept „răzvrătitul care l-a purtat prin instanțele de judecată pe preotul ortodox al satului”, Gheorghe Lăzău a reușit, duminică dimineața, să-și ducă la îndeplinire un nou plan de tulburare a liberei exercitări a ritualului unui cult religios. Potrivit afirmațiilor unui vecin al Bisericii „Credința” din Mădăras, inițial, ritualul de distrugere a bibliei baptiștilor a fost minuțios pregătit de Lăzău pentru ziua de 4 noiembrie (duminica aducerii moaștelor la Biserica ortodoxă din Salonta). În urma insistențelor preotului Marian Nicolae, Lăzău a amânat grozăvia pentru ziua de 18 noiembrie.
De mai bine de un an, distrugătorul de biblii este lucrător zilier al parohiei ortodoxe din Salonta, îndeletnicindu-se cu trasul clopotelor, cu adusul pâinii pentru slujba de duminică și cu alte treburi primite la casa parohială pentru care este retribuit de preotul Marian Nicolae. Gheorghe Lăzău se laudă cu acest fapt și susține că folosește o parte din banii primiți de la preot pentru cumpărarea bibliilor pe care le rupe și le aruncă în curtea bisericilor baptiste. „Nu am ce să fac cu el. Nu-i pot spune să nu vină la biserică. Eu i-am spus că nu e bine ce face. L-ați tot dat pe la ziare și acum îi place să se scrie despre el. Nu mai scrieți când rupe biblii și, la un moment dat, se potolește”, ne-a declarat preotul ortodox Marian Nicolae. Afirmațiile vecinilor Bisericii din Mădăras contrazic sfatul preotului. Sătenii spun că Gheorghe Lăzău este de neoprit, iar Sărbătorile creștine de iarnă vor fi iar tulburate cu biblii sfâșiate, exact ca anul trecut. Mai mult, potrivit unui localnic din Mădăras, „Lăzău, în delirul său, amenință că va pune foc la Biserica baptistă din Mădăras”.
Istoricul faptelor antisociale ale lui Gheorghe Lăzău demonstrează că acesta a prins curaj în ciuda informării în scris făcută la Poliția locală și a apelului făcut la un echipaj mobil de poliție de către pastorul baptist Aurel Galchiș. Lăzău a acționat nestingherit în ultimii doi ani, sfidând astfel Codul Penal românesc care pedepsește cu închisoarea sau cu amenda infracțiunile contra libertăților religioase. Potrivit Capitolului III, Articolele 381 și 382: „Împiedicarea sau tulburarea liberei exercitări a ritualului unui cult religios, care este organizat și funcționează potrivit legii, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă” iar „Profanarea unui lăcaș sau a unui obiect de cult, aparținând unui cult religios care este organizat și funcționează potrivit legii, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă”.
„Autoritățile, prin organele de urmărire penală, conform Codului de procedură penală, secțiunea specială, au la îndemână sesizarea din oficiu în acest caz îndelung mediatizat. Noi, Biserica baptistă, nu vom depune plângere penală împotriva lui Gheorghe Lăzău, iar aceasta este ultima declarație de presă pe care baptiștii din Salonta o formulează pe acest subiect. Noi l-am iertat. Judecata este a lui Dumnezeu. Facem însă un apel la conducerea Inspectoratului de Poliție Bihor, la poliția de proximitate din zonă pentru a preveni orice eveniment nedorit prin monitorizarea acțiunilor acestui om care, prin amenințări și fapte antisociale poate genera situații de criză, conflicte religioase extreme sau chiar incendierea lăcașului de cult”, ne-a declarat Florin Cociubei, pastorul Bisericilor baptiste din Salonta și Mădăras. (Sorin PETRACHE)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 20:51:01 Ora de vară a Europei de Est