Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Premierea câștigătorilor Concursului „Învață bine”

Joi, la Hotel Ramada

Premierea câștigătorilor Concursului „Învață bine”

Au participat la concursul „Învață bine” și au învățat o lecție de solidaritate!

Zeci de elevi, însoțiți de părinți și profesori, au participat joi (15 noiembrie 2012) la festivitatea de premiere a câștigătorilor concursului județean „Învață bine”, organizat în premieră de către Asociația Piticot din Oradea, în parteneriat cu Colegiul Național ,,Iosif Vulcan” și Inspectoratul Școlar Județean Bihor.
Evenimentul a avut loc la Hotel Ramada, iar emoțiile au fost cu atât mai mari cu cât elevii care au participat la concurs au avut ocazia să-l cunoască personal pe Matei Vida, un copilaș grav bolnav care a primit o donație de 2.000 de lei din partea Asociației Piticot, și să afle detalii despre Ștefănuț Zoța, un alt copil cu probleme de sănătate, care va primi un scaun cu rotile performant. Aceste donații au fost posibile grație implicării în concursul „Învață bine” a celor peste 400 de elevi bihoreni care au dorit să-și testeze cunoștințele la cele 7 discipline din competiție: română, engleză, matematică, geografie, istorie, cultură civică și „este afacerea mea”, și care, prin plata taxei de înscriere la concurs, au contribuit, indirect, la această campanie de strângere de fonduri pentru copiii aflați în dificultate.
Obiective realizate
Concursul a avut ca scop motivarea și atragerea elevilor înspre învățătură, prin prezentarea efectelor imediate pe care actul de studiu le poate avea atât în viețile lor, cât și ale celor din jur. „Aproximativ 400 de elevi bihoreni, din ciclul gimnazial, au participat la concursul „Învață bine”. Dintre aceștia, 21 au fost premiați, câștigătorii premiilor întâi primind biciclete, câștigătorii premiilor doi fiind recompensați cu jocuri de masă, iar cei poziționați pe locul trei primind câte o enciclopedie” a spus Dorel Puchianu, director evenimente în cadrul Asociației Piticot. „Considerăm că fiecare participant a ieșit câștigător din această competiție, deoarece a învățat o lecție importantă, aceea a responsabilității sociale și a implicării”, a mai spus Dorel Puchianu.
Ajutați în suferință
Cei 4.000 de lei care s-au adunat după deducerea cheltuielilor cu organizarea concursului „Învață bine” au fost direcționați către două cazuri umanitare înscrise în Asociația Piticot. Primul beneficiar este Matei Vida, un băiețel de 3 anișori din comuna Chișlaz (jud. Bihor), care suferă de sindromul Lesh-Nyhan și care a primit 2.000 de lei pentru achiziționarea medicamentelor necesare. Al doilea beneficiar este Ștefan Zoța din Vaslui, un băiețel de 4 anișori care suferă de o malformație complexă la cord, hidrocefalee, hidronefroza la rinichi și tetrapareză flască. Acesta a primit tot 2.000 de lei, pentru achiziționarea unui scaun cu rotile. Tot pentru a aduce zâmbetul pe chipul unui copil și pentru a-l motiva să învețe cât mai bine, Asociația Piticot a oferit luna trecută un calculator All-in – One, unei eleve de la Liceul de Artă din Oradea. Este vorba despre o adolescentă care excelează la școală, deși trăiește în condiții vitrege, având trei frați și un tată extrem de bolnav. Oferirea acestui cadou a fost posibilă numai cu sprijinul Hotelului Răzvan și al firmei Bene International, care au sărit imediat în ajutorul nostru.
Premianții concursului
Concursul „Învață bine” a avut loc la data de 23 octombrie, fiind organizat simultan în cadrul a 11 centre de examinare din întreg județul Bihor. Probele s-au desfășurat la: C.N. „Iosif Vulcan”, C.N. „Emanuil Gojdu”, Școala Gimnazială „Dacia”, Liceul Teoretic ,,O. Ghibu” , Liceul Teoretic ,,A. Lazăr”, Școala Gimnzială Nr.11, Școala Gimnazială Nr.16, Școala ,,C-tin Șerban Aleșd, Liceul Vocațional Pedagogic ,,N. Bolcaș” Beiuș, Școala ,,Kazinczy Ferenc” Șimian și Școala Gimnazială din  Sânnicolau Român, însă elevii participanți au fost de la toate școlile din județ.
Să-i cunoaștem!
La Lb.română
Locul 1 Barna Raluca cl.V Șc. Nr.16
Locul 2 Lăcătușu Diana cl.V Șc. Nr.16
Locul 3 Sava Dominic cl.V Șc.Nr. 11
La Lb.engleză:
 Locul 1 Bădulescu Andrei cl.VII C.N. „E.Gojdu”
Locul 2 Polman Bogdan cl.VIII C.N. „E.Gojdu”
Locul 3 Vesa Georgia cl.VI C.N. ,,I.Vulcan”
La Matematică:
Locul 1 Vlad Andrei Ioan cl.V Șc. „Dacia”
Locul 2 Dubău Horea Filip cl.V Șc. „Dacia”
Locul 3 Lucaciu Alexandru cl.VIII C.N. ,,I.Vulcan”
La Geografie:
Locul 1 Chiorean Alex cl.VII  Șc. „Dacia”
Locul 2 Pavăl Iulian cl.VII Șc. „Dacia”
Locul 3 Lucaciu Alexandru cl.VIII C.N. ,,I.Vulcan”
La Istorie:
Locul 1 Pintea Anamaria cl.VI  Lic. „O.Ghibu”
Locul 2 Rejto Regina cl.VI Lic. „Fr.Schiller”
Locul 3 Cadar Octavian cl.VIII Lic.de Artă
La Cultură civică:
Locul 1 Jurjuț Dana Ionela cl.VIII C.N. ,,I.Vulcan”
Locul 2 Tontea Daniel cl.VII Lic. ,,A.Lazăr”
Locul 3 Bungău Darius  cl.VII Șc. ,,D.Cantemir”
La „Este afacerea mea”
Locul 1 Gârdan Renata cl.VIII Șc. ,,C-tin Șerban” Aleșd
Locul 2 Marina Vlad cl.VI Șc. ,,C-tin Șerban” Aleșd
Locul 3 Iaroș Adrian cl.VI Șc. ,,C-tin Șerban” Aleșd.
Pe această cale mulțumim tuturor profesorilor care s-au implicat în organizarea concursului, la fiecare dintre cele 11 centre. 
Mulțumiri sponsorilor inimoși
Le mulțumim, de asemenea, sponsorilor și partenerilor media, care au înțeles necesitatea implicării în sprijinirea Concursului „Învață bine”. Este vorba despre: RER Ecologic Service Oradea, Hotelul Ramada Oradea, Editura Aquila’93, Exclusiv Import - Export SRL, Kaufland Romania, Ovidan.ro, Oradea.net, Oradeahub.com, oradea-online.ro, oradeapress.ro, Radio Transilvania, 24 FUN, 18tabu, Antena 1 Oradea, bihorstiri.ro, Crișana, Bihon.ro.
Ariadna Elena Macrea

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:32:50 Ora standard a Europei de Est