Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Președintele și vicepreședintele Academiei Române au participat la deschiderea „Zilelor medicale orădene”

Luni, în Aula Magna

Președintele și vicepreședintele Academiei Române au participat la deschiderea „Zilelor medicale orădene”

Luni (19 noiembrie 2012), în Aula Magna a Universității din Oradea a avut loc deschiderea „Zilelor medicale orădene”, eveniment la care au participat: academicianul Ionel Haiduc - președintele Academiei Române, academicianul Marius Sala – vicepreședinte al Academiei Române, o delegație din Germania și o delegație a Centrului de afaceri româno-elvețiene din Elveția, precum și vicepreședintele Consiliului Județean, dl Ioan Mang, în calitate de invitați.

În sală au fost prezenți membrii Senatului universitar, alte cadre didactice universitare și studenți.
Distinșii invitați au fost salutați și prezentați de către secretarul de stat conf. univ. dr. Florian Bodog, decan al Facultății de Medicină și Farmacie, principal organizator al evenimentului științific „Zilele medicale orădene”. Domnia sa a mulțumit distinșilor invitați pentru onoarea de a fi prezenți la manifestare și a adresat dlui rector Constantin Bungău invitația de a lua cuvântul în calitate de gazdă.
„Este o zi frumoasă la Oradea, pentru că la Facultatea de Medicină și Farmacie, astăzi, încep zilele săptămânii științifice medicale orădene. Este, în același timp, o zi frumoasă pentru că avem oaspeți însemnați la universitatea noastră”.
Citându-l pe distinsul președinte al Academiei Române – „toată viața mea a fost un șir de coincidențe fericite” -, dl rector a adăugat că și pentru Universitatea din Oradea este o coincidență fericită aceea de a-l avea ca oaspete. Pe dl academician Marius Sala, dl rector l-a salutat și în calitatea pe care vicepreședintele Academiei Române o are de Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea, din anul 2000. În continuare, dl rector a prezentat instituția pe care o conduce, subliniind importanta activitatea de cercetare care se desfășoară la Universitatea din Oradea (proiecte și contracte în valoare totală de 12 milioane de lei,  231 de lucrări științifice publicate în ultimii doi ani, cotate ISI, 11 brevete elaborate), resursa umană uriașă de care dispune universitatea: 1.126 de cadre titulare la 15 facultăți, aproape 17.000 de studenți la licență, masterat și doctorat, și până la 23.000 sunt înscriși la diferite forme de perfecționare; dl rector a încadrat apoi activitățile științifice organizate de Facultatea de Medicină și Farmacie în „șiragul manifestărilor științifice care se desfășoară la nivelul universității”, cel puțin opt manifestări la nivelul fiecărei facultăți, în 12 luni, la 15 facultăți sunt în medie cam două manifestări științifice pe lună. La finalul intervenției sale, dl rector a înmânat președintelui Academiei Române, dl academician Ionel Haiduc o plachetă, un simbol al universității, pentru ca domnia sa să-și aducă cu plăcere aminte de Universitatea din Oradea.
Salutând prezența conducerii Academiei Române în Aula Magna, dl președinte al Senatului universitar, prof. univ. dr. Sorin Curilă, a reluat subiectul activității de cercetare dezvoltat de dl rector, avansând ideea înființării la Oradea a unui Institut de Cercetare sub egida Academiei Române.
„Sunt de acord să sprijinim această idee...”
Ideea avansată de președintele Senatului a fost îmbrățișată de președintele Academiei Române care avea să declare: „Ideea care a fost sugerată aici ca să avem un centru sau un institut de cercetare sub egida Academiei, vă mărturisesc că m-a surprins, dar îmi place, și sunt de acord să sprijinim această idee cu mijloacele pe care le vom avea la dispoziție. Nu știu care va fi domeniul pe care o să-l abordăm cu ideea aceasta de înființare a unui centru de cercetări, institut poate-i mai greu, nu de alta da-i mai multă birocrație când vrei să creezi un institut nou; e nevoie de hotărâre de guvern și asta înseamnă mult efort și durată până se realizează; un centru de cercetări, în schimb, se poate realiza mai ușor pentru că acesta ar ține numai de autoritatea Academiei. Dacă autoritățile locale sunt dispuse să sprijine acest demers, cred că am putea avea succes”, a conchis președintele Academiei Române, academician Ionel Haiduc.
„Puteți conta pe mine ca fiu al Bihorului”
Dacă președintele Academiei este clujean, vicepreședintele, dl academician Marius Sala, este bihorean, născut la Vașcău.
„Eu v-am spus că sunt fiu al Bihorului, pentru că m-am născut la Vașcău. Și nu voi uita niciodată că sunt născut acolo. Puteți conta pe mine ca fiu al Bihorului. Cred că în această calitate, de fiu al Bihorului, am primit și Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea, titlu cu care, de asemenea, mă mândresc.”
Numai oamenii mari stiu să fie sinceri, cumplit de sinceri și mărturisitori, așa cum au fost și cei doi academicieni ieri.
Cu atâta larghețe și bun-simț, ne-a mărturisit vrednicul fiu al Bihorului ceea ce a făcut în cei 80 de ani împliniți. „Am făcut și eu ce-am putut. Am făcut pentru că am avut noroc. Am spus și în discursul de la Academie că am avut noroc. Și continui să sper că maică mea a avut dreptate când mi-a zis odată: Dragule, să știi că o să ai noroc, ești născut într-o zi sfântă, la Sfânta Mărie mică. Am avut noroc, dar n-am stat cu gura căscată să-mi cadă norocul din cer, ci am făcut cât am putut, m-am străduit să depun eforturi în această luptă pe care am dus-o fără îndoială...”, a mărturisit dl academician Marius Sala. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Președintele și vicepreședintele Academiei Române au participat la deschiderea „Zilelor medicale orădene”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:37:56 Ora de vară a Europei de Est