Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Președintele și vicepreședintele Academiei Române au participat la deschiderea „Zilelor medicale orădene”

Luni, în Aula Magna

Președintele și vicepreședintele Academiei Române au participat la deschiderea „Zilelor medicale orădene”

Luni (19 noiembrie 2012), în Aula Magna a Universității din Oradea a avut loc deschiderea „Zilelor medicale orădene”, eveniment la care au participat: academicianul Ionel Haiduc - președintele Academiei Române, academicianul Marius Sala – vicepreședinte al Academiei Române, o delegație din Germania și o delegație a Centrului de afaceri româno-elvețiene din Elveția, precum și vicepreședintele Consiliului Județean, dl Ioan Mang, în calitate de invitați.

În sală au fost prezenți membrii Senatului universitar, alte cadre didactice universitare și studenți.
Distinșii invitați au fost salutați și prezentați de către secretarul de stat conf. univ. dr. Florian Bodog, decan al Facultății de Medicină și Farmacie, principal organizator al evenimentului științific „Zilele medicale orădene”. Domnia sa a mulțumit distinșilor invitați pentru onoarea de a fi prezenți la manifestare și a adresat dlui rector Constantin Bungău invitația de a lua cuvântul în calitate de gazdă.
„Este o zi frumoasă la Oradea, pentru că la Facultatea de Medicină și Farmacie, astăzi, încep zilele săptămânii științifice medicale orădene. Este, în același timp, o zi frumoasă pentru că avem oaspeți însemnați la universitatea noastră”.
Citându-l pe distinsul președinte al Academiei Române – „toată viața mea a fost un șir de coincidențe fericite” -, dl rector a adăugat că și pentru Universitatea din Oradea este o coincidență fericită aceea de a-l avea ca oaspete. Pe dl academician Marius Sala, dl rector l-a salutat și în calitatea pe care vicepreședintele Academiei Române o are de Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea, din anul 2000. În continuare, dl rector a prezentat instituția pe care o conduce, subliniind importanta activitatea de cercetare care se desfășoară la Universitatea din Oradea (proiecte și contracte în valoare totală de 12 milioane de lei,  231 de lucrări științifice publicate în ultimii doi ani, cotate ISI, 11 brevete elaborate), resursa umană uriașă de care dispune universitatea: 1.126 de cadre titulare la 15 facultăți, aproape 17.000 de studenți la licență, masterat și doctorat, și până la 23.000 sunt înscriși la diferite forme de perfecționare; dl rector a încadrat apoi activitățile științifice organizate de Facultatea de Medicină și Farmacie în „șiragul manifestărilor științifice care se desfășoară la nivelul universității”, cel puțin opt manifestări la nivelul fiecărei facultăți, în 12 luni, la 15 facultăți sunt în medie cam două manifestări științifice pe lună. La finalul intervenției sale, dl rector a înmânat președintelui Academiei Române, dl academician Ionel Haiduc o plachetă, un simbol al universității, pentru ca domnia sa să-și aducă cu plăcere aminte de Universitatea din Oradea.
Salutând prezența conducerii Academiei Române în Aula Magna, dl președinte al Senatului universitar, prof. univ. dr. Sorin Curilă, a reluat subiectul activității de cercetare dezvoltat de dl rector, avansând ideea înființării la Oradea a unui Institut de Cercetare sub egida Academiei Române.
„Sunt de acord să sprijinim această idee...”
Ideea avansată de președintele Senatului a fost îmbrățișată de președintele Academiei Române care avea să declare: „Ideea care a fost sugerată aici ca să avem un centru sau un institut de cercetare sub egida Academiei, vă mărturisesc că m-a surprins, dar îmi place, și sunt de acord să sprijinim această idee cu mijloacele pe care le vom avea la dispoziție. Nu știu care va fi domeniul pe care o să-l abordăm cu ideea aceasta de înființare a unui centru de cercetări, institut poate-i mai greu, nu de alta da-i mai multă birocrație când vrei să creezi un institut nou; e nevoie de hotărâre de guvern și asta înseamnă mult efort și durată până se realizează; un centru de cercetări, în schimb, se poate realiza mai ușor pentru că acesta ar ține numai de autoritatea Academiei. Dacă autoritățile locale sunt dispuse să sprijine acest demers, cred că am putea avea succes”, a conchis președintele Academiei Române, academician Ionel Haiduc.
„Puteți conta pe mine ca fiu al Bihorului”
Dacă președintele Academiei este clujean, vicepreședintele, dl academician Marius Sala, este bihorean, născut la Vașcău.
„Eu v-am spus că sunt fiu al Bihorului, pentru că m-am născut la Vașcău. Și nu voi uita niciodată că sunt născut acolo. Puteți conta pe mine ca fiu al Bihorului. Cred că în această calitate, de fiu al Bihorului, am primit și Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea, titlu cu care, de asemenea, mă mândresc.”
Numai oamenii mari stiu să fie sinceri, cumplit de sinceri și mărturisitori, așa cum au fost și cei doi academicieni ieri.
Cu atâta larghețe și bun-simț, ne-a mărturisit vrednicul fiu al Bihorului ceea ce a făcut în cei 80 de ani împliniți. „Am făcut și eu ce-am putut. Am făcut pentru că am avut noroc. Am spus și în discursul de la Academie că am avut noroc. Și continui să sper că maică mea a avut dreptate când mi-a zis odată: Dragule, să știi că o să ai noroc, ești născut într-o zi sfântă, la Sfânta Mărie mică. Am avut noroc, dar n-am stat cu gura căscată să-mi cadă norocul din cer, ci am făcut cât am putut, m-am străduit să depun eforturi în această luptă pe care am dus-o fără îndoială...”, a mărturisit dl academician Marius Sala. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Președintele și vicepreședintele Academiei Române au participat la deschiderea „Zilelor medicale orădene”.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:36:52 Ora standard a Europei de Est