Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Concursul de istorie „Avram Iancu în conștiința neamului românesc” - etapa județeană

Participare record la cea de-a XVIII-a ediție

Concursul de istorie „Avram Iancu în conștiința neamului românesc” - etapa județeană

Concursul de istorie „Avram Iancu în conștiința neamului românesc”, organizat de Asociația cultural-patriotică „Avram Iancu”- filiala Oradea, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor și găzduit de Eco Școala „Avram Iancu”, a înregistrat joi (16 noiembrie 2012) o participare record.

Inspectoratul Școlar a reușit să mobilizeze la etapa județeană a celei de-a  XVIII-a ediții nu mai puțin de 17 echipaje de gimnaziu, după cum aveam să aflăm de la doamna inspector școlar, profesor dr. Elisaveta Roșu, coordonatorul competiției județene, cea care a pregătit subiectele de concurs și le-a păstrat bine secretizate până la ora concursului.
La această ediție, pe primele trei trepte ale podiumului de premiere, au urcat echipajul Școlii Gimnaziale „Oltea Doamna” (echipaj coordonat de doamna prof. Eva Laza) – pe locul I; echipajul Școlii Gimnaziale „Miron Pompiliu” din Ștei (coordonat de dna prof. Ștefana Mihuța) – pe locul al II-lea și echipajul Liceului  Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” Oradea (coordonat de dl prof. Oros Florin) – pe locul al III-lea; mențiunea a revenit echipajului Școlii Gimnaziale „Nicolae Bălcescu” (coordonat de dl prof. Emil Prodan), clasat pe locul al IV-lea.
„Norocul îi ajută pe cei îndrăzneți”
În deschiderea concursului, doamna director, profesor dr. Gheorghina Bîrlădeanu, a salutat echipajele și coordonatorii, în calitate de gazdă, urându-le succes, iar președintele Asociației cultural-patriotice „Avram Iancu”- filiala Oradea, dl Gheorghe Bartoș, a ținut să adreseze concurenților un mesaj special, pornind de la dictonul latin al lui Vergiliu, în traducere „Norocul îi ajută pe cei îndrăzneți”. „Prin faptul că sunteți aici, norocul v-a ajutat deja, dar nu toți veți câștiga. Ca și la olimpiade și la alte concursuri, pe podium, urcă cei mai buni. Aceasta nu înseamnă că data viitoare nu vor urca alții, pentru că viața merge înainte. Aș continua cu specificul național. O ramură a specificului național este istoricul națiunii, care este învățătoarea vieții. Și aș încheia spunându-vă că de câte ori am avut succes în viață... (deși sunt al 13-lea copil dintr-o familie cu 14 copii), „vinovați” sunt dascălii mei. În ei să aveți încredere...!”
Coordonatorul ediției județene, doamna profesor dr. Elisaveta Roșu, reprezentantul Inspectoratului Școlar Județean Bihor, le-a explicat apoi concurenților felul în care se va desfășura concursul, iar pentru a alunga emoțiile concurenților, gazdele au prezentat un moment artistic emoționant - omagiu Crăișorului munților!
Așadar, la cea de-a XVIII-a ediție, la categoria elevi de gimnaziu, s-au întrecut echipajele de la școlile gimnaziale: „Oltea Doamna”, „Miron Pompiliu” Ștei, „Nicolae Bălcescu”, „Dacia”, „Avram Iancu” Oradea, „Constantin Șerban” din Aleșd, Școala Gimnazială Nr. 16 din Oradea și Școala Gimnazială din Săcădat, de la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Colegiul Național „Samuil Vulcan” din Beiuș, Colegiul Național „Octavian Goga” din Marghita, Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”, Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, Liceul Teoretic German „Fr. Schiller”, Liceul Teoretic „Aurel Lazăr”și Liceul de Artă.
Astăzi (luni, 19 noiembrie), în cadrul aceluiași concurs, la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr”, se vor întrece, la etapa județeană, 15 echipaje de liceeni. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Concursul de istorie „Avram Iancu în conștiința neamului românesc” - etapa județeană.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:30:11 Ora de vară a Europei de Est