Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Diseminare proiect „The Planet in Our Hands”

Joi, la Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși”

Diseminare proiect „The Planet in Our Hands”

Dra prof. Sălăgean Anne-Mari, coordonator al proiectului Comenius „The Planet in Our Hands” (Planeta, în mâinile noastre), ne-a invitat joi (15 noiembrie 2012) la diseminare, după prima întâlnire de proiect, care a avut loc în perioada 8-12 octombrie în Polonia.

În deschiderea manifestării, doamna profesor Daniela Vîlceanu, noul director al colegiului, a salutat și a prezentat distinșii invitați, parteneri locali ai proiectului (inspectorii școlari - prof. ing. Florian Mieluț și prof. Delia Tarr Popa; prof. Szabo Florina – reprezentantul C.C.D. Bihor, ing. Mircea Faur din partea Direcției Silvice Bihor, prof. Floare Bicăzan - reprezentant al Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”, psihopedagog Teodora Pantazi – de la CSEI Nr. 1 Oradea și Braner Francisc – reprezentant al Eco Oradea). Fiind vorba despre o diseminare, și participând la prima întâlnire de proiect, doamna director a subliniat importanța proiectelor Comenius, atât pentru elevi, cât și pentru profesori, dar și pentru comunitățile pe care le reprezintă, având în vedere că în asemenea proiecte, elevii și profesorii devin parteneri, desfășoară activități comune și stabilesc relații cu colegi din alte țări ale Uniunii Europene. În proiectul Comenius câștigat de echipa Colegiului Tehnic „Constantin Brâncuși” din Oradea, partenerii sunt din: Polonia, Turcia, Slovenia, Bulgaria și Ungaria.
Întâlnirea de proiect din Polonia
Vorbind despre proiectul al cărui coordonator este, dra prof. de engleză Sălăgean Anne-Mari a punctat, cu ajutorul prezentării PowerPoint, obiectivele, activitățile și impactul proiectului, prezentând și produsele finale ale proiectului, după care ne-a vorbit (prin intermediul unor imagini sugestive) despre prima întâlnire de proiect, care a avut loc în Polonia, în perioada 8-12 octombrie 2012.
Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene în cadrul Programului Sectorial Comenius al Programului de Învățare pe tot Parcursul Vieții.
În cadrul reuniunii, fiecare coordonator (din cele șase țări partenere) și-a prezentat școala prin intermediul PowerPoint, a unor filmulețe și a diverselor materiale realizate de elevi. România a fost reprezentată de directorul colegiului și coordonatorul de proiect.
„În cadrul acestei întâlniri, ne-am familiarizat cu sistemul de învățământ polonez. Am vizitat școala gazdă, am intrat în contact cu elevii și profesorii școlii, am răspuns întrebărilor care ne-au fost adresate, am participat împreună cu ceilalți colegi parteneri la ședințe de lucru, am discutat despre calendarul viitoarelor activități, am vizitat groapa de gunoi din localitatea Sobuczynie.
 Pe durata șederii în Polonia am avut întâlniri cu diferite oficialități. În cadrul vizitei la birourile Districtului Czestochowa, ne-am întâlnit cu prefectul și cu autoritățile locale care susțin acest parteneriat, iar în ultima zi, am participat alături de întreaga comunitate la o seară cu specific polonez”, a concluzionat Anne-Mari.
Următoarele întâlniri din cadrul proiectului vor avea loc în aprilie 2013 în Turcia, în iunie în Slovenia,  în octombrie în Bulgaria, în martie 2014 în România, iar în iunie în Ungaria.
Patrula verde, Ziua verde a școlii
Parcurgând bogata agendă a activităților de proiect (care cuprinde nu mai puțin de 15 secvențe), am reținut câteva care vizează, în parte, și făurirea produselor finale: Crearea unei pagini comune numite „Planeta, în mâinile noastre” (pagină pe Facebook); din desenele realizate de elevi se va alege logo-ul proiectului; aplicarea chestionarului „Cât ești de verde?” Organizarea unei „Patrule verzi” a elevilor; vizită la Centrul de prelucrare a deșeurilor uscate; vânătoarea deșeurilor; stabilirea unei zile, care va fi denumită „Ziua verde” a școlii; adoptarea unui parc din oraș,  pe care îl vor întreține; realizarea unor creații artistice din materiale reciclabile...
Așadar, brâncușienii orădeni vor fi pe perioada celor doi ani de proiect ambasadorii Oradiei, Bihorului și ai României în Polonia, Turcia, Slovenia, Bulgaria și Ungaria. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Diseminare proiect „The Planet in Our Hands”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:38:01 Ora de vară a Europei de Est