Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ziua Mondială a Diabetului, sărbătorită la Oradea printr-o serie de manifestări

Miercuri,

Ziua Mondială a Diabetului, sărbătorită la Oradea printr-o serie de manifestări

Așa după cum v-am informat, în pregătirea Zilei Mondiale a Diabetului, Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, în parteneriat cu Centrul de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice Oradea, Primăria Municipiului Oradea și Regia Autonomă de Transport Local Oradea au susținut numeroase manifestări prinse în buchetul unei campanii de succes.

În perioada 10-14 noiembrie, a avut loc Campania națională „Controlează-ți diabetul”; sâmbătă și duminică (10 și 11 nov.) peste 1.000 de orădeni și-au testat gratuit glicemia și hemoglobina glicozilată în cortul special amenajat. Pentru ca mesajele educative să ajungă în rândul publicului larg, organizatorii campaniei au dedicat două mijloace de transport în comun prevenției și controlului în diabetul zaharat (un tramvai și un autobuz au fost colantate cu mesajul campaniei: Controlează-ți diabetul). În cazul diabetului, educația înseamnă prevenție și control! Mesajul de prevenție a diabetului a ajuns și pe băncile școlilor și facultăților, prin intermediul videoproiecțiilor prezentate la Colegiul Național „Emanuil Godju” și Facultatea de Medicină și Farmacie Oradea. Tinerii au făcut un exercițiu de imaginație și au propus diverse acțiuni prin care să atragă atenția opiniei publice asupra importanței prevenției.
Ziua Mondială a Diabetului (sărbătorită în 14 noiembrie) a fost marcată la Oradea printr-o serie de acțiuni. Emblema Zilei Mondiale a Diabetului este cercul albastru, care reprezintă cerul care unește toate națiunile în lupta împotriva acestei afecțiuni. Pentru a puncta simbolistica, mai mulți copii din cadrul Clubului Sportiv Universitar Oradea, în parteneriat cu Facultatea de Geografie, Turism și Sport – Departamentul Educație Fizică și Kinetoterapie au făcut o demonstrație de gimnastică ritmică folosind cercuri albastre la Lotus Shopping Center. De Ziua Mondială a Diabetului, la nivel mondial, au fost iluminate în albastru clădiri reprezentative în semn de solidaritate cu milioanele de persoane care suferă de această boală. Anul acesta, și clădirea Primăriei Oradea, clădire monument istoric (construită între 1902-1903), a fost programată să fie iluminată seara în albastru. La orele amiezii, în sala mică a primăriei a fost organizată o conferință de presă, la care au participat: prof. univ. dr.  Amorin Popa, președintele Comisiei de Diabet din cadrul Ministerului Sănătății, dna conf. univ. dr. Daina Lucia - director medical la Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea, precum și dna conf. univ. dr. Mihaela Popoviciu, din partea Facultății de Medicină și Farmacie Oradea.  
„După 18 luni de dezbateri pe tema bolilor cronice netransmisibile, Organizația Mondială a Sănătății a formulat la începutul lunii noiembrie 2012 pentru prima dată lista celor nouă priorități la nivel mondial, iar diabetul este una dintre acestea, alături de obezitate, consumul de alcool și tutun, inactivitatea fizică, hipertensiunea arterială, consumul excesiv de sare, necesitatea de terapie și consiliere, precum și accesul la medicația de bază.
Diabetul zaharat este o adevărată problemă de sănătate publică în România, în condițiile în care se estimează că numărul celor care suferă de diabet depășește cu mult cifra de 1 milion, dar mulți nici măcar nu știu că au această afecțiune”.
Oradea – pe locul IV la nivel mondial
În deschiderea conferinței, președintele Comisiei de Diabet ne-a vorbit despre un succes orădean în domeniu, despre primul transplant de celule pancreatice, care s-a realizat marți cu ajutorul unui donator din Oradea la Spitalul Clinic Județean de Urgență. Am aflat apoi despre Scrisoarea online a Federației Internaționale de Diabet, iar în cadrul prezentării PowerPoint au fost subliniate cele mai importante zone din lume unde Ziua Mondială a Diabetului a avut o semnificație deosebită. Pe locul I este Ankara (Turcia), pe locul IV, impresionant, la nivel mondial, avem plăcerea să aflăm că se situează Oradea. Apoi, dl prof. univ. dr.  Amorin Popa avea să ne atragă atenția asupra unei particularități, care ține de România: „În România, noi sărbătorim și 8 noiembrie, care este ziua de naștere a doctorului în medicină Nicolae Constantin Paulescu, descoperitorul insulinei...”. În continuare, domnia sa a subliniat impactul deosebit pe care îl are boala de diabet, faptul că un număr tot mai mare de specialiști se implică în cercetarea fenomenului și în acțiunile de prevenție instituite la nivel global. De ce? „Pentru că este o afecțiune multidisciplinară. Știți foarte bine că în ceea ce facem noi sunt implicați nu numai medicii specialiști în diabet, nutriție și boli metabolice, sunt implicați cardiologi, pentru că 80 la sută din diabetici mor cu boală cardiovasculară; sunt implicați neurologii, pentru că peste jumătate din amputațiile netraumatice din lume sunt din cauza diabetului; sunt implicați oftalmologi..., chirurgi, medici de familie”. Domnia sa a atras apoi atenția asupra numărului tot mai mare de cazuri de diabet depistate la copii și tineri, din cauza obezității și a sedentarismului, care pun probleme mari de atitudine terapeutică. Din statisticile prezentate (pe ecran), dorim să vă supunem atenției Situația bolnavilor de diabet zaharat din județul Bihor, până la data de 31 oct. 2012: total activi – 29.523 (din care de tip I – 1.794, de tip II – 27.681, alte forme – 48), în mediul urban – 18.232, în mediul rural – 11.291, de sex masculin – 13.583, de sex feminin – 15.940. Iată de ce se acordă o atenția atât de mare acestei boli, iar ediția de la Oradea a campaniei naționale este considerată o reușită.
În intervențiile lor, doamnele Daina Lucia și Mihaela Popoviciu s-au referit atât la campania națională de la Oradea, cât și la serviciile de urgență și recuperare pe care le oferă orădenilor și nu numai Spitalul Județean, precum și la acțiunile de informare a populației în legătură cu această boală, promovând stilul de viață sănătos, mai cu seamă în rândul copiilor și tinerilor. (Ovidiu DAN)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:43:30 Ora standard a Europei de Est