Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Umbrele trecutului

Excursie în Polonia

Umbrele trecutului

Excursia organizată pe teritoriul Poloniei, în octombrie 2012, de către profesorii Ramona și Florin Iștoc, ne-a oferit oportunitatea de a descoperi locuri pline de istorie, precum Auschwitz, Cracovia, dar și un paradis montan, Zakopane.

Așadar, timp de patru zile am lăsat în urmă locurile natale și am pătruns într-o lume necunoscută nouă, care însă era gata să primească noi oaspeți. Frumusețea locurilor vizitate ne-a încântat privirea și nu doar atât, le și păstrăm vii în memoria noastră!
Auschwitz-ul, divizat în Auschwitz I – inițial lagăr de concentrare, dar și locul de execuție a 70.000 de oameni, majoritatea prizonieri de război, Auschwitz II (sau Birkenau) – locul unde și-au găsit sfârșitul cel puțin un milion de evrei și Auschwitz III folosit cu precădere ca și lagăr de muncă pentru I.G. Farben. Vizita la Auschwitz ne-a trezit sentimente de milă și compasiune față de evreii nevinovați ce și-au trăit ultimele momente în locul groazei. Imaginile și locurile văzute ne-au lăsat un gust amar, gândindu-ne cât de diabolic a fost planul lui Hitler și cu cât sadism experimenta doctorul Mengele, supranumit și „Îngerul morții”, cu precădere pe cuplurile de gemeni, propriile experimente. Deci, dacă ne uităm la trecutul întunecat, ar trebui să învățăm din greșelile lui și să nu le mai repetăm.
Cracovia, fostă capitală imperială a Poloniei, poartă și astăzi amprenta trecutului glorios prin imensele palate și impresionantele catedrale. Legenda spune că un dragon teroriza o mică așezare și nici un cavaler nu avea curajul să-l răpună. Până când un erou, venit din zona Austriei, numit Krakus, a avut ideea ca monstrului să-i fie aruncată o vacă plină de sulfură. Astfel că numele orașului vine de la acest erou.
Vizita în Cracovia ne-a impresionat mult, căci Castelul Wawel, unic prin arhitectura sa, ne-a oferit o bogată imagine a ceea ce a fost în trecut acest oraș. De asemenea, Catedrala Wawel, locul de încoronare dar și de înmormântare al regilor polonezi, ne-a emoționat prin grandoarea sa. Aici este înmormântat și președintele Lech Kaczynski, mort într-un accident aviatic.
Zakopane, o stațiune montană din sudul Poloniei, aflată la poalele Munților Tatra, renumită pentru practicarea sporturilor de iarnă, ne-a oferit posibilitatea de a ne juca în zăpada pufoasă, dar și de a ne delecta cu o masă tradițională, copioasă. Peisajul era ca de basme, unic în cadrul acestei excursii.
Îndreptându-ne spre casă, am făcut o ultimă oprire în Poprad, Slovacia, pentru o mult așteptată baie în superbul Aquapark. Dacă până aici, excursia a fost de neuitat și cu siguranță așa este, timpul petrecut la Aquapark a fost un adevărat și ultim răsfăț, înainte de repatriere.
Și cum nu puteam să ne întoarcem în țară fără suveniruri pentru cei dragi, am făcut un mic popas pentru shopping.
Acestea sunt amintirile noastre din superba excursie, și sperăm noi să nu fie ultima!
Popa Camelia (studentă Facultatea de Istorie Oradea)
Madar Daniel, Sorițău Elisei (elevi în clasa a VI-a B, Liceul Teologic Baptist „Emanuel” Oradea)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Umbrele trecutului.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:01:33 Ora de vară a Europei de Est