Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Umbrele trecutului

Excursie în Polonia

Umbrele trecutului

Excursia organizată pe teritoriul Poloniei, în octombrie 2012, de către profesorii Ramona și Florin Iștoc, ne-a oferit oportunitatea de a descoperi locuri pline de istorie, precum Auschwitz, Cracovia, dar și un paradis montan, Zakopane.

Așadar, timp de patru zile am lăsat în urmă locurile natale și am pătruns într-o lume necunoscută nouă, care însă era gata să primească noi oaspeți. Frumusețea locurilor vizitate ne-a încântat privirea și nu doar atât, le și păstrăm vii în memoria noastră!
Auschwitz-ul, divizat în Auschwitz I – inițial lagăr de concentrare, dar și locul de execuție a 70.000 de oameni, majoritatea prizonieri de război, Auschwitz II (sau Birkenau) – locul unde și-au găsit sfârșitul cel puțin un milion de evrei și Auschwitz III folosit cu precădere ca și lagăr de muncă pentru I.G. Farben. Vizita la Auschwitz ne-a trezit sentimente de milă și compasiune față de evreii nevinovați ce și-au trăit ultimele momente în locul groazei. Imaginile și locurile văzute ne-au lăsat un gust amar, gândindu-ne cât de diabolic a fost planul lui Hitler și cu cât sadism experimenta doctorul Mengele, supranumit și „Îngerul morții”, cu precădere pe cuplurile de gemeni, propriile experimente. Deci, dacă ne uităm la trecutul întunecat, ar trebui să învățăm din greșelile lui și să nu le mai repetăm.
Cracovia, fostă capitală imperială a Poloniei, poartă și astăzi amprenta trecutului glorios prin imensele palate și impresionantele catedrale. Legenda spune că un dragon teroriza o mică așezare și nici un cavaler nu avea curajul să-l răpună. Până când un erou, venit din zona Austriei, numit Krakus, a avut ideea ca monstrului să-i fie aruncată o vacă plină de sulfură. Astfel că numele orașului vine de la acest erou.
Vizita în Cracovia ne-a impresionat mult, căci Castelul Wawel, unic prin arhitectura sa, ne-a oferit o bogată imagine a ceea ce a fost în trecut acest oraș. De asemenea, Catedrala Wawel, locul de încoronare dar și de înmormântare al regilor polonezi, ne-a emoționat prin grandoarea sa. Aici este înmormântat și președintele Lech Kaczynski, mort într-un accident aviatic.
Zakopane, o stațiune montană din sudul Poloniei, aflată la poalele Munților Tatra, renumită pentru practicarea sporturilor de iarnă, ne-a oferit posibilitatea de a ne juca în zăpada pufoasă, dar și de a ne delecta cu o masă tradițională, copioasă. Peisajul era ca de basme, unic în cadrul acestei excursii.
Îndreptându-ne spre casă, am făcut o ultimă oprire în Poprad, Slovacia, pentru o mult așteptată baie în superbul Aquapark. Dacă până aici, excursia a fost de neuitat și cu siguranță așa este, timpul petrecut la Aquapark a fost un adevărat și ultim răsfăț, înainte de repatriere.
Și cum nu puteam să ne întoarcem în țară fără suveniruri pentru cei dragi, am făcut un mic popas pentru shopping.
Acestea sunt amintirile noastre din superba excursie, și sperăm noi să nu fie ultima!
Popa Camelia (studentă Facultatea de Istorie Oradea)
Madar Daniel, Sorițău Elisei (elevi în clasa a VI-a B, Liceul Teologic Baptist „Emanuel” Oradea)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Umbrele trecutului.

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 00:51:10 Ora standard a Europei de Est