Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

În cadrul Festivalului de teatru – piesa „Blazonul”

Programul de astăzi, miercuri,

În cadrul Festivalului de teatru – piesa „Blazonul”

Astăzi, miercuri (14 nov.), de la ora 19.00, în sala mare (Teatrul Szigligeti), este programată piesa BLAZONUL, de Shalom Ash; regia: Andrei Munteanu, prezintă Teatrul Evreiesc de Stat din București - spectacol în limba idiș, cu traducere în limba română.

Cei din urmă membri ai familiei Groisglik, prinși într-un trecut de care, în fapt, au fost deposedați, se văd aruncați la groapa cu gunoi a Istoriei, trăiesc din amintiri și sunt cuprinși de o melancolie întunecată. Instinctul de supraviețuire și dorința de revenire în lumea din care au fost înlăturați determină un conflict acut și dezumanizant între vechii și mai noii membri ai familiei.
Piesa este un elogiu adus sensibilității umane și demonstrația subtilă a unui paradox: alegeri ce par bune, dar se dovedesc apoi erori fatale. O piesă evreiască, în esență, de factură cehoviană...
Tot astăzi,
De la 21.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor – spectacol cu publicul pe scenă: TOTU’L E OK? (TÓTÉK), de Örkény István; regia: Balog József, prezintă Compania de Teatru Aradi Kamaraszínház
(spectacol în limba maghiară cu traducere în limba română).
Proiectul TOT’UL E OK? într-o regie lipsită de cutii de carton, cu idei actoricești și regizorale sclipitoare, pare a se contura ca un succes sigur, chiar dacă textul lui  Örkény ascunde multe capcane. Îmi permit să remarc doar în șoaptă, acest spectacol pare să fie cea mai însemnată realizare de până acum a Teatrului de Cameră din Arad. Repetiția generală mi-a risipit temerile legate de text, regizorul Balog József a sărit peste obstacolele autorului cu eleganța alergătorului de o sută de metri-garduri. Slavă Domnului, scena nu e încărcată cu două tone de carton, fabricarea obsesivă a cutiilor a fost rezolvată cu iscusință, nu spun cum, prefer să descoperiți voi.
Irházi János (aradihirek.ro)
KONCERT
La ora 19.00, la Moszkva Caffe - Lemon Bucket Orchestra
The Lemon Bucket Orkestra este singura „Balkan-Klezmer-Gypsy-Party-Punk-Super –Band” a Toronto-ului, așa cum se descriu artiștii. Trupa s-a născut la masa unui restaurant vietnamez de pe strada Yonge, în urma unei discuții dintre un acordeonist breton și un scripcar ucrainean. În doar câteva luni, cvartetul inițial a crescut într-un band sănătos ce numără 14 artiști, aceștia câștigându-și reputația ca fiind unul dintre cele mai explozive și petrecărețe grupuri canadiene. Cu o componență cosmopolită, aducând membri din multe colțuri ale lumii (Ucraina, Franța, Mexic, India, Olanda, Portugalia, etc), The Lemon Bucket Orkestra au un repertoriu la fel de pestriț, în muzica lor amestecându-se acorduri din peste 10 țări est-europene.
I-Forum
Locul de desfășurare a Forumului Interetnic: Casa de Cultură a Municipiului Oradea (fosta sala ARLUS), Piața Ferdinand I., nr. 4.
La ora 10.00 -  ACTORI ÎN REPAUS
Despre școala teatrală din România, implicit despre starea educației teatrale minoritare,
Prezentare de Bodó A. Ottó, lector universitar, Facultatea de Teatru și Film din cadrul Facultății Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, secția maghiară
La ora 12.00 - INTERFERENÞE
Jurnalistul Simon Judit în dialog cu regizorii Sorin Militaru și Szabó K.István. (TSO)

Trimite email
joi, 26 decembrie 2024, 14:39:40 Ora standard a Europei de Est