Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Sărbătoare la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad

La aniversară – 40 de ani de existență

Sărbătoare la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad

Instituția arădeană de învățământ superior de stat împlinește anul acesta 40 de ani de existență.

Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad  a împlinit 40 de ani de existență, o istorie care coincide cu istoria universitară a Aradului. Moment aniversar la care au participat oficialitățile locale, profesori universitari, directori ai instituțiilor de învățământ preuniversitare, oameni de cultură, cercetători, studenți. Printre invitații de seamă s-au numărat doi foști rectori ai universității de stat din Arad: diplomatul prof. dr. Radu Homescu, primul rector ales prin exercițiu democratic la conducerea Universității „Aurel Vlaicu” și fostul rector,  prof. univ. dr. Gheorghe Păcurar.
Au fost punctate principalele momente ale istoriei universității de stat arădene, cu o mențiune specială pentru cei 12 ani de  rectorat ai prof. univ. dr. Lizica Mihuț, perioadă în care UAV a cunoscut cea mai mare dezvoltare a bazei materiale și a reușit să se impună în spațiul academic românesc.
„Toți cei 8 rectori ai Universității Aurel Vlaicu merită elogiul nostru, fiecare în parte a făcut sacrificii, a avut izbânzi și eșecuri, fiecare, indiferent de perioada în care și-a asumat calitatea de rector a muncit pentru această instituție de învățământ superior. Suntem aici, acum, pentru că fiecare a înțeles la momentul respectiv care îi este menirea, a făcut ceea ce trebuia făcut pentru ca astăzi să ne putem bucura de o universitate puternică, în plină dezvoltare”, a punctat președintele Consiliului Academic al UAV, prof. univ. dr. Lizica Mihuț. „O universitate pe care vrem să o dezvoltăm și în continuare, o universitate care își va continua drumul ascendent, care va încerca să se impună din ce în ce mai mult în mediul academic național și internațional” a spus actualul rector al UAV, prof. univ. dr. Ramona Lile.
Discursurile reprezentanților autorităților  locale, prefectul Cosmin Pribac, președintele CJA, Nicolae Ioțcu, primarul municipiului, Gheorghe Falcă au subliniat importanța dezvoltării învățământului superior de stat arădean pentru comunitatea locală, precum și o reiterare a sprijinului pe care fiecare instituție, cu mijloacele de care dispune, îl oferă acestui edificiu de educație. Un oaspete special și drag tuturor a fost marele sportiv român Ivan Patzaichin, care a dezvăluit secretul prezenței sale la UAV: aici a găsit sprijin pentru proiectele sale în domeniul industriei textile, proiecte despre care cu siguranță vom mai auzi.
O istorie trăită împreună
Un nume care nu putea să lipsească de la acest eveniment aniversar a fost cel al rectorului Institutului Politehnic din Timișoara, prof. dr .ing. Viorel Șerban, institut de care este strâns legată istoria Facultății de Inginerie din cadrul UAV. Institutul de subingineri a fost înființat ca secție serală a Institutului Politehnic „Traian Vuia” (actuala Politehnică din Timișoara), cu o durată de studiu de patru ani și care și-a deschis cursurile la 10 decembrie 1972. Avea atunci trei specializări: tehnologia prelucrării la rece (40 de locuri), tehnologia sudurii (25 de locuri), tehnologia industrializării lemnului (40 de locuri). Acum, Facultatea de Inginerie, una din cele 9 facultăți ale universității, oferă studenților 40 de specializări de licență, 24 de programe de Master, 2 domenii ale Școlii doctorale: filologie și teologie.  Ca semn de respect, rectorii celor două instituții și-au oferit plachetele omagiale ale universităților.
A fost o sărbătoare, în care universitatea de stat și-a celebrat cei 40 de ani de istorie trăită, o sărbătoare care timp de două zile (8 și 9 noiembrie 2012) a continuat în spirit academic cu lucrările celei de-a patra ediții a Simpozionului Internațional „Researche and Education in Innovation Era”.
Monica ARDELEAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Sărbătoare la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad. 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:57:45 Ora de vară a Europei de Est