Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Școala din Livada a-nflorit!

Învățământul rural se primenește

Școala din Livada a-nflorit!

Din 12 iunie 2007, de la serbările preșcolarilor, și până joi, 10 ianuarie 2008, Școala din Livada (comuna Nojorid) a-nflorit! Se vede că directorul adjunct, prof. Gheorghe Mărincean, e un om de acțiune. Tace și face.

S-a muncit și în vacanța de iarnă
În vară, directorul adjunct nu ne-a spus tot ce avea pe suflet, tot ce-și propusese să înfăptuiască în lunga vară fierbinte, ca nu cumva alții să-l încurce, iar intențiile și proiectele sale să rămână doar vorbe-n vânt. Joi, la ora vizitei noastre, școala era de nerecunoscut, zugrăvită în interior și exterior, cu gresie și lambriuri, neoane peste tot, și cu o încălzire centrală de nota zece, chiar dacă parterul e încă în șantier după ridicarea anexei pentru grupurile sanitare. Doi muncitori (și jumătatea unuia) trebăluiesc din zori și până-n seară să dea gata grupurile sanitare interioare. Ca să poată lucra foc continuu, muncitorii i-au cerut directorului cazare în școală, și de aceea, jumătatea unuia dintre muncitori (adică soția), când nu face mâncare, lucrează cot la cot cu ei.
  "În vară, s-au făcut lucrări mari: s-au schimbat țiglele, lemnăria, și toată instalația electrică, peste tot avem neoane, lambriuri în toate sălile de clasă, tavane cu rigips, au fost înlocuite caloriferele și țevile, peste tot, inclusiv la grădiniță. În cancelarie, laboratorul de fizică și chimie și în centrul de informare și documentare avem parchet laminat. S-a zugrăvit în interior și-n exterior... Termopanele sunt de anul trecut.
Să știți că s-a lucrat inclusiv în vacanța de iarnă, după Crăciun, în zilele de 28, 29 și 30 decembrie, dar și după Anul Nou, în 3, 4 și 5 ianuarie.”
Acum, directorul adjunct spune tot.
„În vară nu v-am spus mare lucru pentru că nu știam dacă vom putea realiza tot ceea ce-mi propusesem. Aveam eu planuri mari, dar aveam și rezerve în privința meseriașilor care puteau să mă încurce.”
Uniforme, ecusoane personalizate
Conducătorul unității ne-a prezentat școala și grădinița, În unele clase, elevii aveau uniforme și ecusoane personalizate (cu imaginea școlii și portretul elevului), o pavoazare în scop didactic, cu mult material confecționat de cadrele didactice, un exemplu de creativitate, precum în clasa dnei învățătoare Floare Tripe, unde am admirat macheta „Ca la țară”, ingenioasele colaje: „La poli”, „Ciocnitul ouălor, „Ca la țară” și „Felicitare de 8 Martie”, toate cu pozele elevilor clasei plasate ingenios de dna prof. Constanța Mărincean în acel cadru care duce ochiul în eroare și dă impresia de un tot și o singură imagine, admirabile realizări artistice! Pentru animarea machetei „Ca la țară”, s-a apelat la patru „actori” (Adina Maghiar, Florin Turon, Camelia Jurău și Romeo Pantea).
Mici talente, mari speranțe... la pictură! 
În clasa a III-a, învățătoarea Maria Popa avea să ni-i prezinte pe: Bianca Luncan, Andrei Martin, Octavian Bogdan, Ionuț Gabrian, Andreea Mereu, Gabriela Purda, Andrei Tanc, Anca Ianc și Mirabela Paina, cu lucrările lor, ca „mici talente, mari speranțe la pictură.”
La sfâșitul orelor de curs, aveam să-i cunoaștem și pe premianții I și II ai școlii, „crema” (vorba doamnei profesor Constanța Mărincean): Mădălina Dumitrița Nicorici (din clasa a V-a), Alexandru Marin Paina și Florica Mihaela Purda (a VI-a), Anca Sorina Roșca (a VII-a), Ionuț Crupca și Ioana Filip (din clasa a VIII-a), iar despre Sorina Anca Roșca s-a dus vestea că ar cânta precum o privighetoare (talentată la muzică, dar și la engleză).
Calculatoare sunt, dar din epoca de „piatră”
Ce poți face cu Pentium I și II, decât să te joci de-a informatica, să-ți plimbi degetele pe tastatură și să înnebunești mouse-ul. Orele de informatică opțional se desfășoară în Centrul de informare și documentare, acolo unde s-au desfășurat și activitățile organizate împreună cu comunitatea în timpul derulării proiectului „Educarea spiritului democratic în școală și comunitate”. Aici sunt depozitate cele 12 calculatoare achiziționate în timp cu sprijinul părinților, ba primite de la unii și de la alții care nu mai aveau ce face cu ele, fiind uzate moral. Dar, și așa, elevii erau încântați de ele, pentru că citeau și butonau tastatura și plimbau mouse-ul de ici-colo, vorba aceea: învățau să „lucreze” pe calculator. De-acum, așteaptă și ei calculatoare adevărate cu care să poată ieși în lume, dacă tot au internet în școală (și acasă).
Transmiterea unor obiceiuri din generație în generație
Dna profesoară Constanța Mărincean ne-a povestit despre transmiterea unor obiceiuri din generație în generație. Este vorba de torsul cânepii, țesutul și cusutul fețelor de masă cu diferite motive tradiționale - „activități care s-au desfășurat având ca fundal sonor cântece populare interpretate cu mult drag de participanți. Nu au lipsit snoavele, zicătorile și  poeziile ce încă mai circulă prin viu grai în sat.
Sărbătoarea Nașterii Mântuitorului a antrenat întregul colectiv al școlii în organizarea programului artistic prezentat în CCID. S-au întrecut în interpretarea colindelor elevii din ciclul primar, grupul vocal al claselor a IV-a și a V-a, băieții din clasa a VIII-a, precum și grupul vocal al clasei a VII-a...”
„Lipsa lor de interes ne doare cel mai tare!” 
În cadrul proiectului „Educația spiritului democratic în școală și comunitate”, dar și în afara lui, prin intermediul lectoratelor cu părinții și al altor activități, dascălii din Livada caută să determine părinții să-și dea mai mult interes pentru pregătirea propriilor copii, să fie mai receptivi la semnalele care vin din partea cadrelor didactice. „Încercăm, ne luptăm cu comunitatea, și reușim în multe privințe să-i câștigăm pe părinți de partea noastră, dar adesea ne izbim ca de un zid, în cazul părinților elevilor cu probleme. Lipsa lor de interes ne doare cel mai tare, declară prof. Constanța Mărincean. În alt mod ar răspunde și s-ar comporta elevul dacă ar vedea și ar simți mai mult interes din partea părinților.”
Prin urmare, dascălii nu se plâng de frecvența elevilor la cursuri, ci de lipsa de interes a părinților copiilor cu probleme.
Altfel, școala dispune de cadre calificate la toate materiile, iar directorul școlii coordonatoare din Nojorid, prof. Mihai Pop, răspunde prompt solicitărilor. „Elevii din Livada au participat în nenumărate rânduri la activități în comun (activități cultural-artistice și întreceri sportive), organizate în moderna sală de sport de la Nojorid, beneficiind și ei de transport cu microbuzul școlii coordonatoare”, după cum ține să sublinieze directorul adjunct, prof. Gheorghe Mărincean. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (136 de poze), accesați Galeria foto: Școala din Livada a-nflorit!

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:56:55 Ora de vară a Europei de Est