Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Nu lăsa violența să te transforme într-un infractor”

Ieri, la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” din Oradea

„Nu lăsa violența să te transforme într-un infractor”

Elevii din clasele a IX-a B și a X-a H de la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” din Oradea au participat ieri (joi, 8 noiembrie 2012), la o activitate de informare și prevenire, cuprinsă pe agenda Campaniei naționale de prevenire a violenței în rândul tinerilor „Nu lăsa violența să te transforme într-un infractor”.

În deschiderea activității, dl director, profesor dr. Ruben Filimon, a prezentat invitații și scopul acțiunii.
„Cu siguranță că ați auzit faptul că în fiecare zi de joi, reprezentanți ai Inspectoratului Județen de Poliție Bihor desfășoară în colegiul nostru, acțiuni de informare a tinerilor în cadrul Campaniei naționale de prevenire a violenței în rândul tinerilor „Nu lăsa violența să te transforme într-un infractor”. Astăzi (joi – n.n.), au venit în fața voastră dl comisar de poliție Marcel Cosma și dra agent principal Lăcrimioara Fărcane pentru a vă prezenta un film și a dialoga cu voi pe tema campaniei”, a spus dl director Ruben Filimon.
În municipiul Oradea, Campania națională de prevenire a violenței în rândul tinerilor „Nu lăsa violența să te transforme într-un infractor” se desfășoară în cinci licee: Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”, Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși”, Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”, Liceul Tehnologic „Vasile Voiculescu” și Liceul Teoretic „Aurel Lazăr”. Campania a debutat joi, 1 noiembrie.
„În cadrul campaniei, acțiunile se axează pe două paliere: Informarea elevilor cu privire la fenomenul violenței, consecințele violenței și modalități de prevenire, iar cel de-al doilea palier se va concretiza printr-un concurs de creație, un eseu: „Eseul meu antiviolență”, în luna martie”, ne-a declarat dra agent principal Lăcrimioara Fărcane.
Pentru început, dl comisar Marcel Cosma le-a prezentat elevilor în sinteză subiectul filmului „Cheia e la mine”...
Filmul aduce în atenție cazuri reale de tineri din penitenciare (băieți și fete), care vorbesc despre faptele lor regretabile; este foarte trist și tardiv, din păcate, că unii tineri abia ajunși după gratii, realizează gravitatea faptelor comise și astfel compromiterea, inevitabilă, a viitorului lor. În cadrul filmului apar și personaje pozitive, între care și doi campioni (Lucian Bute și Andreea Răducan), care vorbesc despre renunțările și sacrificiile făcute pentru a ajunge la performanță și a deveni campioni mondiali...
Ce înseamnă: Cheia e la mine (tine)?
În discuțiile care au urmat după vizionarea filmului, protagoniștii campaniei au dorit să se convingă de faptul că mesajul filmului a fost bine receptat.
Ce înseamnă: Cheia e la mine (tine)?
De la ce vârstă începe răspunderea penală...?
Mesajul se vrea direcționat pentru convingerea auditoriului (tinerilor) că în nicio situație nu este bine, nu trebuie să se ajungă la consum de droguri și alcool, la violență și alte acte nesăbuite, la infracțiuni, de tot felul...
S-a subliniat apoi responsabilitatea și răspunderea penală a tinerilor pentru acțiunile lor, cu consecințele grave care decurg din săvârșirea infracțiunilor.
Să mai spunem că în cadrul campaniei, zilnic, au loc astfel de acțiuni în cele cinci licee orădene, acțiuni coordonate de doamna comisar Ioana Indrieș – coordonatorul campaniei naționale. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Nu lăsa violența să te transforme într-un infractor”. 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:37:04 Ora de vară a Europei de Est