Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Campania Națională „Controlează-ți diabetul” 2012, ediția Oradea

Sâmbătă și duminică, testări gratuite

Campania Națională „Controlează-ți diabetul” 2012, ediția Oradea

Federația Internațională de Diabet atenționează: dacă nu se vor lua măsuri rapide, o persoană din 10 va avea diabet până în 2030!

Pentru a veni în întâmpinarea acestei avertizări, Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice ia atitudine: Campania Națională „Controlează-ți diabetul”, ediția Oradea.
Campania Națională „Controlează-ți diabetul” își propune informarea și educarea publicului larg cu privire la importanța prevenției diabetului, precum și asupra controlului eficient al diabetului și îmbunătățirea stilului de viață pentru persoanele afectate de această boală. De asemenea, campania vizează implicarea specialiștilor, autorităților și mass-media în propagarea mesajului de alarmă cu privire la incidența și prevalența crescută a cazurilor de diabet în România.
Ajunsă la a treia ediție, Campania Națională „Controlează-ți diabetul” cuprinde activități destinate atât publicului larg, cât și profesioniștilor din domeniul medical.
În privința manifestărilor pentru publicul larg, în zilele de 10 și 11 noiembrie, orădenii își vor putea testa gratuit glicemia și hemoglobina glicozilată la cortul special amenajat pe Strada Republicii, în fața Magazinului Crișul, în intervalul orar 10.00 – 16.00. Zilele de 12 și 13 noiembrie sunt dedicate educației în diabet și vor cuprinde videoproiecții educative prezentate în școli din Oradea unde vor rula sfaturi referitoare la prevenția diabetului.
Autoritățile din Municipiul Oradea au luat atitudine și s-au alăturat Campaniei Naționale „Controlează-ți diabetul”. Cu ajutorul Regiei Autonome de Transport Local Oradea, începând din luna noiembrie, orădenii vor avea posibilitatea de a călători cu două mijloace de transport în comun, care vor fi colantate cu mesajul campaniei: „Controlează-ți diabetul”. În cazul diabetului, educația înseamnă prevenție și control! În acest mod, populația va fi expusă în mod direct mesajului campaniei, în încercarea de a conștientiza importanța prevenției și controlului diabetului.
În debutul Campaniei Naționale „Controlează-ți diabetul, ediția Oradea, va fi organizată Gala de Excelență „Educație și prevenție în dabet”. Manifestarea este dedicată persoanelor care zi de zi luptă cu această afecțiune și care au avut o contribuție majoră la creșterea calității vieții persoanelor care suferă de diabet zaharat.
Campania Națională „Controlează-ți diabetul” are și o componentă destinată educației continue a medicilor. Astfel, sâmbătă, 10 noiembrie, nume mari din diabetologia românească participă la un simpozion științific de înalt nivel, unde va fi dezbătută problematica diabetului zaharat în România și vor fi prezentate cele mai noi informații din domeniu. Evenimentul va avea loc la Hotel Ramada Oradea, în intervalul orar 9.00 – 18.00.
Ziua Mondială a Diabetului va fi marcată pe data de 14 noiembrie în cadrul Campaniei Naționale „Controlează-ți diabetul” 2012 printr-o serie de acțiuni care aduc în prim plan simbolurile luptei împotriva acestei maladii atât de răspândite. Conferința de presă organizată cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului va avea loc pe 14 noiembrie, ora 11.00, la Primăria Municipiului Oradea.
Tot pe 14 noiembrie, de Ziua Mondială a Diabetului, la Lotus Shopping Center, ora 17.00, se va desfășura o manifestare surpriză, care are drept temă centrală cercul albastru – emblema Zilei Mondiale a Diabetului. În cursul serii, Primăria Municipiului Oradea va fi iluminată în albastru, un alt simbol al acestei zile care marchează un semn de solidaritate pentru milioanele de oameni din întreaga lume care suferă de diabet.
Compania Națională „Controlează-ți diabetul”, ediția Oradea, este organizată de Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, în parteneriat cu Centrul de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, Oradea. Partenerii științifici ai evenimentului sunt Asociația Română de Educație în Diabet și Federația Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice. Pe plan local, manifestarea este susținută de către Primăria Municipiului Oradea. (Diana Nanciu)
Foto: LTV

 

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:12:18 Ora standard a Europei de Est