Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Sfințirea bisericii din cartierul Velența, Oradea

Duminică,

Sfințirea bisericii din cartierul Velența, Oradea

În prezența a câteva sute de credincioși, a peste 60 de preoți și a patru episcopi, PS Virgil Bercea a sfințit noua biserică greco-catolică din Oradea, cartierul Velența.

Evenimentul s-a desfășurat duminică, 4 noiembrie 2012. Preoții, urmați de episcopii prezenți: PS Vasile Bizău – episcop eparhial de Maramureș, PS Mihai Frățilă – vicar al Bucureștilor, PS Fülöp Kocsis – episcop eparhial de Hajdúdorog și PS Böcskei László – episcop romano-catolic de Oradea au intrat în procesiune în biserică, unde a început slujba sfințirii bisericii, urmată de Sf. Liturghie.
Sfințirea bisericii, care este o copie fidelă a catedralei greco-catolice din Atena, s-a făcut în două momente diferite. Prima parte a constat în sfințirea pereților exteriori prin ungerea cu Sfântul și Marele Mir și stropire cu apă sfințită în cele patru laturi ale bisericii.
După acest moment s-a intrat în biserică pentru consacrarea mesei altarului. Aceasta s-a făcut prin introducerea în Altar a hrisovului semnat de episcopii prezenți, a moaștelor Sfântului Sixt al II-lea, urmată de cele trei spălări: cu apă sfințită și săpun, cu vin și cu Sfântul și Marele Mir. După acest moment s-a îmbrăcat masa Altarului cu veșmintele cuvenite și s-au așezat cele necesare celebrării Sfintei Liturghii. Hrisovul a fost citit în biserică pe parcursul consacrării altarului.
Următorul moment a fost sfințirea pereților interiori ai bisericii și a iconostasului și s-a realizat tot prin ungerea cu Sfântul și Marele Mir și prin stropirea cu apă sfințită.
În cadrul Sfintei Liturghii PS Virgil a ținut cuvântul de învățătură bazat pe Evanghelia duminicii, mulțumind în același timp tuturor celor prezenți la eveniment și celor care au contribuit la construcția bisericii: Asociația „Chiese dell’Est” din Italia, Surorile „Ancelle della Chiesa” Palazzolo sull’Oglio, Brescia, dar și tuturor celor care într-un mod sau altul au contribuit la zidirea acestei biserici.
Printre invitații de seamă la eveniment, se numără și arhimandritul Maurizio Malvestiti, subsecretarul Congregației pentru Bisericile Orientale de la Vatican, care a transmis un cuvânt de salut din partea cardinalului Leonardo Sandri, prefect al aceleiași congregații, precum și monseniorul Vittorio Formenti, responsabilul Biroului de statistici al Bisericii Catolice, din cadrul Secretariatului de Stat al Vaticanului. A fost de asemenea prezent pr. Antonio Rossi, președintele Asociației „Chiese dell’Est”, precum și pr. Luigi Pecchenini, paroh al parohiei „Santa Maria del Sasso” – Cortenuova, Italia.
La finalul celebrărilor au luat cuvântul mai mulți invitați printre care și pr. Antonio Rossi, iar pr. Gavril Buboi, protopop de Oradea și paroh al acestei parohii, a adus mulțumiri lui Dumnezeu, Preasfințitului Virgil, precum și acelora care au contribuit la construirea acestei biserici.
În semn de prețuire, PS Virgil a conferit părintelui Gavril spre purtare Epigonatul.
Comunitatea greco-catolică din Velența a avut până în anul 1948 ca biserică parohială biserica de pe str. Clujului, cunoscută de orădeni ca „Biserica de la barieră” – astăzi în posesia Bisericii Ortodoxe. Comunitatea greco-catolică s-a reorganizat după 1989 și a decis construcția unei noi biserici. Noua biserică are hramul „Schimbarea la față”, iar ca protector îl are pe Fericitul Ioan al XXIII-lea. (Biroul de presă)

Trimite email
joi, 26 decembrie 2024, 13:51:14 Ora standard a Europei de Est