Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

F.E.„Hobby”, de la C.T. „Mihai Viteazul” – premiul pentru cel mai bun logo

La Târgul internațional al firmelor de exercițiu de la Bratislava

F.E.„Hobby”, de la C.T. „Mihai Viteazul” – premiul pentru cel mai bun logo

În perioada 27-28 noiembrie 2007, s-a desfășurat la Bratislava, în Slovacia, cea de-a10-a ediție a Târgului internațional al firmelor de exercițiu din acest oraș. Manifestarea s-a bucurat de o largă participare:123 de firme expozante din opt țări: Slovacia, Cehia, România, Italia, Finlanda, Austria, Ungaria și Bulgaria. Þara noastră a deplasat cel mai mare număr de participanți, exceptând gazdele: 25 de firme de exercițiu din orașele Oradea, Reșița, Timișoara, Târgu-Jiu, Craiova, Pașcani, Marghita, Lupeni, Iași și Sibiu, specializate în foarte multe domenii de activitate: comerț cu articole electrocasnice, bijuterii, jucării, papetărie și birotică, cosmetice, articole de artizanat, articole sportive și de timp liber, băuturi răcoritoare, agenții de turism, etc.

  Ne-am prezentat la târg cu șase firme!
Prezența noastră la târg, a firmelor de exercițiu de la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”, a fost remarcabilă nu numai din punct de vedere numeric – șase firme expozante -, dar mai ales în ceea ce privește calitatea și imaginea standurilor expuse, a materialelor promoționale prezentate: cataloage, pliante, fluturași. Firmele participante au fost: AS-Mob S.A. (clasa a XII-a B) și Sensation S.A. (a XII-a C), coordonate de dl prof. Lucian Popa;  Baby Love S.R.L. (a XI-a C),  coordonată de dna prof. Rodica Tiutin,  Bijou4U S.R.L. (clasa a XII-a D), și Hobby S.R.L. (clasa a XI-a B), coordonate de dna prof. Mariana Bara)  și Tour Star S.R.L. (clasa a XI-a E), coordonată de dna prof. Simona Ardelean.
Colegii noștri s-au prezentat aici ca adevărați profesioniști, reușind să-și pună în valoare creativitatea în amenajarea standurilor și în programele de prezentare electronice. Acestea au fost adevarate momente de măiestrie artistică, dovedindu-și  abilitățile în programare și animația computerizată.
Am avut două zile intense, timp în care s-au încheiat numeroase tranzacții cu partenerii de la târg (comunicarea desfășurându-se doar în limba engleză), întocmire de documente, schimb de cărți de vizită și pliante, vizionare de cataloage, comenzi, ofertare... Din păcate, spațiul rezervat de organizatori în acest scop s-adovedit a fi neîncăpător, mai ales atunci când au început să se reverse grupuri masive de elevi slovaci aduși în vizită.
 Pe lângă participanții înscriși oficial la târg, au fost destui cei care au venit în vizită, din pură curiozitate ori din alte raționamente, numeroase grupuri, între care și colegii noștri din clasa a XI-a D, însoțiți de dna prof. Camelia Pop și Stohor Hortensia. Un alt grup pe care l-am recunoscut și care ne-a contactat a fost cel al colegilor de la Colegiul Tehnic „Traian Vuia” din Oradea. De altfel, Oradea a fost orașul din România cu cel mai mare număr de firme participante. Alături de noi, au participat și cinci firme de la Colegiul Economic „Partenie Cosma”, precum și o firmă de la Colegiu Tehnic „Transilvania”.
   Activitățile curente de la târg care au avut  ca scop relaționarea cu partenerii, atragerea de noi parteneri, creșterea prestigiului firmelor, autoevaluarea, exersarea limbii engleze comerciale au fost dublate și de o jurizare atentă din partea arbitrilor -  târgurile sunt în același timp și competiții care se desfășoară pe mai multe secțiuni. A fost o concurență acerbă pentru titlurile puse în joc: cel mai frumos stand, cel mai bun catalog, cel mai bun program de prezentare, cea mai performantă echipă și numeroase premii speciale: cel mai bun slogan, cel mai bun logo, cea mai „prezentabilă”( miss) reprezentantă a unei firme. S-au acordat aceste premii cu dublură - atât pentru firmele slovace, cât și pentru cele străine. România a luat tot ce se putea lua la secțiunea firme străine: două premii la clasamentul general (locul1 și 3), locul 2 pentru cel mai bun catalog , locul 3 pentru cel mai bun program de prezentare, premiu pentru cel mai bun slogan și cel mai bun logo.
Singurul premiu acordat firmelor din Oradea
 Suntem mândri că premiul pentru cel mai bun logo a revenit firmei Hobby S.R.L. de la colegiul nostru (singurul premiu acordat firmelor din Oradea), ceea ce confirmă valoarea acestei echipe premiate și la alte târguri la care a participat. De altfel, firma Hobby a fost la cea de-a 3-a participare la acest târg internațional, dar de fiecare dată cu alți elevi, din generații diferite.
  Deplasarea noastră la acest târg ne-a oferit  și ocazia de a vizita trei capitale europene remarcabile: Budapesta, Bratislava și Viena. Fiecare ne-a copleșit cu măreția și unicitatea obiectivelor turistice vizitate, cu grandoarea clădirilor, arhitectura, magazinele și multe altele. Chiar dacă vremea nu a ținut cu noi, am rezistat eroic în nenumărații kilometri pe care i-am străbătut „la picior” în orele libere dedicate turismului tematic. Am beneficiat și de serviciile unui ghid răbdător și empatic care a reușit să  focalizeze  interesul nostru nu numai spre magazinele  de marcă, gen New Yorker, Zara etc, ci și  spre obiective istorice, muzee, palate, vestigii arhitecturale.
A fost o excursie de neuitat pentru toți participanții, elevi și profesori, deopotrivă, iar pentru cei mai tineri dintre noi - elevii din clasele a IX-a și a X -a care au fost la prima lor participare la un târg internațional – o experiență benefică și un imbold în a continua tradiția școlii noastre pentru a obține rezultate de excepție cu firmele de exercițiu.
În foto: patru dintre câștigătorii trofeului: Rareș Brânduș, Cosmina Ivan, Cseke Thomas și Radu Buboi (de la F.E. "Hobby" S.R.L. - clasa a XI-a B) - premiul pentru cel mai bun logo.
 Adina DUMA
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: F.E.„Hobby”, de la C.T. „Mihai Viteazul” – premiul pentru cel mai bun logo.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:28:32 Ora de vară a Europei de Est