Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

F.E.„Hobby”, de la C.T. „Mihai Viteazul” – premiul pentru cel mai bun logo

La Târgul internațional al firmelor de exercițiu de la Bratislava

F.E.„Hobby”, de la C.T. „Mihai Viteazul” – premiul pentru cel mai bun logo

În perioada 27-28 noiembrie 2007, s-a desfășurat la Bratislava, în Slovacia, cea de-a10-a ediție a Târgului internațional al firmelor de exercițiu din acest oraș. Manifestarea s-a bucurat de o largă participare:123 de firme expozante din opt țări: Slovacia, Cehia, România, Italia, Finlanda, Austria, Ungaria și Bulgaria. Þara noastră a deplasat cel mai mare număr de participanți, exceptând gazdele: 25 de firme de exercițiu din orașele Oradea, Reșița, Timișoara, Târgu-Jiu, Craiova, Pașcani, Marghita, Lupeni, Iași și Sibiu, specializate în foarte multe domenii de activitate: comerț cu articole electrocasnice, bijuterii, jucării, papetărie și birotică, cosmetice, articole de artizanat, articole sportive și de timp liber, băuturi răcoritoare, agenții de turism, etc.

  Ne-am prezentat la târg cu șase firme!
Prezența noastră la târg, a firmelor de exercițiu de la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”, a fost remarcabilă nu numai din punct de vedere numeric – șase firme expozante -, dar mai ales în ceea ce privește calitatea și imaginea standurilor expuse, a materialelor promoționale prezentate: cataloage, pliante, fluturași. Firmele participante au fost: AS-Mob S.A. (clasa a XII-a B) și Sensation S.A. (a XII-a C), coordonate de dl prof. Lucian Popa;  Baby Love S.R.L. (a XI-a C),  coordonată de dna prof. Rodica Tiutin,  Bijou4U S.R.L. (clasa a XII-a D), și Hobby S.R.L. (clasa a XI-a B), coordonate de dna prof. Mariana Bara)  și Tour Star S.R.L. (clasa a XI-a E), coordonată de dna prof. Simona Ardelean.
Colegii noștri s-au prezentat aici ca adevărați profesioniști, reușind să-și pună în valoare creativitatea în amenajarea standurilor și în programele de prezentare electronice. Acestea au fost adevarate momente de măiestrie artistică, dovedindu-și  abilitățile în programare și animația computerizată.
Am avut două zile intense, timp în care s-au încheiat numeroase tranzacții cu partenerii de la târg (comunicarea desfășurându-se doar în limba engleză), întocmire de documente, schimb de cărți de vizită și pliante, vizionare de cataloage, comenzi, ofertare... Din păcate, spațiul rezervat de organizatori în acest scop s-adovedit a fi neîncăpător, mai ales atunci când au început să se reverse grupuri masive de elevi slovaci aduși în vizită.
 Pe lângă participanții înscriși oficial la târg, au fost destui cei care au venit în vizită, din pură curiozitate ori din alte raționamente, numeroase grupuri, între care și colegii noștri din clasa a XI-a D, însoțiți de dna prof. Camelia Pop și Stohor Hortensia. Un alt grup pe care l-am recunoscut și care ne-a contactat a fost cel al colegilor de la Colegiul Tehnic „Traian Vuia” din Oradea. De altfel, Oradea a fost orașul din România cu cel mai mare număr de firme participante. Alături de noi, au participat și cinci firme de la Colegiul Economic „Partenie Cosma”, precum și o firmă de la Colegiu Tehnic „Transilvania”.
   Activitățile curente de la târg care au avut  ca scop relaționarea cu partenerii, atragerea de noi parteneri, creșterea prestigiului firmelor, autoevaluarea, exersarea limbii engleze comerciale au fost dublate și de o jurizare atentă din partea arbitrilor -  târgurile sunt în același timp și competiții care se desfășoară pe mai multe secțiuni. A fost o concurență acerbă pentru titlurile puse în joc: cel mai frumos stand, cel mai bun catalog, cel mai bun program de prezentare, cea mai performantă echipă și numeroase premii speciale: cel mai bun slogan, cel mai bun logo, cea mai „prezentabilă”( miss) reprezentantă a unei firme. S-au acordat aceste premii cu dublură - atât pentru firmele slovace, cât și pentru cele străine. România a luat tot ce se putea lua la secțiunea firme străine: două premii la clasamentul general (locul1 și 3), locul 2 pentru cel mai bun catalog , locul 3 pentru cel mai bun program de prezentare, premiu pentru cel mai bun slogan și cel mai bun logo.
Singurul premiu acordat firmelor din Oradea
 Suntem mândri că premiul pentru cel mai bun logo a revenit firmei Hobby S.R.L. de la colegiul nostru (singurul premiu acordat firmelor din Oradea), ceea ce confirmă valoarea acestei echipe premiate și la alte târguri la care a participat. De altfel, firma Hobby a fost la cea de-a 3-a participare la acest târg internațional, dar de fiecare dată cu alți elevi, din generații diferite.
  Deplasarea noastră la acest târg ne-a oferit  și ocazia de a vizita trei capitale europene remarcabile: Budapesta, Bratislava și Viena. Fiecare ne-a copleșit cu măreția și unicitatea obiectivelor turistice vizitate, cu grandoarea clădirilor, arhitectura, magazinele și multe altele. Chiar dacă vremea nu a ținut cu noi, am rezistat eroic în nenumărații kilometri pe care i-am străbătut „la picior” în orele libere dedicate turismului tematic. Am beneficiat și de serviciile unui ghid răbdător și empatic care a reușit să  focalizeze  interesul nostru nu numai spre magazinele  de marcă, gen New Yorker, Zara etc, ci și  spre obiective istorice, muzee, palate, vestigii arhitecturale.
A fost o excursie de neuitat pentru toți participanții, elevi și profesori, deopotrivă, iar pentru cei mai tineri dintre noi - elevii din clasele a IX-a și a X -a care au fost la prima lor participare la un târg internațional – o experiență benefică și un imbold în a continua tradiția școlii noastre pentru a obține rezultate de excepție cu firmele de exercițiu.
În foto: patru dintre câștigătorii trofeului: Rareș Brânduș, Cosmina Ivan, Cseke Thomas și Radu Buboi (de la F.E. "Hobby" S.R.L. - clasa a XI-a B) - premiul pentru cel mai bun logo.
 Adina DUMA
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: F.E.„Hobby”, de la C.T. „Mihai Viteazul” – premiul pentru cel mai bun logo.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:52:39 Ora standard a Europei de Est