Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Balul boboceilor

Vineri, în premieră la C.N. „Mihai Eminescu”

Balul boboceilor

Doamna profesor Daniela Duma a experimentat vineri (2 noiembrie 2012), în premieră la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Balul boboceilor.

În deschiderea evenimentului, doamna director Maria Onița a felicitat-o pentru idee, implicare și organizarea amănunțită a fiecărei etape, urând succes boboceilor (din clasele a V-a). „Se obișnuiește ca la nivelul colegiului, „bobocii” claselor a IX-a să fie primiți în rândul colectivului mare al colegiului în cadrul unui bal al bobocilor. Și voi, când veți ajunge la vârsta lor, pe bună dreptate, veți fi bobocii cei mari și veți fi primiți la fel. Acum, printr-un efort extraordinar, doamna profesor Daniela Duma a organizat acest eveniment, în premieră, la colegiul nostru. Succes concurenților, felicitări colegilor și în mod deosebit doamnei profesor Duma pentru efortul pe care l-a făcut!”
Ca prezentatori ai manifestării au fost delegați cei mai „titrați” consilieri-elevi ai județului Bihor, Lukacs Mark – președintele Consiliului Județean al Elevilor și Oana Meșter, vicepreședinte al C.J.E. Bihor, desemnați în aceste înalte funcții cu o zi înainte (joi, 1 noiembrie 2012).
Cele 12 perechi de bobocei concurenți din clasele a V-a A și B au fost primiți de către elevii claselor a VI-a printr-un pod de flori, după care au primit botezul (cu apă și busuioc de la doamna profesor Duma), iar după patru probe, juriul avea să stabilească cele cinci perechi care își vor disputa finala. Așadar, pe scenă au urcat și au concurat 24 de bobocei. Ei au fost supuși la patru probe: „Ca turist în orașul meu”, ei trebuiau să recunoască  statuia sau instituția prezentate în PowerPoint pe marele ecran; să aleagă varianta corectă de răspuns la întrebarea formulată de geografie distractivă; să-și demonstreze talentul artistic în cadrul unei probe artistice la alegere și să recite câteva versuri.
În timp ce membrii juriului (prof. Monica Dumitraș, Alina Vidican, Felicia Sim și Florica Chișcoci, precum și trei elevi: Alexandra Pantiș din a VII-a A, Roxana Floruț, a VII-a B și Amalia Popa, a VI-a A) s-au retras pentru deliberare, pe scenă au urcat două artiste (Sânziana Vrabie și Amalia Popa), pentru a întreține atmosfera.
După deliberare, pe scenă au continuat să lupte pentru înaltele titluri de Miss și Mister Bobocel cinci perechi. Cei 10 bobocei au fost supuși la alte două probe: proba de prezentare și o probă practică de a transporta pe cap o carte fără a se ajuta de mâini; timpul era cronometrat. Înaltele titluri au fost cucerite de Mara CărăvanMiss Bobocel și Octavian Marian Iuhas Mister Bobocel.
Mara are 11 ani, e născută în zodia Rac, îi place tenisul și dansul și vrea să se facă medic; a absolvit ciclul primar la Școala „Dacia” (fiind eleva dnei profesor Florica Hava); Octavian are 11 ani, e Leu-paraleu, joacă tenis și vrea să ajungă manager; ca „primar” a absolvit ciclul la Liceul de Artă, fiind elevul dnei profesor Valeria Bunica.
Miss popularitate – Camelia Șerban, Mister popularitate – Vlad Aionesei.
Cele mai reușite măști de Halloween
Cum elevilor de toate vârstele le place să se deghizeze și să devină cineva, niște eroi sau super eroi, și elevii eminescieni gimnaziști și-au făurit (procurat) măști și costume de Halloween, iar juriul a premiat cele mai reușite măști.
Locul I – Zomby (Markovics Flavius), locul II – Moartea (Carla Ignătescu), locul III – Dracula (Adonis Crișan).
Să mai spunem că doamna profesor Daniela Duma (omul total al manifestării) a pregătit și niște premii nesperate de concurenți: eșarfe, coroniță și sabie, pentru câștigătorii supremelor titluri de Miss și Mister Bobocel, eșarfe și câte un rățoi (din porțelan) pentru câștigătorii premiilor de popularitate, dar toți cei 10 finaliști ai concursului de Miss și Mister Bobocel au fost răsplătiți cu premii de la firma Eucaliptfarm.
Toți copiii mascați au primit bomboane, iar primele trei măști câștigătoare, medalii și premii. Prezentatorii (Mark și Oana) au acordat fiecărui bobocel participant câte o carte, îndemnându-i la lectură; cele șase clase organizatoare (a V-a, a VI-a și a VII-a A și B) au asigurat bufet rece în hol pe timpul „maratonului” care a durat mai bine de trei ore. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (70 de poze), accesați Galeria foto: Balul boboceilor.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:34:20 Ora de vară a Europei de Est