Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Balul boboceilor

Vineri, în premieră la C.N. „Mihai Eminescu”

Balul boboceilor

Doamna profesor Daniela Duma a experimentat vineri (2 noiembrie 2012), în premieră la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Balul boboceilor.

În deschiderea evenimentului, doamna director Maria Onița a felicitat-o pentru idee, implicare și organizarea amănunțită a fiecărei etape, urând succes boboceilor (din clasele a V-a). „Se obișnuiește ca la nivelul colegiului, „bobocii” claselor a IX-a să fie primiți în rândul colectivului mare al colegiului în cadrul unui bal al bobocilor. Și voi, când veți ajunge la vârsta lor, pe bună dreptate, veți fi bobocii cei mari și veți fi primiți la fel. Acum, printr-un efort extraordinar, doamna profesor Daniela Duma a organizat acest eveniment, în premieră, la colegiul nostru. Succes concurenților, felicitări colegilor și în mod deosebit doamnei profesor Duma pentru efortul pe care l-a făcut!”
Ca prezentatori ai manifestării au fost delegați cei mai „titrați” consilieri-elevi ai județului Bihor, Lukacs Mark – președintele Consiliului Județean al Elevilor și Oana Meșter, vicepreședinte al C.J.E. Bihor, desemnați în aceste înalte funcții cu o zi înainte (joi, 1 noiembrie 2012).
Cele 12 perechi de bobocei concurenți din clasele a V-a A și B au fost primiți de către elevii claselor a VI-a printr-un pod de flori, după care au primit botezul (cu apă și busuioc de la doamna profesor Duma), iar după patru probe, juriul avea să stabilească cele cinci perechi care își vor disputa finala. Așadar, pe scenă au urcat și au concurat 24 de bobocei. Ei au fost supuși la patru probe: „Ca turist în orașul meu”, ei trebuiau să recunoască  statuia sau instituția prezentate în PowerPoint pe marele ecran; să aleagă varianta corectă de răspuns la întrebarea formulată de geografie distractivă; să-și demonstreze talentul artistic în cadrul unei probe artistice la alegere și să recite câteva versuri.
În timp ce membrii juriului (prof. Monica Dumitraș, Alina Vidican, Felicia Sim și Florica Chișcoci, precum și trei elevi: Alexandra Pantiș din a VII-a A, Roxana Floruț, a VII-a B și Amalia Popa, a VI-a A) s-au retras pentru deliberare, pe scenă au urcat două artiste (Sânziana Vrabie și Amalia Popa), pentru a întreține atmosfera.
După deliberare, pe scenă au continuat să lupte pentru înaltele titluri de Miss și Mister Bobocel cinci perechi. Cei 10 bobocei au fost supuși la alte două probe: proba de prezentare și o probă practică de a transporta pe cap o carte fără a se ajuta de mâini; timpul era cronometrat. Înaltele titluri au fost cucerite de Mara CărăvanMiss Bobocel și Octavian Marian Iuhas Mister Bobocel.
Mara are 11 ani, e născută în zodia Rac, îi place tenisul și dansul și vrea să se facă medic; a absolvit ciclul primar la Școala „Dacia” (fiind eleva dnei profesor Florica Hava); Octavian are 11 ani, e Leu-paraleu, joacă tenis și vrea să ajungă manager; ca „primar” a absolvit ciclul la Liceul de Artă, fiind elevul dnei profesor Valeria Bunica.
Miss popularitate – Camelia Șerban, Mister popularitate – Vlad Aionesei.
Cele mai reușite măști de Halloween
Cum elevilor de toate vârstele le place să se deghizeze și să devină cineva, niște eroi sau super eroi, și elevii eminescieni gimnaziști și-au făurit (procurat) măști și costume de Halloween, iar juriul a premiat cele mai reușite măști.
Locul I – Zomby (Markovics Flavius), locul II – Moartea (Carla Ignătescu), locul III – Dracula (Adonis Crișan).
Să mai spunem că doamna profesor Daniela Duma (omul total al manifestării) a pregătit și niște premii nesperate de concurenți: eșarfe, coroniță și sabie, pentru câștigătorii supremelor titluri de Miss și Mister Bobocel, eșarfe și câte un rățoi (din porțelan) pentru câștigătorii premiilor de popularitate, dar toți cei 10 finaliști ai concursului de Miss și Mister Bobocel au fost răsplătiți cu premii de la firma Eucaliptfarm.
Toți copiii mascați au primit bomboane, iar primele trei măști câștigătoare, medalii și premii. Prezentatorii (Mark și Oana) au acordat fiecărui bobocel participant câte o carte, îndemnându-i la lectură; cele șase clase organizatoare (a V-a, a VI-a și a VII-a A și B) au asigurat bufet rece în hol pe timpul „maratonului” care a durat mai bine de trei ore. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (70 de poze), accesați Galeria foto: Balul boboceilor.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 12:39:02 Ora standard a Europei de Est