Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Factori de risc pentru mediul înconjurător și siguranță alimentară”

Vineri, la Hotel Continental Forum, Simpozionul internațional anual

„Factori de risc pentru mediul înconjurător și siguranță alimentară”

Sala de conferințe a Hotelului Continental Forum din Oradea a găzduit, vineri (2 noiembrie 2012), cea de-a V-a ediție a Simpozionului științific internațional anual „Factori de risc pentru mediul înconjurător și siguranță alimentară”, organizat de Facultatea de Protecția Mediului a Universității din Oradea.

Simpozionul a fost organizat în colaborare cu universitățile din Debrecen și Szeged și Universitatea de Vest (din Ungaria), Institutul de Educație din Salonic (Grecia), Universitatea din Leon (Spania), University of S-Hertogenbosch (Olanda), Universitatea „Politehnica” Timișoara și Societatea Academică de Protecția Mediului (România).
Cele 193 de lucrări prezentate vor fi publicate în cele trei publicații ale Facultății de Protecția Mediului, clasificate BDI: 2 clasificate B+ de către Consiliul Național al Cercetării din Învățământul Superior (Analele Universității din Oradea, Fascicula Protecția Mediului; Analele Universității din Oradea Fascicula Ecotoxicologie, Zootehnie și Industrie Alimentară) și una existentă în prestigioasa bază internațională de date CABI (Natural Resources and Sustainable Development), după cum aveam să aflăm de la decanul Facultății de Protecția Mediului, dl prof. univ. dr. ing. Ioan Chereji.
La deschiderea oficială a manifestării, organizatorii au fost onorați să aibe în prezidiul: pe rectorul Universității din Oradea, dl prof. univ. dr. Constantin Bungău, pe dna prof. univ. dr. Lia Pop, ca reprezentant al Senatului Universității, reprezentanți ai partenerilor din Ungaria: prof. univ. dr. ing. Katai Janos, fost decan al Universității din Debrecen, prof. univ. dr. ing. Mathe Endre, de la Institutul de Cercetări Agricole și Moleculare de la Nyieregyhaza, prof. univ. dr. ing. Emilian Merce, de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj - Napoca, precum și prof. univ. dr. ing. Ioan Dona, de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară București.
Evenimentul a fost moderat de decanul Facultății de Protecția Mediului, dl prof. univ. dr. ing. Ioan Chereji, care a lansat membrilor prezidiului invitația de a lua cuvântul în deschiderea reuniunii.
În prezentarea Universității, dl rector Constantin Bungău a ținut să sublinieze contribuția deosebită pe care o are Facultatea de Protecția Mediului la promovarea imaginii universității și la clasificarea instituției orădene pe locul 19 la nivel național, cu două domenii forte, cum este domeniul Agricol și domeniul Inginerie și Management. „Nu trebuie neglijate însă nici celelalte domenii pe care le gestionează facultatea, pentru că sunt la fel de prețioase pentru noi și ne propunem să le susținem”, a subliniat dl rector. Domnia sa a evidențiat apoi buna colaborare pe care o are Universitatea cu universitățile din țară, dar și cu cele din Ungaria, iar în ceea ce privește clasificarea universității pe locul 19 la nivel național – „dorim să îmbunătățim, cel puțin cu o treaptă, fiecare pe domeniul pe care îl gestionăm sau să-l menținem pe cel pe care îl avem astăzi în clasa A (...). Vă vom încuraja în continuare în tot cee ce faceți. Sunt foarte mulți dintre dumneavoastră care apelează la fondul de cercetare; apelați în continuare. Sunt mulți dintre dumneavoastră care brevetează; brevetați în continuare. Sunt foarte mulți dintre dumneavoastră care scriu lucrări, și știți că le premiem; vă rog să nu vă opriți din acest bun mers al lucrurilor și felictări pentru ceea ce ați făcut astăzi și veți face zilele următoare”, a conchis dl rector Constantin Bungău.
În cuvântul său, reprezentantul Senatului Universității, dna prof. Lia Pop, a ținut să sublinieze faptul că se alătură mesajului transmis de dl rector, de înaltă considerație pentru Facultatea de Protecția Mediului. Domnia sa a transmis apoi mesajul Senatului Universității, lansând și o chemare specială: „În această perioadă, Senatul universității noastre lucrează la un document pe care noi îl dorim să fie o tablă de valori care să reprezinte Senatul. Îmi permit să mă adresez domniilor voastre să veniți cu înalta competență pe care o aveți pentru șlefuirea acestei table de valori ca să ne creăm o identitate academică specială, toți cei din mediul cercetării și din mediul academic...”
Ceilalți vorbitori din Ungaria, din Cluj-Napoca și București au apreciat buna colaborare pe care o au cu Universitatea din Oradea și cu Facultatea de Protecția Mediului, în special, manifestându-și disponibilitatea de a amplifica aceste bune relații.
Surpriza a venit tocmai de la Iași
„Facultatea dumneavoastră, dle decan, este cunoscută la Iași, prin rezultate și prin activitatea pe care o desfășurați și în acest sens, Consiliul profesoral al Facultății de Zootehnie de la Iași a hotărât să vă acorde o diplomă - „Meritul agricol”(...) o diplomă prin care școala de zootehnie de la Iași recunoaște meritele dumneavoastră (...), iar pentru colegii dumneavoastră vă decernăm și o plachetă omagială, prin care să vă amintiți că dincolo de munți o să găsiți prieteni adevărați!” Mesajul a fost prezentat de dl prof. univ. dr. Pascal Constantin, prodecan al Facultății de Zootehnie din Iași.
În partea a doua a manifestării, lucrările în plen au fost conduse de secretarul științific al simpozionului, dl prof. univ. dr. ing. Cornel Domuța; în plen au fost susținute cinci lucrări, de către reprezentanții universităților din Debrecen, Nyieregyhaza, din Cluj - Napoca și București, iar din partea organizatorilor, dl prof. univ. dr. ing. Cornel Domuța a prezentat rezultatele celor 45 de ani de cercetări în domeniul irigării culturilor de câmp din Câmpia Crișurilor.
După-amiază, lucrările au continuat pe opt secțiuni: Agricultură, Horticultură, Zootehnie, Silvicultură, Ingineria Mediului, Știința și Tehnologia Alimentelor, Agroturism și Diverse. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Factori de risc pentru mediul înconjurător și siguranță alimentară”.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:30:45 Ora standard a Europei de Est