Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Factori de risc pentru mediul înconjurător și siguranță alimentară”

Vineri, la Hotel Continental Forum, Simpozionul internațional anual

„Factori de risc pentru mediul înconjurător și siguranță alimentară”

Sala de conferințe a Hotelului Continental Forum din Oradea a găzduit, vineri (2 noiembrie 2012), cea de-a V-a ediție a Simpozionului științific internațional anual „Factori de risc pentru mediul înconjurător și siguranță alimentară”, organizat de Facultatea de Protecția Mediului a Universității din Oradea.

Simpozionul a fost organizat în colaborare cu universitățile din Debrecen și Szeged și Universitatea de Vest (din Ungaria), Institutul de Educație din Salonic (Grecia), Universitatea din Leon (Spania), University of S-Hertogenbosch (Olanda), Universitatea „Politehnica” Timișoara și Societatea Academică de Protecția Mediului (România).
Cele 193 de lucrări prezentate vor fi publicate în cele trei publicații ale Facultății de Protecția Mediului, clasificate BDI: 2 clasificate B+ de către Consiliul Național al Cercetării din Învățământul Superior (Analele Universității din Oradea, Fascicula Protecția Mediului; Analele Universității din Oradea Fascicula Ecotoxicologie, Zootehnie și Industrie Alimentară) și una existentă în prestigioasa bază internațională de date CABI (Natural Resources and Sustainable Development), după cum aveam să aflăm de la decanul Facultății de Protecția Mediului, dl prof. univ. dr. ing. Ioan Chereji.
La deschiderea oficială a manifestării, organizatorii au fost onorați să aibe în prezidiul: pe rectorul Universității din Oradea, dl prof. univ. dr. Constantin Bungău, pe dna prof. univ. dr. Lia Pop, ca reprezentant al Senatului Universității, reprezentanți ai partenerilor din Ungaria: prof. univ. dr. ing. Katai Janos, fost decan al Universității din Debrecen, prof. univ. dr. ing. Mathe Endre, de la Institutul de Cercetări Agricole și Moleculare de la Nyieregyhaza, prof. univ. dr. ing. Emilian Merce, de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj - Napoca, precum și prof. univ. dr. ing. Ioan Dona, de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară București.
Evenimentul a fost moderat de decanul Facultății de Protecția Mediului, dl prof. univ. dr. ing. Ioan Chereji, care a lansat membrilor prezidiului invitația de a lua cuvântul în deschiderea reuniunii.
În prezentarea Universității, dl rector Constantin Bungău a ținut să sublinieze contribuția deosebită pe care o are Facultatea de Protecția Mediului la promovarea imaginii universității și la clasificarea instituției orădene pe locul 19 la nivel național, cu două domenii forte, cum este domeniul Agricol și domeniul Inginerie și Management. „Nu trebuie neglijate însă nici celelalte domenii pe care le gestionează facultatea, pentru că sunt la fel de prețioase pentru noi și ne propunem să le susținem”, a subliniat dl rector. Domnia sa a evidențiat apoi buna colaborare pe care o are Universitatea cu universitățile din țară, dar și cu cele din Ungaria, iar în ceea ce privește clasificarea universității pe locul 19 la nivel național – „dorim să îmbunătățim, cel puțin cu o treaptă, fiecare pe domeniul pe care îl gestionăm sau să-l menținem pe cel pe care îl avem astăzi în clasa A (...). Vă vom încuraja în continuare în tot cee ce faceți. Sunt foarte mulți dintre dumneavoastră care apelează la fondul de cercetare; apelați în continuare. Sunt mulți dintre dumneavoastră care brevetează; brevetați în continuare. Sunt foarte mulți dintre dumneavoastră care scriu lucrări, și știți că le premiem; vă rog să nu vă opriți din acest bun mers al lucrurilor și felictări pentru ceea ce ați făcut astăzi și veți face zilele următoare”, a conchis dl rector Constantin Bungău.
În cuvântul său, reprezentantul Senatului Universității, dna prof. Lia Pop, a ținut să sublinieze faptul că se alătură mesajului transmis de dl rector, de înaltă considerație pentru Facultatea de Protecția Mediului. Domnia sa a transmis apoi mesajul Senatului Universității, lansând și o chemare specială: „În această perioadă, Senatul universității noastre lucrează la un document pe care noi îl dorim să fie o tablă de valori care să reprezinte Senatul. Îmi permit să mă adresez domniilor voastre să veniți cu înalta competență pe care o aveți pentru șlefuirea acestei table de valori ca să ne creăm o identitate academică specială, toți cei din mediul cercetării și din mediul academic...”
Ceilalți vorbitori din Ungaria, din Cluj-Napoca și București au apreciat buna colaborare pe care o au cu Universitatea din Oradea și cu Facultatea de Protecția Mediului, în special, manifestându-și disponibilitatea de a amplifica aceste bune relații.
Surpriza a venit tocmai de la Iași
„Facultatea dumneavoastră, dle decan, este cunoscută la Iași, prin rezultate și prin activitatea pe care o desfășurați și în acest sens, Consiliul profesoral al Facultății de Zootehnie de la Iași a hotărât să vă acorde o diplomă - „Meritul agricol”(...) o diplomă prin care școala de zootehnie de la Iași recunoaște meritele dumneavoastră (...), iar pentru colegii dumneavoastră vă decernăm și o plachetă omagială, prin care să vă amintiți că dincolo de munți o să găsiți prieteni adevărați!” Mesajul a fost prezentat de dl prof. univ. dr. Pascal Constantin, prodecan al Facultății de Zootehnie din Iași.
În partea a doua a manifestării, lucrările în plen au fost conduse de secretarul științific al simpozionului, dl prof. univ. dr. ing. Cornel Domuța; în plen au fost susținute cinci lucrări, de către reprezentanții universităților din Debrecen, Nyieregyhaza, din Cluj - Napoca și București, iar din partea organizatorilor, dl prof. univ. dr. ing. Cornel Domuța a prezentat rezultatele celor 45 de ani de cercetări în domeniul irigării culturilor de câmp din Câmpia Crișurilor.
După-amiază, lucrările au continuat pe opt secțiuni: Agricultură, Horticultură, Zootehnie, Silvicultură, Ingineria Mediului, Știința și Tehnologia Alimentelor, Agroturism și Diverse. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Factori de risc pentru mediul înconjurător și siguranță alimentară”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:36:17 Ora de vară a Europei de Est