Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Implementarea noilor educații

Halloween party

Implementarea noilor educații

Educația este unul dintre fenomenele care au apărut o dată cu societatea umană, suferind pe parcursul evoluției sale modificări esențiale.

Accelerarea progresului mileniului III a produs schimbări majore în toate domeniile vieții noastre. Ritmul rapid al schimbărilor a determinat apariția unor noi direcții de acțiune, una dintre acestea fiind educația ca proces de formare și sensibilizare a copiilor, tinerilor și adulților pentru participare la abordarea și soluționarea problemelor cu care omenirea este și va fi confruntată. Acestor provocări li s-a răspuns cu educații specifice, denumite „noile educații”, privite ca  o investiție a educației în procesul de soluționare a problematicii lumii contemporane. Ele au forme diverse și sunt purtătoare de conținuturi noi. Conținuturile specifice sunt integrate în grădiniță în termenii unor obiective pedagogice care vizează domenii de interes contemporan. Registrul bogat al „noilor educații” permite deschiderea școlii spre problematica lumii contemporane. Procesul declanșat stimulează trecerea de la demersurile specifice la abordările globale, interdisciplinare și permite aprofundarea unor probleme sociale care cer soluții concrete: democrația, pacea, mediul, alimentația, sănătatea, multiculturalitatea, interculturalitatea etc. Aceste educații trebuie să fie gândite în condițiile optimismului pedagogic, putând facilita descoperirea răspunsurilor la problemele cu care se confruntă fiecare generație. În ciuda situației paradoxale în care se găsește, în pofida obstacolelor cu care se confruntă, educația este invitată să pregătească într-o manieră activă, mai constructivă și dinamică, generația viitoare. În aceste condiții noile educații vin să pregătească un comportament adecvat, adică rațional care să atenueze în parte șocul viitorului.
Educația pentru interculturalitate și multiculturalitate presupune, printre altele:
*să accepți diferențele culturale, privindu-le, mai întâi, ca pe niște lecții de istorie și de comportament
*să cunoști și să respecți obiceiuri și tradiții ale popoarelor de pe întreg mapamondul
Un bun prilej în acest sens îl reprezintă sărbătoarea de Halloween.
„Casa bântuită”
Halloweenul este sărbătoarea adusă în America în anul 1840 de către imigranții irlandezi. Însă obiceiul „trick-or-treat” se crede a nu proveni de la celți, ci de la europeni. În data de 2 noiembrie, Ziua Tuturor Sufletelor, creștinii mergeau din sat în sat cerșind „prăjitura sufletului”, făcută din bucăți pătrate de pâine cu coacăze.
Cu cât strângeau mai multe prăjituri, cu atât mai multe rugăciuni aveau să spună pentru sufletul rudelor decedate ale darnicilor.
Așadar, sărbătoarea de Halloween nu celebrează practici malefice deoarece a pornit de la ritualurile celților de întâmpinare a noului an și de la ritualul de rugăciune al europenilor medievali.
Cert este că Halloween este un motiv de sărbătoare și veselie pentru toți. Cei prinși în „patima” sărbătorilor decorează casa cu ornamente specifice, închiriază costume și nu în ultimul rând pregătesc preparate culinare tipice unei sărbători cu fantome și presărată cu semnificații ascunse, mitice. De ceva timp s-a împământenit și pe la noi, iată de ce micuții de la grupa mijlocie A (Grădinița Nr. 45 – „Ion Creangă” din Oradea) au confecționat decorațiuni specifice, unindu-le într-o expoziție intitulată „Casa bântuită”.
La ora de engleză au ascultat povestea Felinarul lui Jack împreună cu dna prof. Simona Gherman, apoi au deprins tehnica prin care se fac felinare din dovleci. (Floare Bernad)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:38:18 Ora de vară a Europei de Est