Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Comemorarea patronului spritual – Onisifor Ghibu

Miercuri, 31 octombrie

Comemorarea patronului spritual – Onisifor Ghibu

Miercuri, 31 octombrie 2012, la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Oradea, a avut loc comemorarea patronului spiritual – Onisifor Ghibu, la 40 de ani de la trecerea sa în eternitate.

S-ar putea ca de-acum Ziua liceului să fie sărbătorită pe 31 octombrie și nu pe 31 mai (Ziua de naștere a lui Onisifor Ghibu), ne spunea directorul liceului, dl prof. Mircea Pop, domnia sa motivând că 31 mai este, într-un fel, o zi nepotrivită, datorită încărcăturii de evenimente și stresului provocat de bacalaureat, alte examene și concursuri derulate în ultimele săptămâni ale sfârșitului de an școlar.
„Trăiască duhul lui Onisifor Ghibu!”
Ceea ce s-a întâmplat miercuri, la orele amiezii, în cocheta sală festivă a Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu” este de natură să ridice conducerea, întreg colectivul de cadre didactice în ochii comunității, prin felul în care au gândit, organizat și desfășurat acest eveniment. E de apreciat modul în care slujitorii școlii și reprezentanții elevilor și-au onorat, cinstit  patronul spiritual, pe distinsul patriot, pedagog, umanist, „profesor de energie națională”... Onisifor Ghibu!
După cuvântul de salut adresat distinșilor invitați de către noul director al liceului, dl prof. Mircea Pop, părintele preot Ințe Liviu și părintele Bărcăuan Vasile au oficiat slujba de parastas.
În prezidiul manifestării au fost invitați oficialii evenimentului: consilierul local Dan Octavian, inspectorul școlar Mioara Þigan (ambii, foști elevi ai liceului), distinșii profesori Aurel Chiriac – director al Muzeului Þării Crișurilor, Ioan Moldovan – director al Revistei „Familia”, Florin Sfrengeu – director al Departamentului de istorie din cadrul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării a Universității din Oradea, prof. univ. dr. Florica Orțan (primul director al liceului), prof. Marinel Roșu (expert asistent în cadrul Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniu Național Bihor), prof. Pavel Sărac (fost director adjunct al liceului), prof. Daniela Marinău și prof. Ioan Pirtea (actualii directori adjuncți ai liceului), prof. Mihai Vesa (fost director al liceului).
Mesajele vorbitorilor au avut darul de a creiona adevărata aură a ilustrului patriot român, pedagog, umanist Onisifor Ghibu. Dl profesor de română Alexandru Popovici a făcut-o în stilu-i caracteristic, în cuvinte potrivite și metaforele poetului Alexandru Popovici (ca fost gojdist), iar elevii Andreea Crăciun, Alina Bărbuș și Roxana Lup au vibrat și reverberat cu energia și simțămintele lor de adolescenți reprezentativi ai școlii, dna profesor de istorie Livia Ivan ne-a surprins și emoționat cu informațiile și emoțiile personale, la fel și foștii directori și distinșii invitați.
Din însumarea tuturor mesajelor, auditoriul a rămas cu o plăcută și adevărată imagine a personalității patronului spiritual: „un creator de istorie, unul dintre cei mai importanți oameni politici ai vremii sale, cu respect deosebit față de valoare și față de celălalt; tot ceea ce a înfăptuit Onisifor Ghibu a făcut-o din iubire; a fost „un profesor de energie națională” (după aprecierea lui Drăghicescu), un român luptător, a știut să îngemăneze caractere; în permanență a dat dovadă de verticalitate, și-a iubit țara și poporul în chip special...”
Vorbitorii au îndemnat la cultivarea spiritului „ghibist” (invocându-se modelul gojdist); ultimii dintre vorbitori (dl prof. Alexandru Sanislav și prof. Rodica Popa) s-au arătat la fel de entuziaști ca și Onisifor Ghibu – „un om locuit de Dumnezeu” (A. S.). Chiar dacă mai nou „nu avem timp pentru nimic”, vorba dnei prof. Rodica Popa (și dumneaei slujitor al liceului timp de 27 de ani), metodistul C.C.D. Bihor și-a îndemnat colegii și foștii colegi să rămână „pe baricadele vieții”, aproape de Onisifor Ghibu, iar la final a exclamat: „Trăiască duhul lui Onisifor Ghibu!”
Premierea foștilor slujitori ai școlii  
În încheierea manifestării, directorul liceului, dl profesor de matematică Mircea Pop, scuzându-se într-un fel pentru faptul că în intervențiile domniei sale nu a vorbit despre personalitatea patronului spiritual, a motivat, cu sinceritate: „Mă simt prea mic între atâția oameni mari!”. Ceea ce nu l-a înjosit cu nimic în fața asistenței, din contră, l-a ridicat în ochii lumii, prin gestul de a-i premia pe foștii profesori ai liceului, acum pensionari, prezenți la eveniment în număr impresionant.
Așadar un gest onorant și o manifestare care aruncă o lumină favorabilă asupra colectivului de cadre didactice și elevi al Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu” din Oradea - o renaștere din „propria cenușă aurită” a patronului lor spiritual! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Comemorarea patronului spritual – Onisifor Ghibu.

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 19:10:55 Ora standard a Europei de Est