Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Comemorarea patronului spritual – Onisifor Ghibu

Miercuri, 31 octombrie

Comemorarea patronului spritual – Onisifor Ghibu

Miercuri, 31 octombrie 2012, la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Oradea, a avut loc comemorarea patronului spiritual – Onisifor Ghibu, la 40 de ani de la trecerea sa în eternitate.

S-ar putea ca de-acum Ziua liceului să fie sărbătorită pe 31 octombrie și nu pe 31 mai (Ziua de naștere a lui Onisifor Ghibu), ne spunea directorul liceului, dl prof. Mircea Pop, domnia sa motivând că 31 mai este, într-un fel, o zi nepotrivită, datorită încărcăturii de evenimente și stresului provocat de bacalaureat, alte examene și concursuri derulate în ultimele săptămâni ale sfârșitului de an școlar.
„Trăiască duhul lui Onisifor Ghibu!”
Ceea ce s-a întâmplat miercuri, la orele amiezii, în cocheta sală festivă a Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu” este de natură să ridice conducerea, întreg colectivul de cadre didactice în ochii comunității, prin felul în care au gândit, organizat și desfășurat acest eveniment. E de apreciat modul în care slujitorii școlii și reprezentanții elevilor și-au onorat, cinstit  patronul spiritual, pe distinsul patriot, pedagog, umanist, „profesor de energie națională”... Onisifor Ghibu!
După cuvântul de salut adresat distinșilor invitați de către noul director al liceului, dl prof. Mircea Pop, părintele preot Ințe Liviu și părintele Bărcăuan Vasile au oficiat slujba de parastas.
În prezidiul manifestării au fost invitați oficialii evenimentului: consilierul local Dan Octavian, inspectorul școlar Mioara Þigan (ambii, foști elevi ai liceului), distinșii profesori Aurel Chiriac – director al Muzeului Þării Crișurilor, Ioan Moldovan – director al Revistei „Familia”, Florin Sfrengeu – director al Departamentului de istorie din cadrul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării a Universității din Oradea, prof. univ. dr. Florica Orțan (primul director al liceului), prof. Marinel Roșu (expert asistent în cadrul Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniu Național Bihor), prof. Pavel Sărac (fost director adjunct al liceului), prof. Daniela Marinău și prof. Ioan Pirtea (actualii directori adjuncți ai liceului), prof. Mihai Vesa (fost director al liceului).
Mesajele vorbitorilor au avut darul de a creiona adevărata aură a ilustrului patriot român, pedagog, umanist Onisifor Ghibu. Dl profesor de română Alexandru Popovici a făcut-o în stilu-i caracteristic, în cuvinte potrivite și metaforele poetului Alexandru Popovici (ca fost gojdist), iar elevii Andreea Crăciun, Alina Bărbuș și Roxana Lup au vibrat și reverberat cu energia și simțămintele lor de adolescenți reprezentativi ai școlii, dna profesor de istorie Livia Ivan ne-a surprins și emoționat cu informațiile și emoțiile personale, la fel și foștii directori și distinșii invitați.
Din însumarea tuturor mesajelor, auditoriul a rămas cu o plăcută și adevărată imagine a personalității patronului spiritual: „un creator de istorie, unul dintre cei mai importanți oameni politici ai vremii sale, cu respect deosebit față de valoare și față de celălalt; tot ceea ce a înfăptuit Onisifor Ghibu a făcut-o din iubire; a fost „un profesor de energie națională” (după aprecierea lui Drăghicescu), un român luptător, a știut să îngemăneze caractere; în permanență a dat dovadă de verticalitate, și-a iubit țara și poporul în chip special...”
Vorbitorii au îndemnat la cultivarea spiritului „ghibist” (invocându-se modelul gojdist); ultimii dintre vorbitori (dl prof. Alexandru Sanislav și prof. Rodica Popa) s-au arătat la fel de entuziaști ca și Onisifor Ghibu – „un om locuit de Dumnezeu” (A. S.). Chiar dacă mai nou „nu avem timp pentru nimic”, vorba dnei prof. Rodica Popa (și dumneaei slujitor al liceului timp de 27 de ani), metodistul C.C.D. Bihor și-a îndemnat colegii și foștii colegi să rămână „pe baricadele vieții”, aproape de Onisifor Ghibu, iar la final a exclamat: „Trăiască duhul lui Onisifor Ghibu!”
Premierea foștilor slujitori ai școlii  
În încheierea manifestării, directorul liceului, dl profesor de matematică Mircea Pop, scuzându-se într-un fel pentru faptul că în intervențiile domniei sale nu a vorbit despre personalitatea patronului spiritual, a motivat, cu sinceritate: „Mă simt prea mic între atâția oameni mari!”. Ceea ce nu l-a înjosit cu nimic în fața asistenței, din contră, l-a ridicat în ochii lumii, prin gestul de a-i premia pe foștii profesori ai liceului, acum pensionari, prezenți la eveniment în număr impresionant.
Așadar un gest onorant și o manifestare care aruncă o lumină favorabilă asupra colectivului de cadre didactice și elevi al Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu” din Oradea - o renaștere din „propria cenușă aurită” a patronului lor spiritual! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Comemorarea patronului spritual – Onisifor Ghibu.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:31:10 Ora de vară a Europei de Est