Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Muncă, bani, bănci, cultură și politică...”

La Univ. Oradea, simpozionul internațional

„Muncă, bani, bănci, cultură și politică...”

Timp de trei zile (în perioada 26 - 28 octombrie 2012), la Universitatea din Oradea, s-a desfășurat cea de-a XI-a ediție a simpozionului internațional „Muncă, bani, bănci, cultură și politică (sec XVIII – 2012)”.

La eveniment și-au anunțat participarea: universitari, cercetători, istorici, economiști, sociologi, consilieri și funcționari bancari din Burgas (Bulgaria), Pecs (Ungaria), București, Bistrița, Cluj-Napoca, Constanța, Dej, Sibiu, Târgu-Mureș și Oradea.
Organizatorii manifestării științifice au fost: Departamentul de Istorie din cadrul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, Departamentul Bănci – Contabilitate, Facultatea de Științe Economice și Asociația Română de Istorie Bancară Oradea.
Deschiderea oficială a avut loc vineri, 26 octombrie, în sala de consiliu, fiind moderată de prof. univ. dr. Mihai Drecin, președinte al Asociației Române de Istorie Bancară Oradea.
„Ne-am propus să impulsionăm prin acest simpozion cercetările de istorie  financiar-bancară, mai întâi la nivel național. Acest simpozion încearcă practic să se axeze pe această felie de viață economică: istoria bancară, care, îndrăznesc eu să spun, este felia cu bomboana de pe tort, din cadrul să zicem tortului mai mare al vieții economice, deoarece instituțiile bancare sunt un domeniu care practic prin el îți dai seama în ce măsură economia unei țări, a unei zone, merge bine sau mai puțin bine, are șanse de întremare și de dezvoltare (...). Noi, la Oradea, tocmai datorită acestei tradiții, am reușit să scoatem primul număr al Revistei Române de Istorie Financiar Bancară. Noi am creat și o asociație a cercetătorilor din sfera istoriei bancare...”, a mai spus dl prof. univ. dr. Mihai Drecin
Invitat să ia cuvântul, președintele Senatului Universității Oradea, dl prof. univ. dr. ing. Sorin Curilă, a făcut o radiografiere a vieții finaciar-bancare orădene (de la debut, din 1847), privită în context național și chiar european, subliniind faptul că „Sistemul bancar orădean se dezvoltă rapid în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, apoi în România întregită. În 1898, se înființează Banca „Bihoreana” în Oradea, cu capital pur românesc, apoi alte bănci locale la Beiuș, Ceica, Șimleu Silvaniei, Arad, Tășnad, Seini (Satu Mare) care vor sprijini afirmarea economică a românilor din vestul românesc...”
Referindu-se și la simpozionul de față, președintele Senatului a subliniat importanța manifestării științifice: „Conducerea Universității, prin Senatul universitar și Rectorat, vede în simpozionul la care participați una dintre primele activități științifice de anvergură, o mostră a capacității noastre de a ne impune în lumea științifică națională și internațională...”
„Deciziile politice proaste influențează negativ activitatea economică...”
Doamna profesor Claudia Timofte, în postura de director al Cancelariei prefectului, s-a referit la influența pe care o au deciziile politice asupra activității economice.
„Pe mine personal m-a impresionat prezența cuvântului „politică” în titlu. Este adevărat faptul că deciziile politice proaste influențează negativ activitatea economică, iar deciziile pozitive aduc plusvaloare economiei și vieții sociale a unei țări...”
 Apreciind în mod deosebit astfel de inițiative, dl viceprimar Ovidiu Mureșan a arătat că și municiplitatea a contractat împrumuturi („în 1900, am contractat primul împrumut, undeva la 2.600.000 de coroane, cu banii aceia s-a construit teatrul, actualmente Teatrul „Regina Maria”, bazarul din jurul teatrului și 10 grădinițe. În 2002, am contractat alte credite care ne-au ajutat să ne dezvoltăm infrastructura de apă-canal...”
Sinceră și vădit emoționată, doamna conf. univ. dr. Daniela Zăpodeanu, prodecan al Facultății de Științe Economice, a mărturisit că profesional, a crescut cu acest simpozion. „Încă de pe când eram preparator, participam la simpozioanele organizate de dl profesor Mihai Drecin”. În continuare, domnia sa a prezentat mesajul de felicitare, „care nu este doar personal, este din partea Facultății de Științe Economice”.
Scurt, consistent și pertinent a fost  mesajul prezentat de șeful Departamentului de istorie, dl lector univ. dr. Florin Sfrengeu.
„În cadrul Departamentului de istorie, un rol important îl are activitatea de cercetare. În acest an, noi ne-am propus să organizăm cel puțin 10 manifestări, dintre care aceasta este prima. Urmează în perioada 8-10 noiembrie ca împreună cu Universitatea din Padova, Universitatea din Chișinău și cu alte universități din țară, să organizăm o conferință (...), în decembrie, o parte dintre membrii Departamentului de istorie se vor deplasa la Chișinău, unde vor organiza o conferință internațională „Violența în sud-estul european, discurs, practică și mesaj”. Fără a trece în revistă toate cele 10 manifestări, domnia sa a ținut să atragă atenția asupra unei conferințe extrem de importante pentru orașul Oradea: conferința intitulată „900 de ani de la prima atestare documentară a municipiului Oradea”.
Potrivit programului, simpozionul a fost structurat pe trei secțiuni: Istorie bancară pentru epoca modernă, Istorie bancară pentru epoca contemporană, respectiv Bănci și burse în epoca de tranziție.
Să mai spunem că în cadrul celor trei zile, participanții la simpozionul internațional au avut parte și de o excursie la Stâna de Vale, cu cazare la Hotel Gaudeamus. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Muncă, bani, bănci, cultură și politică...”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:37:23 Ora de vară a Europei de Est