Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

„Muncă, bani, bănci, cultură și politică...”

La Univ. Oradea, simpozionul internațional

„Muncă, bani, bănci, cultură și politică...”

Timp de trei zile (în perioada 26 - 28 octombrie 2012), la Universitatea din Oradea, s-a desfășurat cea de-a XI-a ediție a simpozionului internațional „Muncă, bani, bănci, cultură și politică (sec XVIII – 2012)”.

La eveniment și-au anunțat participarea: universitari, cercetători, istorici, economiști, sociologi, consilieri și funcționari bancari din Burgas (Bulgaria), Pecs (Ungaria), București, Bistrița, Cluj-Napoca, Constanța, Dej, Sibiu, Târgu-Mureș și Oradea.
Organizatorii manifestării științifice au fost: Departamentul de Istorie din cadrul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, Departamentul Bănci – Contabilitate, Facultatea de Științe Economice și Asociația Română de Istorie Bancară Oradea.
Deschiderea oficială a avut loc vineri, 26 octombrie, în sala de consiliu, fiind moderată de prof. univ. dr. Mihai Drecin, președinte al Asociației Române de Istorie Bancară Oradea.
„Ne-am propus să impulsionăm prin acest simpozion cercetările de istorie  financiar-bancară, mai întâi la nivel național. Acest simpozion încearcă practic să se axeze pe această felie de viață economică: istoria bancară, care, îndrăznesc eu să spun, este felia cu bomboana de pe tort, din cadrul să zicem tortului mai mare al vieții economice, deoarece instituțiile bancare sunt un domeniu care practic prin el îți dai seama în ce măsură economia unei țări, a unei zone, merge bine sau mai puțin bine, are șanse de întremare și de dezvoltare (...). Noi, la Oradea, tocmai datorită acestei tradiții, am reușit să scoatem primul număr al Revistei Române de Istorie Financiar Bancară. Noi am creat și o asociație a cercetătorilor din sfera istoriei bancare...”, a mai spus dl prof. univ. dr. Mihai Drecin
Invitat să ia cuvântul, președintele Senatului Universității Oradea, dl prof. univ. dr. ing. Sorin Curilă, a făcut o radiografiere a vieții finaciar-bancare orădene (de la debut, din 1847), privită în context național și chiar european, subliniind faptul că „Sistemul bancar orădean se dezvoltă rapid în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, apoi în România întregită. În 1898, se înființează Banca „Bihoreana” în Oradea, cu capital pur românesc, apoi alte bănci locale la Beiuș, Ceica, Șimleu Silvaniei, Arad, Tășnad, Seini (Satu Mare) care vor sprijini afirmarea economică a românilor din vestul românesc...”
Referindu-se și la simpozionul de față, președintele Senatului a subliniat importanța manifestării științifice: „Conducerea Universității, prin Senatul universitar și Rectorat, vede în simpozionul la care participați una dintre primele activități științifice de anvergură, o mostră a capacității noastre de a ne impune în lumea științifică națională și internațională...”
„Deciziile politice proaste influențează negativ activitatea economică...”
Doamna profesor Claudia Timofte, în postura de director al Cancelariei prefectului, s-a referit la influența pe care o au deciziile politice asupra activității economice.
„Pe mine personal m-a impresionat prezența cuvântului „politică” în titlu. Este adevărat faptul că deciziile politice proaste influențează negativ activitatea economică, iar deciziile pozitive aduc plusvaloare economiei și vieții sociale a unei țări...”
 Apreciind în mod deosebit astfel de inițiative, dl viceprimar Ovidiu Mureșan a arătat că și municiplitatea a contractat împrumuturi („în 1900, am contractat primul împrumut, undeva la 2.600.000 de coroane, cu banii aceia s-a construit teatrul, actualmente Teatrul „Regina Maria”, bazarul din jurul teatrului și 10 grădinițe. În 2002, am contractat alte credite care ne-au ajutat să ne dezvoltăm infrastructura de apă-canal...”
Sinceră și vădit emoționată, doamna conf. univ. dr. Daniela Zăpodeanu, prodecan al Facultății de Științe Economice, a mărturisit că profesional, a crescut cu acest simpozion. „Încă de pe când eram preparator, participam la simpozioanele organizate de dl profesor Mihai Drecin”. În continuare, domnia sa a prezentat mesajul de felicitare, „care nu este doar personal, este din partea Facultății de Științe Economice”.
Scurt, consistent și pertinent a fost  mesajul prezentat de șeful Departamentului de istorie, dl lector univ. dr. Florin Sfrengeu.
„În cadrul Departamentului de istorie, un rol important îl are activitatea de cercetare. În acest an, noi ne-am propus să organizăm cel puțin 10 manifestări, dintre care aceasta este prima. Urmează în perioada 8-10 noiembrie ca împreună cu Universitatea din Padova, Universitatea din Chișinău și cu alte universități din țară, să organizăm o conferință (...), în decembrie, o parte dintre membrii Departamentului de istorie se vor deplasa la Chișinău, unde vor organiza o conferință internațională „Violența în sud-estul european, discurs, practică și mesaj”. Fără a trece în revistă toate cele 10 manifestări, domnia sa a ținut să atragă atenția asupra unei conferințe extrem de importante pentru orașul Oradea: conferința intitulată „900 de ani de la prima atestare documentară a municipiului Oradea”.
Potrivit programului, simpozionul a fost structurat pe trei secțiuni: Istorie bancară pentru epoca modernă, Istorie bancară pentru epoca contemporană, respectiv Bănci și burse în epoca de tranziție.
Să mai spunem că în cadrul celor trei zile, participanții la simpozionul internațional au avut parte și de o excursie la Stâna de Vale, cu cazare la Hotel Gaudeamus. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Muncă, bani, bănci, cultură și politică...”.

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 02:37:39 Ora standard a Europei de Est