Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Primul concurs al cailor de tracțiune și frumusețe

Sâmbătă, la Festivalul verzei de la Toboliu

Primul concurs al cailor de tracțiune și frumusețe

Sâmbătă (20 octombrie 2012), la Toboliu, s-a desfășurat sărbătoarea tradițională, intitulată „Festivalul verzei”, aflată la cea de-a VI-a ediție.

La actuala ediție, consemnăm debutul primului concurs al cailor de tracțiune și frumusețe, concurs care a atras mulți concurenți, dar și foarte mulți spectatori curioși.
Să mai spunem că la ediția de sâmbătă, dl primar Pavel Maier și dl viceprimar Gheorghe Șinca au fost onorați de prezența la manifestări a unor distinși invitați: dl Cornel Popa – președintele Consiliului Județean Bihor, dl deputat Sorin Ioan Roman, domnii Valeriu Boeriu, Ioan Sala, Ioan Chivari și Gavrilă Ghilea, primarii: Ioan Pașca (Girișu de Criș), Mircea Crainic (Nojorid) și Ioan Mărcuș (Sântandrei)...
„Iată că azi suntem cu toții prezenți și părtași la sărbătoarea muncii lor, a respectului față de ceea ce le aduce bucurie în casele și sufletele locuitorilor acestei comune, prin existența acestei îndeletniciri, cultivarea verzei, care dăinuie tot de sute de ani spre binele și fericirea cetățenilor”.
Acesta a fost mesajul dlui primar Pavel Maier (mesaj imprimat pe invitațiile la festival).
Concursul de tracțiune și frumusețe – un succes
„Chiar dacă concursul cailor de tracțiune și frumusețe s-a desfășurat pentru prima oară la Toboliu, el s-a bucurat de un succes neașteptat, ne-a declarat dl Viorel Domian din Toboliu (zis „Prințul”), organizatorul principal al competiției. Nu am putut visa să avem la această primă ediție 40 de participanți, din Baia Mare, Sighetu Marmației, Satu Mare, Cluj - Napoca, Arad și Timișoara, dar și din județul nostru, din Oradea, Brusturi, Bojei, Borșa și Toboliu”.
Dacă tot au venit atât de mulți, și „Prințul” a dorit să fie la înălțime, atât prin organizare, cât și la premierea câștigătorilor. Premiile au constat în medalii, cupe și premii consistente în euro (200 de euro – locul I, 150 - locul II și 100 de euro – locul III). Premiile au fost înmânate de dl primar Pavel Maier.
Câștigătorii (proprietarii cailor)
La tracțiune:
Loc. I – Pop Sorin din Baia Mare
Loc. II – Balaj Florin din Brusturi
Loc. III – Nemeș Ioan din Borșa
La frumusețe:
Loc. I – Domian Viorel („Prințul”)
Loc. II - Pop Sorina din Baia Mare
Loc. III – Bumb Marcu din Bojei.
Regalul artistic
Începând cu ora 15.00, pe scena festivalului au urcat și au evoluat soliști și ansambluri îndrăgite de muzică populară: Ansamblul cultural-sportiv „Poienarii” al Rominei Nemeș (cu Iulia Lucaciu, Veronica Nicodim Stoicu, Romina Nemeș, Andreea Codrean și junioara Maria Secan, acompaniate de Denis Villas, precum și membrii Ansamblului de dansuri populare „Dacia”, dănțăușii de nota 10 ai dnei înv. Dana Avram, de la Școala Gimnazială „Dacia” din Oradea); au urmat membrii Corului „general Traian Moșoiu”; recunoscutul și îndrăgitul Ansamblu „Aușana” al dlui director Silviu Botiș (cu gemenele din Bihor: Delia și Adriana Tonț, Claudia Cacuci, Ioana Crișan, Paula Lezeu, Ciprian Zapota, Lavinia Chifor și Patricia Duicu (colaboratoare); până să se pregătească Ansamblul „Vergelul” de recital, scena a fost însuflețită de trupa „Ardelencele”: Ramona și Ioana, impresariate de Monica (mama lor); ele au o vorbă: „Am venit să vă horim!”
Soliștii și dansatorii Ansamblului „Vergelul” au luat apoi cu „asalt” scena, electrizând publicul care i-au răsplătit cu aplauze.
Una peste alta, cultivatorii de varză din Toboliu, dar nu numai ei, au avut sâmbătă o sărbătoare pe cinste! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (65 de poze), accesați Galeria foto: Primul concurs al cailor de tracțiune și frumusețe.

Trimite email
sâmbătă, 5 aprilie 2025, 11:29:27 Ora de vară a Europei de Est