Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Primul concurs al cailor de tracțiune și frumusețe

Sâmbătă, la Festivalul verzei de la Toboliu

Primul concurs al cailor de tracțiune și frumusețe

Sâmbătă (20 octombrie 2012), la Toboliu, s-a desfășurat sărbătoarea tradițională, intitulată „Festivalul verzei”, aflată la cea de-a VI-a ediție.

La actuala ediție, consemnăm debutul primului concurs al cailor de tracțiune și frumusețe, concurs care a atras mulți concurenți, dar și foarte mulți spectatori curioși.
Să mai spunem că la ediția de sâmbătă, dl primar Pavel Maier și dl viceprimar Gheorghe Șinca au fost onorați de prezența la manifestări a unor distinși invitați: dl Cornel Popa – președintele Consiliului Județean Bihor, dl deputat Sorin Ioan Roman, domnii Valeriu Boeriu, Ioan Sala, Ioan Chivari și Gavrilă Ghilea, primarii: Ioan Pașca (Girișu de Criș), Mircea Crainic (Nojorid) și Ioan Mărcuș (Sântandrei)...
„Iată că azi suntem cu toții prezenți și părtași la sărbătoarea muncii lor, a respectului față de ceea ce le aduce bucurie în casele și sufletele locuitorilor acestei comune, prin existența acestei îndeletniciri, cultivarea verzei, care dăinuie tot de sute de ani spre binele și fericirea cetățenilor”.
Acesta a fost mesajul dlui primar Pavel Maier (mesaj imprimat pe invitațiile la festival).
Concursul de tracțiune și frumusețe – un succes
„Chiar dacă concursul cailor de tracțiune și frumusețe s-a desfășurat pentru prima oară la Toboliu, el s-a bucurat de un succes neașteptat, ne-a declarat dl Viorel Domian din Toboliu (zis „Prințul”), organizatorul principal al competiției. Nu am putut visa să avem la această primă ediție 40 de participanți, din Baia Mare, Sighetu Marmației, Satu Mare, Cluj - Napoca, Arad și Timișoara, dar și din județul nostru, din Oradea, Brusturi, Bojei, Borșa și Toboliu”.
Dacă tot au venit atât de mulți, și „Prințul” a dorit să fie la înălțime, atât prin organizare, cât și la premierea câștigătorilor. Premiile au constat în medalii, cupe și premii consistente în euro (200 de euro – locul I, 150 - locul II și 100 de euro – locul III). Premiile au fost înmânate de dl primar Pavel Maier.
Câștigătorii (proprietarii cailor)
La tracțiune:
Loc. I – Pop Sorin din Baia Mare
Loc. II – Balaj Florin din Brusturi
Loc. III – Nemeș Ioan din Borșa
La frumusețe:
Loc. I – Domian Viorel („Prințul”)
Loc. II - Pop Sorina din Baia Mare
Loc. III – Bumb Marcu din Bojei.
Regalul artistic
Începând cu ora 15.00, pe scena festivalului au urcat și au evoluat soliști și ansambluri îndrăgite de muzică populară: Ansamblul cultural-sportiv „Poienarii” al Rominei Nemeș (cu Iulia Lucaciu, Veronica Nicodim Stoicu, Romina Nemeș, Andreea Codrean și junioara Maria Secan, acompaniate de Denis Villas, precum și membrii Ansamblului de dansuri populare „Dacia”, dănțăușii de nota 10 ai dnei înv. Dana Avram, de la Școala Gimnazială „Dacia” din Oradea); au urmat membrii Corului „general Traian Moșoiu”; recunoscutul și îndrăgitul Ansamblu „Aușana” al dlui director Silviu Botiș (cu gemenele din Bihor: Delia și Adriana Tonț, Claudia Cacuci, Ioana Crișan, Paula Lezeu, Ciprian Zapota, Lavinia Chifor și Patricia Duicu (colaboratoare); până să se pregătească Ansamblul „Vergelul” de recital, scena a fost însuflețită de trupa „Ardelencele”: Ramona și Ioana, impresariate de Monica (mama lor); ele au o vorbă: „Am venit să vă horim!”
Soliștii și dansatorii Ansamblului „Vergelul” au luat apoi cu „asalt” scena, electrizând publicul care i-au răsplătit cu aplauze.
Una peste alta, cultivatorii de varză din Toboliu, dar nu numai ei, au avut sâmbătă o sărbătoare pe cinste! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (65 de poze), accesați Galeria foto: Primul concurs al cailor de tracțiune și frumusețe.

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 19:13:49 Ora standard a Europei de Est