Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Există mai multe tipuri de internet

Educație pentru și prin internet: educație netățenească (5)

Există mai multe tipuri de internet

Cuvinte și sintagme cheie: internet, Internet, intranet, extranet, Secret Internet Protocol Router Network (SIPRNET), FidoNet, internet2, PlanetLab.

Bibliografie
1. I. Dzițac, G. Moldovan; Sisteme distribuite; Editura Universității Agora, 2006
2. SIPRNET: http://www.fas.org/irp/program/disseminate/siprnet.htm;
3. FidoNet:  http://www.fidonet.org/ ;
4. Internet:  http://www.internet.com/;
5. Internet2: http://www.internet2.edu/;
6. PlanetLab: http://www.planet-lab.org/.
 Cuvântul internet provine din concatenarea prescurtărilor a două cuvinte englezești, interconnected (interconectat) și network (rețea) și desemnează o rețea de mari dimensiuni formată prin interconectarea mai multor rețele autonome eterogene. Astfel, substantivul comun „internet” desemnează, în general, o reuniune de rețele, văzută ca o rețea unitară, împreună cu informația și serviciile care sunt oferite utilizatorilor prin intermediul acestei rețele (Web, E-Mail, FTP etc.). Exemple de rețele mari de tip internet sunt: SIPRNET, FidoNet, Internet, Internet2 și PlanetLab.
Un intranet este o rețea închisă sau o sub-rețea dintr-un internet sau chiar din Internet care este administrată autonom și pentru care există un sistem de securitate local. Un intranet poate fi format din mai multe rețele de tip Local Area Network (LAN), legate între ele prin anumite sisteme de comutare. Un intranet poate fi conectat la Internet printr-un router, care permite utilizatorilor din intranet să utilizeze servicii ca: Web, FTP sau EMAIL. De asemenea, permite utilizatorilor din exterior (din Internet) să acceseze servicii pe care le pune eventual la dispoziție intranetul. Pentru a se proteja de diferite atacuri malițioase, sunt utilizate soft-uri de tip firewall, care previn utilizatorul că anumite mesaje neautorizate încearcă să intre sau să plece. Un firewall este implementat să filtreze anumite mesaje conform unor criterii, de exemplu, el permite trecerea doar a mesajelor legate de poșta electronică. Extranetul este un intranet particular al unei firme, la care însă au acces limitat și anumite persoane sau grupuri din exterior, din alte firme, ca de exemplu, de la firme-furnizor sau firme-client.
Internet/The NET (rețeaua). Cea mai mare, mai notorie și uzuală dintre rețele de tip internet la ora actuală este numită Internet (nume propriu, scris cu majusculă), adică super-rețeaua mondială unică de computere, interconectate prin protocolul IP/TCP. Precursorul Internetului datează din 1965, când Defence Advanced Research Projects Agency (DARPA) din SUA a creat prima rețea de computere interconectate sub numele Arpanet. Super-rețeaua Internet de azi a rezultat din extinderea rețelei Arpanet. Prin Internet multe resurse dintr-o anumită locație geografică pot fi partajate (exploatate în comun) de către utilizatori din cele mai diverse locuri geografice.
Internet2 este cel mai avansat consorțiu de networking din SUA, organizat pe principiul non-profit. Înființat de comunitatea de cercetare și educație începând cu anul 1996, Internet2 are în vedere dezvoltarea de aplicații și tehnologii de rețea avansate, cu scopul de a accelera modernizarea Internetului și utilizarea tehnologiilor sale revoluționare. Din punct de vedere practic, Internet2 nu este o rețea fizică separată și această rețea nu-și propune să înlocuiască omniprezentul Internet. Ideea pe care se merge este accelerarea procesului de dezvoltare de noi tehnologii și aplicații, pe platforma Internet existentă deja, prin colaborarea universităților, institutelor de cercetare și companiilor. Cine se conectează la Internet2? Evident că deocamdată universitățile, organizațiile și cei care au acces la această rețea ca parteneri în consorțiu. Doriți să aflați dacă computerul vostru este conectat la Internet2? Puteți afla, fără dificultate, folosind un applet Java de la adresa http://detective.internet2.edu/applet/index.html.
PlanetLab era la sfârșitul anului 2006 format dintr-o rețea de 723 de servere distribuite pe tot globul, fiind găzduit de 353 de site-uri, de pe cuprinsul a peste 25 de țări. Azi (vineri, 19.10.2012) are 1.134 de servere găzduite de 545 de site-uri. Majoritatea serverelor este găzduită de institute de cercetare, deși unele dintre ele sunt găzduite în co-locație și cu diverse centre de rutare (cum ar fi Internet2 Abilene backbone). Toate serverele sunt conectate la Internet. (Ioan Dzițac)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:29:19 Ora de vară a Europei de Est