Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Doamna deputat și dl viceprimar au venit să dea ochi cu Regina Toamnei

Toamna și bucuriile ei, la „Nicolae Bălcescu”

Doamna deputat și dl viceprimar au venit să dea ochi cu Regina Toamnei

De vreo 13 ani, la rând, Toamna e când regină, când prințesă, dar mai mult prințesă în ochii copiilor din ciclul primar de la Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu” din Oradea, îndrumați de bunii lor învățători și părinți, cu toții orchestrați de Stela Tăut, profesorul-dirijor, cu har și inimă bună.

Auzind tot românul de minunile care se fac, în fiecare toamnă, la această școală, numai ce s-au trezit ieri (vineri, 19 octombrie 2012), gazdele cu distinși oaspeți: doamna deputat Sonia Drăghici, dl consilier Nicolae Cosma, cu dl viceprimar Ovidiu Mureșan, cu o „armată de la FMI”  - de la Uniunea Femeilor (Maria Popa – vicepreședinte, Doina Chereji, Ileana Bodi, în frunte cu neobosita președintă, dna ing. Miorița Săteanu), cu președintele ProBambini – dl prof. Ioan Șereș, cu directori de școală: dl director Mircea Mitran, însoțit de un pluton de doamne de la „Oltea Doamna”: director adjunct – Liliana Bocoi, prof. Daniela Dohotariu, Rodica Foltuț, Romelia Ciarnău și „generalul” Elena Pavel; și dl director Ioan Mocan (de la „Octavian Goga”), cel care cunoaște cel mai bine cum vine Toamna la „Bălcescu”; au venit în vizită, în premieră națională, cadre didactice de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” (prof. Luminița Oros, Viorica Porumb și Maria Ciutan), s-a arătat la față până și conducerea Comitetului de părinți pe școală (dl Sorin Ilea – președinte și Gheorghe Pintea - vice), încât domnul director Gheorghe Troie și noul director adjunct, dl prof. dr. Bonto Norbert, au exclamat: „Ce ne făcurăți, dragi copii! Încă puțin... și vin turcii!”
Alessandra și Marc – regina și prințul
Au venit să admire operele de artă: sculpturile, desenele, legumele și fructele personificate... preșcolarii grădinițelor 24, 30 și 46, școlari și cadre didactice din municipiu, părinți și bunici... Oradea toată a fost în picioare pe la uși și prin curtea școlii, să vadă expoziția și programul artistic, „roi de lume”, după cum s-a exprimat „starostele” Toamnei, doamna profesor Stela Tăut – „Steluța noastră”, cu o alintă prichindeii din clasa I B. Pe scenă, au făcut show cei 27 de prichindei ai Steluței, costumați în dovlecei, morcovi, prinți și prințese, mere și pere... în panere, în frunte cu Alessandra Burca – regina aleasă a Toamnei și al ei prinț ales – Marc Tripon. Spectacolul a fost întregit de recitatori și interpreți din clasele a III-a B (înv. Maria Bughiu) și a IV-a A (înv. Mariana Tiriteu), solista Alisa Ienei; dansatorii doamnei prof. Simona Vancea și ai lui Florin Culda au electrizat scena, încât cu mare greutate a reușit dna prof. Simona Vancea (președintele juriului) să împartă 265 de premii. A înmânat câteva, restul urmând să fie distribuite pe clase.
480 de exponate!!!  
S-au pus copiii pe treabă serioasă, nu șagă! Și au sculptat și au desenat și au îmbinat de s-au făcut 480 de exponate; în premieră s-au primit „dansatori” de la C.N. „Mihai Eminescu” (exponate ale elevilor din a III-a Step by step) care au încins „Hora suratelor”, iar Anamaria Mihăieș – prințesa doamnei prof. Meda Horjan, în loc să cânte dumnezeiește, ne-a aburit și ne-a vrăjit la microfon, ba a mai și împrumutat microfonul dlui viceprimar Ovidiu Mureșan.
Așadar, am avut ieri o misiune grea să consemnăm tot ce s-a făcut de trei săptămâni la Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu” din Oradea, în cadrul Festivalului Toamnei, vineri fiind doar punctul culminant, evaluarea, fața văzută a unei manifestări care a cuprins activități educative multiple și diverse prinse în buchetul toamnei 2012. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (81 de poze), accesați Galeria foto: Doamna deputat și dl viceprimar au venit să dea ochi cu Regina Toamnei.

Trimite email
sâmbătă, 21 decembrie 2024, 15:52:09 Ora standard a Europei de Est