Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Elevii din clasa pregătitoare și clasa I coabitează în armonie

La Școala Gimnazială Nr. 2 din Livada

Elevii din clasa pregătitoare și clasa I coabitează în armonie

Joi (18 octombrie 2012), i-am văzut în activitate pe elevii din clasa pregătitoare și clasa întâi de la Școala Gimnazială Nr. 2 din Livada, care din 17 septembrie învață împreună în aceeași sală de clasă, sub bagheta doamnei învățătoare Ana Brânzaș.

Nimic ieșit din comun, nimic spectaculos, nimic neobișnuit, totul firesc, obișnuit și normal, precum crengile și frunzele „Copacului toamnei”, proiect derulat la ambele clase în primele două săptămâni de școală.
Nimeni nu se plânge de nimic, nimeni nu încurcă pe nimeni, totul decurge în deplină armonie. Dacă nu i-am fi reperat după băncuțe, nici nu am fi știut unde începe clasa I și unde se termină clasa pregătitoare. Când dascălul e dascăl, înarmat cu răbdare și dragoste, cu știință și tact, lucrurile nu pot să nu meargă ca pe roate și ca la carte. Ana este un nume predestinat și o învățătoare de top, cu experiență și drag de copii, abilă și pricepută pentru a face absolut tot ce dorește cu copiii. Au cântat împreună cântece pe care le-au învățat „în cor”; au desenat și colorat, fără observații, fără indicații de regie, iar la final, nu a fost deloc zgârcită în aprecieri; rezultatul: luminițele s-au aprins în ochii lor scânteietori. Lucrările vorbesc plastic despre tema propusă, iar artiștii s-au străduit să redea cât mai fidel potrivit experienței, priceperii și talentului. Am parcurs și regulile clasei, fiind toți o clasă, adică un colectiv și nu două clase simultane, cum am vrea noi să-i disecăm, pentru că ei formează o singură familie, având aceeași mămică. Am trecut în revistă cele trei ateliere: Biblioteca, Ludoteca și Construcțiile, iar în final am stat de vorbă cu doamna Ana, o profesionistă, pe care nu o încurcă simultanele, pe care nu o obosesc întrebările celor mici, dar nici indiscrețiile noastre, de a scotoci prin „unghere”...
„Copacul toamnei”, e un proiect emblematic, am înțeles, pentru toți elevii din ciclul primar. „Mai întâi, am făcut observații în natură: schimbările ce se petrec, oprindu-ne la caracteristicile toamnei; cu acest prilej, am adunat materiale: frunze de toate felurile, culorile și nuanțele, pe care apoi le-am clasificat. Până la un punct, am lucrat cu toții ca o singură echipă, după care am diversificat sarcinile de lucru. Încerc în permanență să compatibilizez cele două programe până la un punct comun. Mă străduiesc să predau interdisciplinar și nu pot să nu observ avantajele și eficiența în formarea competențelor”, ne-a spus doamna înv. Ana Brânzaș.
S-a hotărât introducerea uniformelor
Cu doamna director adjunct, prof. Maria Popa, am povestit despre noutățile la început de an școlar la Livada. La grădinița din sat învață 41 de preșcolari, în grupa mixtă și în grupa mare, iar la școală, 65 de elevi în ciclul primar și 46 în cel gimnazial. La nivelul celor trei școli ale comunei Nojorid (Școala Gimnazială Nr.1 Nojorid, Școala Gimnazială Nr.2 Livada și Școala Gimnazială nr. 3 Leș) s-a hotărât, având acceptul părinților, ca de la 1 noiembrie, să se introducă uniforma școlară în toate cele trei școli: vestă (bleumarin sau neagră), cămașă (albă sau albastră) și emblemă. „Pentru a se ajunge la cea mai interesantă emblemă, s-a lansat un concurs la nivelul celor trei școli, fiecare elev având posibilitatea să propună o siglă desenată, cât mai sugestiv”, ne-a precizat doamna director adjunct Maria Popa. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Elevii din clasa pregătitoare și clasa I coabitează în armonie.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:56:52 Ora de vară a Europei de Est