Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Unity through diversity” - proiect multilateral Comenius

De la Școala Gimnazială Nr. 16

„Unity through diversity” - proiect multilateral Comenius

„Unity through diversity” este titlul proiectului multilateral Comenius cu finanțare de la Comisia Europeană, pe care Școala Gimnaziala Nr. 16 din Oradea îl desfășoară în parteneriat cu opt țări europene: Italia, Spania, Finlanda, Franța, Polonia, Portugalia, Irlanda și Croația, pe durata a doi ani (septembrie 2012- iunie 2014).

Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene în cadrul Programului Sectorial Comenius al Programului de Învățare pe tot Parcursul Vieții. Este o acțiune care are ca scop îmbunătațirea calității și consolidarea dimensiunii europene în educație, încurajarea învățării limbilor străine și a cooperării transnaționale între școli, promovarea conștiinței interculturale și a inovației în ceea ce privește metodele pedagogice și tehnicile informaționale. Acțiunea se adresează cu precădere învățământului preuniversitar, de la grădinițe până la școli post-liceale, întregii comunități educaționale: elevilor, tuturor categoriilor de personal didactic, precum și comunității locale, asociațiilor non guvernamentale sau de părinți cu scopul de a facilita diseminarea rezultatelor și a bunei practici și discutarea aspectelor calitative și cantitative ale educației în școli.
Proiectul „Unity through diversity” va ajuta aproximativ 2.000 de elevi de vârstă primară din 9 țări europene, să intre în contact cu identitatea europeană comună (unitate), dar și cu propriile caracteristici (diversitate), să împartășească informații despre țara lor și să învețe despre modul de viață din alte țări (sistem de educație, școală, oraș, țară, mediul înconjurător, cultură, artă, sport, mâncare), să găsească asemănări și deosebiri între acestea.
Obiectivele proiectului „Unity through diversity” sunt: promovarea diversității culturilor și valorilor europene, a respectului, toleranței și aprecierii față de acestea, depășirea barierelor culturale și de limbă între participanți, respectarea identității și a conștiinței naționale, pentru a fi în armonie cu conștiința membrilor comunităților europene și a întregii lumi,valorificarea moștenirii culturale a popoarelor având la bază vechile tradiții și obiceiuri, însușirea și transmiterea de informații referitoare la modul de viață, sistemul de educație, școală, oraș, țară, mediul înconjurător, cultură, artă, sport, încurajarea studiului limbilor străine, dezvoltarea competențelor digitale.
Pe parcursul celor doi ani de implementare a proiectului (2012-2014), pentru realizarea obiectivelor se vor derula mai multe activități precum: prezentarea fiecărui partener, (a școlii și regiunii), prezentarea fiecărei țări, expoziție de fotografii, ierbare (colecții de plante), CD-uri cu cântece tradiționale si imnurile naționale (compunerea unui imn Comenius), cărți de rețete culinare, expoziție de picturi, dicționar ilustrat în mai multe limbi și, bineînțeles, mobilitățile transnaționale în fiecare țară parteneră.
Întâlnirea de proiect din Polonia
Prima întâlnire din cadrul acestui proiect s-a desfășurat în Polonia, în perioada 30 septembrie – 6 octombrie 2012.
Tema întâlnirii din Polonia a fost „Þara mea”. Fiecare coordonator din cele 9 țări a prezentat țara sa prin intermediul prezentărilor PowerPoint, a unor filmulețe și a diverselor materiale realizate de către elevi. România a fost reprezentată de profesorul coordonator Violeta Roman.
În cadrul acestei întâlniri ne-am familiarizat cu sistemul de învățământ polonez. În cele 5 grădinițe și 4 școli pe care le-am vizitat am fost primiți de către copii, părinți și cadre didactice. Copiii ne-au pregătit scurte programe artistice, au dansat și cântat în diferite limbi străine. Am asistat la lecții și am răspuns întrebărilor care ne-au fost adresate de către cei mici, apoi am participat împreună cu ceilalți colegi parteneri la ședințe de lucru privind evaluarea activităților desfășurate până în prezent și am discutat despre calendarul viitoarelor activități.
În ultima zi petrecută în grădiniță, s-a organizat o serbare în cinstea noastră. Am asistat la programul pregătit de către copii, iar apoi am participat la o seară cu specific polonez unde am degustat mâncăruri tradiționale.
Pe durata șederii în Polonia am avut întâlniri cu diferite oficialități. Am fost primiți la Inspectorul Școlar al regiunii, care ne-a făcut o prezentare a sistemului de educație polonez. În cadrul vizitei la Primăria orașului Borough, ne-au întâlnit cu primarul, autoritățile locale și cu angajații primariei, care susțin acest parteneriat. Primarul orașului a subliniat în cuvântul de primire importanța educației și a învățământului în societatea noastră. Reprezentanții țărilor participante au mulțumit pentru primire, au făcut schim de opinii și s-au oferit cadouri, pliante, cărți, albume și de o parte și de cealaltă..
În cadrul acestei mobilități, am făcut și câteva vizite: am vizitat Stadionul Lech Poznañ și Fabrica de bere Lech, precum și un tur al orașului Poznañ cu tramvaiul. Pe toată durata reuniunii, ne-am bucurat de o deosebită atenție din partea gazdelor poloneze. Atmosfera a fost caldă, prietenoasă, propice unei colaborări eficiente. Ne-am împrietenit cu colegii parteneri cu care lucrăm și cu care urmează să se revedem în decembrie 2012 în Finlanda și pe care îi așteptăm cu mare drag să ne viziteze în 2013. (Violeta Roman)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:33:37 Ora de vară a Europei de Est