Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Eminescienii au văzut coroana Reginei Maria

Cum ai putea rata o asemenea ocazie?

Eminescienii au văzut coroana Reginei Maria

Dl profesor de istorie Victor Albu și-a îndemnat elevii din clasa a VIII-a B de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” să viziteze expoziția inedită deschisă vineri și sâmbătă (12 -13 octombrie 2012) în foaierul Teatrului „Regina Maria” din Oradea, de Ziua Oradiei.

Pasionat de inedit, de excursii și de o documentare ca la carte din surse sigure, căutător prin lada cu zestre a istoriei, pornind de la rădăcini, de la izvoare, distinsul profesor nu putea rata un asemenea eveniment unic... în Oradea. Pentru că nu se știe când se va mai ivi ocazia să admiri la Oradea coroana Reginei Maria, o asemenea bijuterie imensă, care, se spune că are greutatea de 1.854 de grame, înălțimea de 18 cm și diametrul la bază de 17.5 cm.
„Coroana Reginei Maria, comandată de Parlamentul României (în vederea) încoronării de la Alba Iulia, a fost realizată la Paris de către Casa de bijiterii Falize. Designul, în stil bizantin, cu motive vegetale, a fost conceput de Costin Petrescu (pictorul Casei Regale), având ca inspirație coroana doamnei Despina Milița”, după cum aflăm de pe pliant; doamna Despina Milița a fost soția lui Neagoe Basarab, iar sursa de inspirație a artistului a fost fresca Mănăstirii Curtea de Argeș.
Aurul folosit în realizarea coroanei este aur transilvănean. Se spune că cel mai bun și mai pur aur din zona Transilvaniei se găsește la Roșia Montană. Vezi „bătălia” care se duce pentru exploatarea aurului de la Roșia Montană; pentru care a murit, în condiții suspecte, geologul Ioan Tiepac, care s-a opus proiectului de la Roșia Montană. Să ne reamintim, în treacăt, ceea ce am publicat în 17 decembrie 2011, cu prilejul workshop-ului „Protecția mediului la Roșia Montană”, organizat de Facultatea de Protecția Mediului din Oradea, vineri, 16 decembrie 2011, cu participarea senatorului Cornel Popa, astăzi președinte al Consiliului Județean Bihor.
„Fratele meu a dorit să anuleze acel  contract...”
Sora regretatului geolog Ioan Tiepac a dorit să facă mărturisiri (în memoria fratelui său, găsit mort, în condiții suspecte, în locuința sa, în iunie 2011).
„Fratele meu a dorit să anuleze acel contract dezavantajos pentru România. Aurul de la Roșia Montană este o mare rezervă a României. Momentan, România nu are nevoie să exploateze acele zăcăminte care sunt foarte valoroase. România stă foarte bine cu rezervele de aur în Banca Națională. Iar la Roșia Montană există 99 la sută aur, bulgări de aur curat! Fratele meu este cel care a intrat în minele romane. Știa ce spune pentru că a studiat problema la Laboratorul de Geologie Nucleară din București. Era nr. 2 în cunoașterea rezervelor de metale rare din România și de aceea a dorit să anuleze acel contract dezavantajos. Dar nu a mai apucat pentru că în iunie 2011, a fost găsit mort în locuința sa, o moarte suspectă...”, ne-a declarat cu mâhnire sora regretatului geolog...
Așadar, dintr-un asemenea aur este făurită coroana Reginei Maria; coroană a cărei execuție a costat, în septembrie 1922, 64.820 de franci.
„Fiind mulțumită de creația Casei Falize, Regina Maria a comandat o copie a coroanei care se află expusă la Muzeul Maryhill din SUA”, se mai scrie în pliant. (Ovi Dan)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 12:49:35 Ora standard a Europei de Est