Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Masă rotundă în cadrul campaniei „Zâmbește România”

Ieri, la Hotel Continental Forum din Oradea

Masă rotundă în cadrul campaniei „Zâmbește România”

Ieri (joi, 11 octombrie 2012), la Hotel Continental Forum din Oradea, a avut loc o masă rotundă în cadrul campaniei „Zâmbește România”.

Astfel, Oradea și Bihorul se alătură campaniei de prevenție „Zâmbește România”, campanie lansată de GlaxoSmithKline (GSK) Consumer Healthcare Romania și Wrigley Romania pentru conștientizarea problemelor privind importanța sănătății orale și luarea măsurilor necesare de prevenție.
La masa rotundă, organizată de Facultatea de Medicină și Farmacie a Universității Oradea, împreună cu GlaxoSmithKline (GSK) Consumer Healthcare România și Wrigley România, au fost invitați inspectori școlari, directori de școli gimnaziale, licee și grădinițe, cadre universitare, cadre medicale, precum și reprezentanți ai unor instituții de sănătate publică, iar în prezidiu, au luat loc oficialități județene și locale, prefectul Claudiu Pop și viceprimarul Ovidiu Mureșan, alături de conf. dr. Florian Bodog, secretar de stat în Ministerul Sănătății (și decan al Facultății de Medicină și Farmacie), prof. dr. Sonia Drăghici, membru al Comisiei de Sănătate și Familie din cadrul Camerei Deputaților (inițiatorii manifestării de la Oradea), precum și prof. univ. dr. Constantin Romanul, de la Facultatea de Medicină și Farmacie.  
Reuniunea a prilejuit un schimb de opinii în legătură cu starea actuală de sănătate orală la nivelul municipiului Oradea și al județului Bihor pentru implementarea unor proiecte educative la nivelul unităților de învățământ și a unor programe de prevenție pentru îmbunătățirea stării de sănătate la nivelul întregii comunități.
Un control stomatologic gratuit
Potrivit organizatorilor, „obiectivul pe termen lung  al campaniei „Zâmbește România” este de a dezvolta, împreună cu autoritățile centrale și locale, un proiect cu o durată de 4 ani, în 21 de școli și grădinițele din județ pentru a informa peste 2.000 de elevi și copii, și implicit familiile acestora, despre importanța igienei orale și despre soluțiile de prevenire a afecțiunilor la nivelul cavității bucale.
Pentru a încuraja prevenția bolilor orale, campania „Zâmbește România” le oferă bihorenilor ocazia de a efectua vizita anuală recomandată la medicul stomatolog. În perioada campaniei, 1 septembrie - 31 octombrie, aceștia beneficiază de un control stomatologic gratuit și de materiale educaționale în cele 81 de cabinete stomatologice din județul Bihor.
De asemenea, din intervențiile vorbitorilor, a secretarului de stat, dl conf. dr. Florian Bodog, a dlui prefect Claudiu Pop și a dlui viceprimar Ovidiu Mureșan, am înțeles că fiecare, în calitatea sa, va sprijini acest proiect.
Obiective și recomandări
Întrând în miezul problemelor, dl prof. univ. dr. Constantin Romanul a făcut o introducere în Platforma europeană pentru o igienă orală mai bună, subliniind obiectivele acestei platforme (dezvoltarea unei strategii europene coerente pentru a îmbunătăți sănătatea orală și asumarea unor angajamente și a unor obiective cuantificabile, îmbunătățirea bazelor de informații prin dezvoltarea de metodologii comune, precum și reducerea decalajului din cercetare în domeniul promovării sănătății orale, susținerea dezvoltării abordărilor intedisciplinare împreună cu profesioniștii din domeniul medical și nu în ultimul rând reducerea inegalității în accesul la educație în privința metodelor de prevenție și garantarea accesului la îngrijire stomatologică), impactul economic (destul de consistent: astfel, în țările Uniunii Europene s-au cheltuit 79 de miliarde de euro pentru sănătatea orală în acest an, iar până în anul 2020 se estimează a se cheltui 93 de miliarde de euro) și câteva dintre recomandările acestei platforme (dezvoltarea unei strategii europene coerente pentru a îmbunătăți sănătatea orală și asumarea unor angajamente și a unor obiective cuantificabile, îmbunătățirea bazelor de informații prin dezvoltarea de metodologii comune și reducerea decalajului din cercetare în domeniul promovării sănătății orale, susținerea dezvoltării abordărilor intedisciplinare împreună cu profesioniștii din domeniul medical, reducerea inegalității în accesul la educație în privința metodelor de prevenție și garantarea accesului la îngrijire stomatologică, încurajarea schimbului de bune practici între țările din Europa)”.
Referindu-se la exemple de bune practici, dl profesor s-a oprit la Danemarca, unde există un model de prevenție, care, se pare că a fost preluat, adaptat și adoptat de întrega comunitate europeană; la nivelul Suediei există o preocupare deosebită și în privința familiilor de emigranți, iar în Marea Britanie există o mai mare aplecare asupra tratamentelor, a profilaxiei, dar mai ales tratarea unor afecțiuni care sunt specifice vârstei mai înaintate, în Franța există un sistem de prevenție foarte bun, mai ales în rândul elevilor și preșcolarilor...
„Bolile orale – o problemă majoră de sănătate în Europa”
În prezentarea făcută, doamna profesor dr. Sonia Drăghici s-a oprit la „bolile orale care reprezintă o problemă majoră de sănătate în Europa și în România, iar accesul la servicii medicale stomatologice este restricționat de factori economici, mai ales în grupurile cu venituri mici”. Dintre cele trei boli orale (cariile dentare, bolile parodontale și cancerul bucal), domnia sa a insistat asupra ultimelor două, pentru că  „peste 50 la sută din populația Europei suferă de o formă de parodontită..., iar cancerul oral, la nivel mondial, „este a opta cea mai frecventă formă de cancer. În 2008, în Europa s-au înregistrat aproximativ 132.000 de cazuri de cancer la nivelul capului și al gâtului, conducând la 62.000 de decese”.
Doamna profesor a ținut apoi să sublinieze comportamentele dăunătoare sănătății care pot crește riscul de boli orale, cum ar fi: dieta și nutriția deficitară, igiena orală dificitară, tutunul și consumul de alcool, corelate cu vârsta și cu riscurile asupra sarcinii (în cazul femeilor). Referindu-se la cifre și procente, doamna Sonia Drăghici a dorit să lanseze adevărate semnale de alarmă, pentru că românii nu se prea arată pe la cabinetele stomatologice, doar atunci când nu mai pot de durere; se spune că doar 66 la sută dintre români au fost la un control stomatologic în acest an.
În intervențiile care au avut loc, vorbitorii, reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică (doamna director executiv dr. Zoia Bitea, dr. Călin Sonea și ceilalți reprezentanți) și cadrele universitare, s-au referit la practicile și studiile care se fac la nivelul unor unități de învățământ din Oradea și județul Bihor (la care au fost cuprinși elevi de clasa a II-a), cu implicarea unor studenți voluntari, la proiectul transfrontalier (cu parteneri din Ungaria)... S-a propus ca în cadrul programului educațional „Școala altfel”, o zi să fie dedicată sănătății, iar apropo de campania „Zâmbește România”, doamna director Zoia Bitea a propus ca Bihorul să devină județ pilot...
Despre GSK Consumer Healthcare România ne-a vorbit doamna dr. Mirela Puchiliță.
 Pentru mai multe informații legate de această campanie, accesați site-ului oficial www.zambesteromania.ro
Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Masă rotundă în cadrul campaniei „Zâmbește România”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:38:10 Ora de vară a Europei de Est