Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Masă rotundă în cadrul campaniei „Zâmbește România”

Ieri, la Hotel Continental Forum din Oradea

Masă rotundă în cadrul campaniei „Zâmbește România”

Ieri (joi, 11 octombrie 2012), la Hotel Continental Forum din Oradea, a avut loc o masă rotundă în cadrul campaniei „Zâmbește România”.

Astfel, Oradea și Bihorul se alătură campaniei de prevenție „Zâmbește România”, campanie lansată de GlaxoSmithKline (GSK) Consumer Healthcare Romania și Wrigley Romania pentru conștientizarea problemelor privind importanța sănătății orale și luarea măsurilor necesare de prevenție.
La masa rotundă, organizată de Facultatea de Medicină și Farmacie a Universității Oradea, împreună cu GlaxoSmithKline (GSK) Consumer Healthcare România și Wrigley România, au fost invitați inspectori școlari, directori de școli gimnaziale, licee și grădinițe, cadre universitare, cadre medicale, precum și reprezentanți ai unor instituții de sănătate publică, iar în prezidiu, au luat loc oficialități județene și locale, prefectul Claudiu Pop și viceprimarul Ovidiu Mureșan, alături de conf. dr. Florian Bodog, secretar de stat în Ministerul Sănătății (și decan al Facultății de Medicină și Farmacie), prof. dr. Sonia Drăghici, membru al Comisiei de Sănătate și Familie din cadrul Camerei Deputaților (inițiatorii manifestării de la Oradea), precum și prof. univ. dr. Constantin Romanul, de la Facultatea de Medicină și Farmacie.  
Reuniunea a prilejuit un schimb de opinii în legătură cu starea actuală de sănătate orală la nivelul municipiului Oradea și al județului Bihor pentru implementarea unor proiecte educative la nivelul unităților de învățământ și a unor programe de prevenție pentru îmbunătățirea stării de sănătate la nivelul întregii comunități.
Un control stomatologic gratuit
Potrivit organizatorilor, „obiectivul pe termen lung  al campaniei „Zâmbește România” este de a dezvolta, împreună cu autoritățile centrale și locale, un proiect cu o durată de 4 ani, în 21 de școli și grădinițele din județ pentru a informa peste 2.000 de elevi și copii, și implicit familiile acestora, despre importanța igienei orale și despre soluțiile de prevenire a afecțiunilor la nivelul cavității bucale.
Pentru a încuraja prevenția bolilor orale, campania „Zâmbește România” le oferă bihorenilor ocazia de a efectua vizita anuală recomandată la medicul stomatolog. În perioada campaniei, 1 septembrie - 31 octombrie, aceștia beneficiază de un control stomatologic gratuit și de materiale educaționale în cele 81 de cabinete stomatologice din județul Bihor.
De asemenea, din intervențiile vorbitorilor, a secretarului de stat, dl conf. dr. Florian Bodog, a dlui prefect Claudiu Pop și a dlui viceprimar Ovidiu Mureșan, am înțeles că fiecare, în calitatea sa, va sprijini acest proiect.
Obiective și recomandări
Întrând în miezul problemelor, dl prof. univ. dr. Constantin Romanul a făcut o introducere în Platforma europeană pentru o igienă orală mai bună, subliniind obiectivele acestei platforme (dezvoltarea unei strategii europene coerente pentru a îmbunătăți sănătatea orală și asumarea unor angajamente și a unor obiective cuantificabile, îmbunătățirea bazelor de informații prin dezvoltarea de metodologii comune, precum și reducerea decalajului din cercetare în domeniul promovării sănătății orale, susținerea dezvoltării abordărilor intedisciplinare împreună cu profesioniștii din domeniul medical și nu în ultimul rând reducerea inegalității în accesul la educație în privința metodelor de prevenție și garantarea accesului la îngrijire stomatologică), impactul economic (destul de consistent: astfel, în țările Uniunii Europene s-au cheltuit 79 de miliarde de euro pentru sănătatea orală în acest an, iar până în anul 2020 se estimează a se cheltui 93 de miliarde de euro) și câteva dintre recomandările acestei platforme (dezvoltarea unei strategii europene coerente pentru a îmbunătăți sănătatea orală și asumarea unor angajamente și a unor obiective cuantificabile, îmbunătățirea bazelor de informații prin dezvoltarea de metodologii comune și reducerea decalajului din cercetare în domeniul promovării sănătății orale, susținerea dezvoltării abordărilor intedisciplinare împreună cu profesioniștii din domeniul medical, reducerea inegalității în accesul la educație în privința metodelor de prevenție și garantarea accesului la îngrijire stomatologică, încurajarea schimbului de bune practici între țările din Europa)”.
Referindu-se la exemple de bune practici, dl profesor s-a oprit la Danemarca, unde există un model de prevenție, care, se pare că a fost preluat, adaptat și adoptat de întrega comunitate europeană; la nivelul Suediei există o preocupare deosebită și în privința familiilor de emigranți, iar în Marea Britanie există o mai mare aplecare asupra tratamentelor, a profilaxiei, dar mai ales tratarea unor afecțiuni care sunt specifice vârstei mai înaintate, în Franța există un sistem de prevenție foarte bun, mai ales în rândul elevilor și preșcolarilor...
„Bolile orale – o problemă majoră de sănătate în Europa”
În prezentarea făcută, doamna profesor dr. Sonia Drăghici s-a oprit la „bolile orale care reprezintă o problemă majoră de sănătate în Europa și în România, iar accesul la servicii medicale stomatologice este restricționat de factori economici, mai ales în grupurile cu venituri mici”. Dintre cele trei boli orale (cariile dentare, bolile parodontale și cancerul bucal), domnia sa a insistat asupra ultimelor două, pentru că  „peste 50 la sută din populația Europei suferă de o formă de parodontită..., iar cancerul oral, la nivel mondial, „este a opta cea mai frecventă formă de cancer. În 2008, în Europa s-au înregistrat aproximativ 132.000 de cazuri de cancer la nivelul capului și al gâtului, conducând la 62.000 de decese”.
Doamna profesor a ținut apoi să sublinieze comportamentele dăunătoare sănătății care pot crește riscul de boli orale, cum ar fi: dieta și nutriția deficitară, igiena orală dificitară, tutunul și consumul de alcool, corelate cu vârsta și cu riscurile asupra sarcinii (în cazul femeilor). Referindu-se la cifre și procente, doamna Sonia Drăghici a dorit să lanseze adevărate semnale de alarmă, pentru că românii nu se prea arată pe la cabinetele stomatologice, doar atunci când nu mai pot de durere; se spune că doar 66 la sută dintre români au fost la un control stomatologic în acest an.
În intervențiile care au avut loc, vorbitorii, reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică (doamna director executiv dr. Zoia Bitea, dr. Călin Sonea și ceilalți reprezentanți) și cadrele universitare, s-au referit la practicile și studiile care se fac la nivelul unor unități de învățământ din Oradea și județul Bihor (la care au fost cuprinși elevi de clasa a II-a), cu implicarea unor studenți voluntari, la proiectul transfrontalier (cu parteneri din Ungaria)... S-a propus ca în cadrul programului educațional „Școala altfel”, o zi să fie dedicată sănătății, iar apropo de campania „Zâmbește România”, doamna director Zoia Bitea a propus ca Bihorul să devină județ pilot...
Despre GSK Consumer Healthcare România ne-a vorbit doamna dr. Mirela Puchiliță.
 Pentru mai multe informații legate de această campanie, accesați site-ului oficial www.zambesteromania.ro
Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Masă rotundă în cadrul campaniei „Zâmbește România”.

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 02:31:00 Ora standard a Europei de Est