Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Sâmbătă, concert folcloric și masă românească

Săptămână culturală românească la Vieux-Charmont (Franța),

Sâmbătă, concert folcloric și masă românească

În perioada 28 septembrie – 6 octombrie 2012, România a fost „răsfățată” la Vieux-Charmont (Franța) cu o „Săptămână culturală specială, adică românească”.
O alternativă fericită și o ocazie deosebită pentru ca francezii să afle și alte lucruri despre români și țara noastră.

Sâmbătă, la finalul Săptămânii culturale dedicate României, manifestările au constat, în principal, în concertul folcloric susținut de Orchestra „Balada”, masa românească și un moment „oficial”, la care au onorat: Pierre MOSCOVICI - ministrul Economiei și Finanțelor/ deputat de Montbéliard, Jacques HELIAS - primarul Montbéliard-ului  și președintele PMA (Pays de Montbéliard Agglomération), doamna Mioara MANTALE - consul general al României la Strasbourg, Henri-Françis DUFOUR - primarul orașului Vieux-Charmont.
Dintr-o asemenea distinsă suită oficială a lipsit doar dl inginer Ilie Bolojan – primarul Oradiei, care nu a putut onora invitația.
Prin intermediul acestui buchet consistent de poze, distinsul profesor universitar dr. Ioan Roxin - directorul Departamentului Multimedia din cadrul Universității Franche-Conte din Montbeliard, Franța, ne conectează „direct” la eveniment.  
Avem aici poze de la vernisajul săptămânii culturale
https://picasaweb.google.com/104157963850525402247/2012_09_28_Roumanie?authkey=Gv1sRgCO7c5JuvyZvGDg
Poze de la închiderea săptămânii culturale :

https://picasaweb.google.com/104157963850525402247/RoumanieClotureDeLaSemaineCulturelle?authkey=Gv1sRgCKnUjvG19Lr0wAE

Mai mult, avem și aprecierea dnei consul general Mioara Mantale (scrisoare adresată dlui profesor Ioan Roxin):
 
Domnule profesor
Pentru mine a fost o mare bucurie sa fiu prezenta la un eveniment romanesc atat de reusit, alaturi de dvs, de autoritati si de membrii comunitatii din zona Montbeliard.
A fost o mare si placuta surpriza sa observ ca, desi nu a fost organizat de o mare asociatie romana sau romano-franceza, acest eveniment a depasit ca amploare, profesionalism si empatie multe dintre evenimentele la care am participat pana acum.
Pentru aceasta reusita aveti cel mai mare merit. Profesionalismul si credibilitatea dvs dar si daruirea cu care ati facut-o, au condus la o colaborare foarte buna intre partea romana si cea franceza.
Stiu ca a fost un efort mare pentru dvs, dar a meritat. FELICITARI!
Am intalnit la Vieux Charmont oameni FRUMOSI , romani si francezi deopotriva, deschisi, modesti, comunicativi, prietenosi.
O sa transmit scrisoare de multumire primarului si echipei sale extraordinare precum si d-lui. ministru.
Pasiunea dvs pentru poze s-a vazut. Multa sensibilitate la o persoana care are o profesie destul de tehnica.
Avem nevoie de mai multi oameni ca dvs in circumscriptia noastra. Imaginea Romaniei ar avea mult de castigat.
Inca o data MULTUMIRI pentru dvs. si toti cei ce v-au ajutat.
Cu mult respect si admiratie,
Consul general
Mioara Mantale
 
Frumos gestul doamnei consul general, domnule profesor!
Considerăm potrivită o asemenea apreciere care face trimitere (după cum am înțeles) la un eveniment de nota 10 cu felicitări (de care nu sunteți deloc străin)! Este și binevenită, cu atât mai mult cu cât, o asemenea apreciere vine din partea unui distins oficial al României, consul general care, astfel, ne onorează!
Stimate Domnule profesor Ioan Roxin, primiți și din partea prietenilor Domniei voastre din Oradea (și nu numai), de la toți Românii-Români (ca și Dumneavoastră): Magna cum laude; o distincție pentru tot ceea ce faceți (și însemnați) pentru noi la Vieux-Charmont (Franța); prin Dumneavoastră, România are o mare șansă de a se bucura de o imagine cât mai reală în acea parte a Europei, drept pentru care vă felicităm și vă mulțumim și noi! Ovidiu DAN

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:38:11 Ora de vară a Europei de Est