Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Sensul existenței umane este mai presus de orgolii ...”

Hrană divină pentru sufletul studenților

„Sensul existenței umane este mai presus de orgolii ...”

Creștinii din municipiul Salonta se numără printre principalii parteneri ai Fundației Misiune Fără Frontiere din România, parte a Fundației creștine internaționale „Mission Without Borders” cu sediul la Sibiu.

Declarația aparține managerului de țară Eugen Macavei și a fost făcută săptămâna trecută la Sibiu, cu prilejul lansării celui de-al cincilea transport de Biblii – Sfânta Scriptură a Vechiului și Noului Testament pentru tineri și copii.
Cele 1.050 de Biblii au sosit miercuri, 3 octombrie 2012, la Centrul pastoral și de misiune creștină al Bisericii Baptiste Betel din Salonta (în care sunt incluse biserici din localitățile Salonta, Mădăras, Mărțihaz, Avram Iancu, Ghiorac, Ianoșda, Homorog, Bălnaca, Sântelec, Hidișelu de Sus și Micherechi-Ungaria, păstorite de Aurel Galchiș, Florin Cociubei, Mihai Cociubei, Petrică Crețu, Flaviu Tocai și Cristian Vidican). Hrana divină este destinată gratuit și exclusiv sufletelor elevilor din școlile orădene și studenților din centrele universitare Oradea și Arad, în special celor din facultățile laice. Acest transport ridică la 9.000 de exemplare numărul de Biblii oferite salontanilor de Fundația Misiune Fără Frontiere din România (Mission Without Borders - M.W.B.) pentru a fi distribuite gratuit în județul Bihor și în localitățile limitrofe din țară și din Ungaria. „Județul Bihor și Salonta, în mod special, se numără printre partenerii de prim-rang din cadrul Programului misionar de evanghelizare prin distribuție gratuită de biblii pentru adulți, tineri și copii. Tot meritul, toată slava și gloria sunt ale Domnului Isus Hristos. Din anul 2010 până în prezent au fost distribuite gratuit în România 170.000 de Biblii. Dintre acestea, 9.000 de exemplare au fost oferite cu toată dragostea și încrederea creștinilor din Salonta pentru misiuni specifice de evanghelizare în spațiul laic”, ne-a declarat Eugen Macavei, managerul Fundației M.W.B. România (foto dreapta).
Anul viitor, Fundația misionară internațională „Mission Without Borders” are în vedere pregătirea unui nou transport de 5.000 de Biblii pentru județul Bihor prin Centrul pastoral și de misiune creștină al Bisericii Baptiste Betel din Salonta. Misiunile de evanghelizare prin distribuție gratuită a Bibliei - Sfânta Scriptură a Vechiului și Noului Testament se vor axa pe acțiuni în centrele universitare creștine și laice din Cluj-Napoca, Oradea, Arad și Timișoara. Managerul de proiecte misionare creștine, Vasile Iuga (foto stânga), a subliniat importanța asumării responsabile a distribuirii gratuite a Bibliilor în contextul unor experiențe neplăcute raportate de misionarii creștini din diferite zone ale României. Un astfel de caz se consumă de doi ani și în comuna Mădăras unde Gheorghe Lăzău (zis Mailingher) continuă să distrugă Biblii și să le arunce în curtea Bisericii „Credința” din localitate, în special în timpul sărbătorilor creștine. În ciuda sesizărilor făcute la autoritățile locale, fanaticul religios se laudă cu distrugerea a 34 de Biblii pe care le aruncă fie în curtea Bisericii din Mădăras, fie în curtea celei din Salonta. Ultima profanare a Bibliei a fost pusă la cale de Gheorghe Lăzău la mijlocul lunii septembrie.
„Sponsorii internaționali ai fundației continuă să se dăruiască cu tot sufletul acestei misiuni de amploare națională, iar efortul financiar este evident. La fiecare Biblie distrusă și profanată, se tipăresc alte 1.000 de exemplare noi și gratuite. Dorința tuturor celor implicați în acest proiect fără precedent este ca Vestea Bună a Mântuirii sufletului omenesc prin Jertfa Domnului și Dumnezeului nostru Isus Hristos să ajungă în casele românilor care au înțeles că sensul existenței umane este mai presus de orgolii, de dogme sau de materialul efemer”, ne-a declarat Vasile Iuga, manager de proiect M.W.B România. Sorin PETRACHE

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:46:41 Ora standard a Europei de Est