Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Spații pentru incubator de afaceri și formare profesională pentru tinerii absolvenți

La Liceul „Don Orione”

Spații pentru incubator de afaceri și formare profesională pentru tinerii absolvenți

Constatând vineri (5 octombrie 2012) ce s-a înfăptuit și cât s-a investit în vară la Liceul „Don Orione” din Oradea, l-am abordat pe dl director Alexandru Stoica, pentru informații pertinente, dar nu numai.

-Stimate domnule director, pe moment, văzând schelele ridicate, am bănuit că e vorba doar de renovarea fațadei, dar privind mai atent, am observat că imobilul s-a mai înălțat cu un nivel, având acum și etajul al II-lea.
-Exact. Din luna mai se lucrează la finalizarea celui de-al doilea etaj, cu săli de clasă pentru gimnaziu și sală de mese, o extindere a liceului cu spații pentru incubator de afaceri și formare profesională pentru tinerii absolvenți.
Prin construirea acestui etaj, am mai câștigat opt săli de clasă care vor dispune de dotare modernă (videoproiectoare și calculatoare în fiecare sală de clasă).
-Aceasta înseamnă că a crescut mult numărul elevilor. Și nu e de mirare dacă ne gândim la condițiile și serviciile pe care le oferiți, precum și la calitatea actului instructiv-educativ.
-În acest an școlar am pornit cu un efectiv mai mare cu circa 100 de elevi și preșcolari. La liceu, avem câte două clase (de-a IX-a, a X-a, a XI-a și a XII-a), la mate-info, respectiv tehnician mecatronist; în total sunt opt clase; la grădiniță, avem grupa mare și grupa mijlocie, iar grupa mică este prinsă în Centrul de zi pentru copii. De la clasa pregătitoare la gimnaziu, toate sălile dispun de mobilier modern, comandat și executat în Ungaria.
Doresc să mai adaug că s-a schimbat toată instalația de încălzit, inclusiv centrala termică. Avem calorifere noi și centrală geotermală cu stabilizatoare de căldură.
-Cu alte cuvinte în vară ați avut aici un șantier pe cinste. Cum ați reușit să avansați atât de mult?
-Cu ajutorul voluntarilor. Au venit să ne ajute părinții, locuitori din zonă, cei care folosesc curtea școlii, parcul, locul de joacă și mini grădina zoologică. Unii au făcut curat, alții au zugrăvit, iar alții au transportat materiale.
„Ce colț de rai ați făcut aici!”
Congregația „Don Orione” a dat comunității o școală. E timpul ca și comunitatea să aibă grijă de școala ei. Zilnic, în curtea noastră, în parc, la locul de joacă vin în jur de 200 de copii, care beneficiază de tot ce este aici. Ne-a impresionat o bunicuță care a ținut să exclame: „Ce colț de rai ați făcut aici, domnule director, un loc binecuvântat!”
-Ne vorbeați anii trecuți de acel program „Școală după școală”, altceva decât fac cele mai multe școli de stat, prin agenda foarte diversificată și nenumăratele activități educative.
-Așa este. La noi, paleta de activități distractive și creative este foarte bogată, de la muzică, la dans și pictură, iar prețurile sunt cele mai mici din oraș (6 lei pe zi, de la ora 12 la 14 și doar 90 de lei pe lună). Eu fac în fiecare zi de vineri, circa o oră și jumătate, baschet cu gimnaziștii. Teodora Demeter se ocupă miercurea de majorete. Vinerea dimineața de la 8.30 la 9.30 copiii, indiferent de confesiune, participă la Liturghia care se ține la biserica noastră, Biserica tuturor sfinților.
-Se spune că în vară, unii elevi nu s-au mai dezlipit de școală. Veneau zilnic la liceu.
-E posibil pentru că în perioada 2 iulie – 31 august am organizat Școală de vară, pentru două categorii de vârstă: 3-6 ani, 7-10 ani.
-O ultimă chestiune, domnule director Alexandru Stoica: la „Don Orione”, toți elevii poartă uniformă?
-Cei mici, da! Mai mult decât atât, constatăm că și alții ne copiază ținutele. Altfel, ele sunt deosebit de elegante și plăcute ochiului. Am introdus ținute și pentru gimnaziu, iar din ianuarie 2013, vor purta ținute specifice cu emblemă și liceenii.
-Mulțumim, domnule director.
Ceea ce e frumos, elegant și decent place și lui Dumnezeu. (Ovidiu DAN)
Foto: pr. Mihai Fechetă
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Spații pentru incubator de afaceri și formare profesională pentru tinerii absolvenți. 
 

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:26:04 Ora standard a Europei de Est