Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Florin Chilian reacționează la imperfecțiunile societății”

Vineri, Florin Chilian s-a întâlnit cu orădenii

„Florin Chilian reacționează la imperfecțiunile societății”

„E datoria lui. Artistul trebuie să fie, într-un fel, o casandră. Și el este o casandră care cântă frumos.

E un om incomod. E un artist incomod, pentru că spune niște lucruri incomode. El doarme vara, probabil, și pe lângă muzica pe care o face, el are și curaj și are un loc în cetate. Florian Chilian se luptă de nebun, pentru că așa scrie în fișa postului, că-i nebun. Se luptă cu statul român, când este cazul, și cu impostura. E un model de altceva, de artist rar; un om care are onoare, care are coloană vertebrală; e nebunul care se luptă cu toți...”
Este prezentarea nonconformistă făcută vineri (5 octombrie 2012) în sala Primăriei Oradea, de către Orlando Balaș artistului Florin Chilian, la conferința organizată de Academia civică (președinte, dna prof. Eugenia Mitrașca).
„Libertatea este cea mai sigură pușcărie”
„Eu sunt sigur că libertatea este cea mai sigură pușcărie, e de părere Florin Chilian. De-acolo nu ai cum să evadezi. Să vă spun că am fost și am ținut genul acesta de întâlniri în toate pușcăriile din România. Adunarea de-acum nu face cu nimic notă discordantă față de întâmplările prin care am fost la toate universitățile din București, la licee... la tot felul de întâmplări, pentru că în definitiv cred că suntem cei mai zidiți în promisiunea asta a libertății pe care câteodată greșit o acordăm celorlalți.
Premisa de la care plecăm este „Artistul și cele 10 porunci”, e o chestie de mândrie...
Lucrul care ne pândește cel mai aproape și cel mai teribil, în mintea mea, este vanitatea; adică aceea de a construi lucruri pentru lucrurile în sine, fără să ne dăm seama că orice construcție ar trebui să aibă în spate un alt orizont de întâmplare, adică pentru cineva; nu facem o biserică pentru biserică, pentru că atunci avem o mare problemă. Facem o biserică pentru oameni...
Îmi place, ador controversa!
În situația în care sunt eu, cu genul de mesaj muzical pe care îl aduc, în lipsa unei controverse, ar fi spus cei mai mulți: da, cântă bine! Și s-a terminat. Pe când atunci, controversa ajută ca o întâmplare să rămână vie...
Detest să mă iau foarte în serios. Îmi place să mă joc. Cred că asta este până la urmă și o tară a noastră, că ne luăm prea în serios noi pe noi, uitând de noi înșine... și asistăm cum ne cam trece viața pe lângă..., de cele mai multe ori. Altfel sunt 11 ani, că n-am comemorat cei 10 ani de la lansarea primului album. Mi s-a părut stupid să-i serbez. Doar că sunt 10 ani în care am încercat să costruiesc un personaj, unul social, care nu prea are legătură cu artistul, pentru că și textele sunt ale mele și muzica. Astfel încât personajul din social să fie, nu știu cum să-i spun, o locomotivă pentru muzică. Și cred că am reușit. Sunt foarte atent la cuvinte, la energia lor, la ce pot naște. Să pun în 60.000 de cămine, sper că nu sunt case, cele 10 porunci: adică să nu minți, ca să revenim la tematica întâmplării, să nu furi... Sunt orizonturi care te definesc în fiecare secundă. Am încercat să nu mă îndepărtez foarte tare de ce-ar trebui să însemne arta pentru fiecare dintre ei, noi, artiștii. Adică orizontul unor întâmplări care țin de profund personal. Altfel nu are nicio valoare, nicio continuitate, nu se ajunge nicăieri cu nimic...”
„Raiuri de iad”
În conferința sa, Florin Chilan s-a oprit apoi la un alt album – „Raiuri de iad”, care vorbește despre raporturile dintre copii și părinți, părinți și copii. „Pentru care părinți, uneori copiii sunt doar pașapoarte sociale. Și credeți-mă că știu exact ce vorbesc... Copiii sunt pașapoarte sociale, folosite ca monedă de schimb între adulți, între părinți. Se întâmplă lucruri și mai cumplite acolo; chiar povesteam o întîmplare foarte recentă în care un copil a trebuit să preia rolul de părinte emoțional pentru propriii părinți încă de la o vârstă extrem de fragedă, lucru care a făcut să-i cam dispară orizontul acela al copilăriei și al adolescenței, din lipsa neputinței părinților de a înțelege ce se-ntâmplă. Este tema unuia dintre următoarele albume care se cheamă „Raiuri de iad”. Și este vorba de rai, care ar trebui să fi fost copilăria și cumplitul iad în care-i transformat de către niște oameni care nu înțeleg de ce, dacă toți au nevoie să dea un examen, un test ca să-și ia permisul de conducere, de ce la părinte nu se pune problema, nu înțeleg”.
„Plânsu’-râsu”
Este un alt album al lui Florin Chilan, „în care este vorba despre emoții profund umane, care ar trebui să ne definească...”
Cele mai multe rele și necazuri ne vin de la „lipsa de comunicare între noi și noi înșine, e de părere Florin Chilian, care este cea mai periculoasă și care este tratată cumva în „Autistul Nu-l mai goniți pe Brâncuși”. Eu cred că toate relele de-acolo ni se traduc în societatea românească, de la lipsa de comunicare cu noi înșine...”
„M-am folosit de imaginea... de personaj controversat...”
 Mesajul artistului este unul clar și direct, pus pe tavă, cu sinceritate și dezinvoltură.
„M-am folosit de imaginea asta construită, cu greu, dar îndârjită așa, social, de personaj controversat, pentru a reuși să aduc, undeva în spatele întâmplării, bucurie pentru cei care au mai puțină șansă decât cea pe care am avut-o eu și pe care o avem noi, în general; cei care avem un orizont al liniștii mai apropiat de limpezimea privirii. Sunt foarte-foarte multe probleme și atunci mă folosesc de spaima pe care o generează genul acela de controversă, mai ales în rândul politicienilor români...”
Florin Chilian a regretat adesea că trebuia să vorbească în loc să cânte, dar era răcit și îi lipsea chitara. Noi însă am avut șansa, unică, de a-l asculta vorbind despre sine și problemele pe care le tratează în cântecele (albumele) sale. Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Florin Chilian reacționează la imperfecțiunile societății”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:32:32 Ora de vară a Europei de Est