Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

In memoriam Rector prof. univ. dr. ing. Teodor Maghiar

În ședința extraordinară a Senatului Universității din Oradea

In memoriam Rector prof. univ. dr. ing. Teodor Maghiar

Reunit în ședință extraordinară, prima din noul an de învățământ, Senatul Universității din Oradea a dezbătut și aprobat miercuri probleme specifice debutului de an universitar: constituirea în câteva situații speciale a unor grupe de studenți subdimensionate, redistribuirea unor locuri bugetate rămase neocupate. Caracterul extraordinar al ședinței a fost conferit de momentul evocator In memoriam Rector prof. univ. dr. ing. Teodor Maghiar.

La inițiativa prof. univ. dr. Sorin Curilă, Senatul Universității din Oradea a omagiat în prima parte a ședinței sale de miercuri personalitatea primului rector al instituției, prof. univ. dr. ing. Teodor Maghiar, trecut la cele veșnice în urmă cu doar câteva zile. Momentul evocator s-a desfășurat în prezența celor doi fii ai defunctului, prof. univ. dr. Teodor Traian Maghiar și prof. univ. dr. Adrian Maghiar, precum și a celorlalți rectori care i-au succedat în funcție.
După păstrarea unui moment de reculegere, cancelarul general al Senatului, conf. univ. dr.Vasile-Aurel Căuș, a prezentat omagiul Senatului universitar, evidențiind vocația de ctitor și curajul fostului rector, faptul că „nu a renunțat niciodată să lupte” pentru dezvoltarea acestei „cetăți a spiritului”. Cu certitudine, testamentul celui care a fost mentor al atâtor universitari orădeni de azi ar fi „Să nu vă pierdeți credința!”, a menționat vorbitorul.
Prof. univ. dr. Teodor Traian Maghiar, rector între 2004 – 2007, a ținut să remarce că regretatul său tată a fost „un vizionar”, măsura faptelor sale fiind universitatea de azi: „Datoria mea a fost să continui proiectele sale. Grija de fiecare zi era să nu-l dezamăgesc, să mă ridic la înălțimea răspunderilor asumate, și cred că am reușit, fie și numai dacă aș aminti echilibrul financiar sănătos al instituției la predarea mandatului. Acum, datoria mea și a fratelui meu este să reabilităm imaginea pe nedrept întinată în ultima vreme a omului și rectorului Teodor Maghiar, care a făcut atât de mult bine acestei instituții”.
Drumul de la firavul Institut de subingineri la Universitatea orădeană de azi, în care se regăsesc „gândurile, strădaniile, faptele și jertfa neobosită ale rectorului Teodor Maghiar”, a fost evocat de prof. univ. dr. ing. Teodor Leuca, rector interimar al instituției vreme de patru luni, (anul 2007): „Vrăjmașii au acționat în cascadă împotriva rectorului Teodor Maghiar. Lovind în rector, loveau în Universitate. Atâta dușmănie țesută în jurul lui l-a întărit în credința sa nestrămutată, dar i-a și măcinat sănătatea. Ne-a fost decan, mai apoi rector, dar mai presus ne-a fost mentor desăvârșit. Pentru toate îi datorăm recunoștința”.
Din portretul conturat de prof. univ. dr. Cornel Antal, rector în perioada 2007-2012 respiră conduita omului responsabil pentru destinele instituției: „Ca unul care i-am fost aproape vreme de 15 ani pot să afirm că rectorul Teodor Maghiar era un om deosebit de puternic, care s-a dedicat din toată ființa sa Universității. Era răzbătător cum nu mi-a fost dat încă să cunosc vreun om. Nu avea studii de management și nici de psihologie, dar avea un simț cu totul special în conducere și în cunoașterea oamenilor. De-acolo de unde ne veghează sunt sigur că ne-ar spune răspicat: „Aveți grijă de Universitate! Aceasta este moștenirea pe care ne-o lasă”.
Actualul rector, prof. univ. dr. Constantin Bungău, a accentuat spiritul coagulant al fostului rector, râvna acestuia împlinită în universitatea de azi. „Până-n 1990, cu acel Institut de Subingineri eram la periferia învățământului superior. Azi, poziția Universității este una respectabilă. Au fost ani de dezvoltare impetuoasă, dar și ani de răscruce, în care s-a dorit „ruperea” universității. Doar priceperea și tenacitatea rectorului Teodor Maghiar ne-au ajutat să depășim momentele de impas. Datoria noastră este să consolidăm moștenirea sa, să așezăm efortul tuturor sub semnul performanței. Este firescul nostru gest de recunoștință”.
Prof. univ. dr. Lia Pop, președintele Comisiei de relații interne și internaționale a Senatului universitar, a evocat apoi opinii ale unor orădeni de rând din care răzbătea  recunoștința „pe care suntem datori să i-o purtăm fostului rector Traian Maghiar pentru câte a împlinit în folosul comunității ca om al cetății și al faptei”.
Toate luările de cuvânt, precum și alte documente referitoare la acest moment omagial, inclusiv reflectările mediatice, vor fi arhivate, pentru a depune mărturie în timp despre cel care a fost cu adevărat rectorul Teodor Maghiar, preciza prof. univ. dr. Sorin Curilă, președintele Senatului Universității din Oradea. (Olimpia Popoviciu)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: In memoriam Rector prof. univ. dr. ing. Teodor Maghiar.

Trimite email
sâmbătă, 5 aprilie 2025, 16:20:03 Ora de vară a Europei de Est