Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ziua Internațională a Comemorării Bebelușilor și Copiilor

Organizația E.M.M.A. va celebra pe 15 octombrie

Ziua Internațională a Comemorării Bebelușilor și Copiilor

Organizația E.M.M.A. va celebra pe data de 15 octombrie – „Ziua Internațională a Comemorării Bebelușilor și Copiilor”, eveniment aflat la a treia ediție în România.

Evenimentul se desfășoară concomitent în Statele Unite, Canada, Australia, Japonia, dar și în câteva țări europene.
În această zi, la ora 19.00 (ora locală din fiecare țară) se aprind lumânări, în memoria copiilor plecați prea curând dintre noi. Timp de o oră lumânările sunt lăsate să ardă, creând astfel un „Val de Lumină” care va face înconjurul globului și va dura 24 de ore.  
Mișcarea de sprijinire a celor care trec prin pierderea unei sarcini sau a unui copil a început în Statele Unite în anul 1988 când președintele Ronald Reagan a declarat oficial luna octombrie ca fiind luna comemorării bebelușilor și copiilor decedați.
În  2002, la inițiativa unui grup de părinți, ziua de 15 octombrie a fost declarată în toate statele americane Zi oficială pentru comemorarea bebelușilor și copiilor. An de an mișcarea s-a extins ajungând acum să acopere toate continentele.
În România, evenimentul s-a organizat pentru prima data în 2010, la inițiativa Biancăi Brad, fondatoarea Organizației E.M.M.A. și a avut loc în București și în alte 12 orașe din țară și 4 din străinătate. În 2011 evenimentul a avut loc în 15 orașe din țară și 4 din străinătate.
În acest an, pentru Oradea locația de desfășurare va fi în parcul amenajat pe dealul de la intersecția B-dului Dacia - str. Eroului Necunoscut (parcul cu fântâni de apă), cu începere de la ora 19.00. Detalii despre eveniment și celelalte locații se găsesc pe  http://www.organizatiaemma.ro/node/671.
Vă așteptăm să ne fiți alături, în memoria tuturor copiilor plecați mult prea devreme de pe Pământ.
Organizația E.M.M.A. - Eternul Miracol Materna Alinare - este o organizație neguvernamentală non-profit, neafiliată politic sau religios, a cărei activitate se desfășoară pe bază de voluntariat. Misiunea sa este de a reduce mortalitatea infantilă și de a oferi sprijin familiilor care trec prin drama pierderii unui copil și, în mod special, celor care își pierd copilul înainte ca acesta să se nască, durerea E.M.M.A. este prima și singura organizație din România care vine în ajutorul acestor mame, acestor familii, dar, pentru o mai bună reușită, E.M.M.A. are nevoie de sprijin de orice fel și din partea oricui dorește și are puterea de a-i susține demersurile, fie că e persoană fizică sau juridică.
În 2007 și 2010 România s-a clasat pe primul loc în U.E. în privința mortalității infantile, rata din România fiind de peste 2 ori mai mare decât media europeană. Þinând cont de statisticile îngrijorătoare, activitatea Organizației E.M.M.A. este nu numai binevenită, ci chiar necesară: numai anul trecut s-au stins 2.848 de copii cu vârste cuprinse între 0 și 10 ani, dintre  care 2.078 de copii cu vârsta cuprinsă între o zi și un an. Numărul declarat al copiilor născuți fără viață a fost de 856, însă acesta nu reflectă realitatea, cele mai multe cazuri nefiind raportate, acești copii fiind considerați „avortoni” și arși, aruncați la gunoi sau folosiți în experimente de laborator. Majoritatea părinților acestor copii nu își pot înmormânta copiii din lipsa unei legislații clare, motiv pentru care Organizația E.M.M.A. lucrează la elaborarea unei Legi privind Drepturile copiilor născuți fără viață și ale părinților acestora. (Anca Oanț)

Trimite email
joi, 26 decembrie 2024, 13:52:44 Ora standard a Europei de Est