Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Tradiții bihorene”, cu participarea partenerilor din București, Timișoara, Dr. T. Severin, Buzău, Iași și Petroșani

Joi, la C.T. „M. Viteazul” a avut loc întâlnirea de proiect

„Tradiții bihorene”, cu participarea partenerilor din București, Timișoara, Dr. T. Severin, Buzău, Iași și Petroșani

Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” din Oradea a găzduit joi, 27 septembrie 2012, întâlnirea de proiect cu tema „Tradiții bihorene”, desfășurată în cadrul proiectului „Îmbunătățirea calității educației și formării profesionale prin rețele parteneriale”.

La activitatea de învățare colegială de la Oradea, desfășurată în cadrul parteneriatului pentru calitate, au participat, alături de echipa gazdă,  partenerii de proiect cuprinși în rețeaua partenerială nr. 15 „Altour Net”: Centrul Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic din București, Colegiul Economic „Francesco Saverio Nitti” din Timișoara (centrul de resurse), Colegiul Național Economic „Th. Costescu” din Drobeta Turnu Severin, Grupul Școlar de Servicii și Meserii Buzău, Grupul Școlar „V. Madgearu” din Iași și Colegiul Economic „Hermes” din Petroșani.
„Obiectivul parteneriatului este îmbunătățirea sistemului de educație și formare profesională inițială pentru domeniul de pregătire Alimentație publică și turism, iar pentru realizarea acestui obiectiv s-a constituit rețeaua partenerială nr. 15 „Altour Net”.
Scopul general al dezvoltării rețelei parteneriale este implementarea Recomandării Parlamentului European și a Consiliului privind Cadrul Comun European privind Asigurarea Calității în Educație și Formarea Profesională (EQARF), asigurându-se utilizarea eficientă și responsabilă a resurselor, promovarea bunelor practici și compatibilizarea calificărilor oferite de membrii rețelelor cu Cadrul Național al Calificărilor și cu cele ale Cadrului European al Calificărilor”, a precizat dna prof. ec. Simona Ardelean, membru al echipei de implementare a proiectului și membru al Consiliului de administrație al C.T. „Mihai Viteazul” din Oradea.
Călătorește și gustă românește!
În deschiderea reuniunii, directorul colegiului, dl prof. dr. Ruben Filimon, a salutat invitații și partenerii de proiect și a punctat agenda întâlnirii.
Doamna director adjunct, prof. ec. Simona Ardelean, a făcut oficiile de prezentare a școlii organizatoare, iar dl prof. ing. Florian Mieluț, inspector școlar de specialitate al Inspectoratului Școlar Județean Bihor, a subliniat actualitatea și importanța parteneriatului pentru calitate.
În continuare gazdele au prezentat materialul PPT „Þara Beiușului” – vatra tradițiilor bihorene, iar în completare, dl profesor Ioan Goman, muzeograf, a ilustrat cât se poate de sugestiv tradițiile bihorene cu ceramică populară din regiunea Crișana. A venit apoi rândul partenerilor să-și prezinte materialele pregătite: „Români și sârbi – moștenitori ai tradițiilor culturale bănățene într-o Europă unită (prezentare făcută de reprezentanții colegiului din Timișoara); „Momârlanii, veritabili urmași ai dacilor liberi” (material prezentat de cei de  colegiul din Petroșani); „Tradiții moldovenești” (prezentarea ieșenilor); „Periplu prin calendarul anual al tradiționalelor serbări câmpenești din județul Buzău ( prezentare aparținând reprezentanților Grupului Școlar din Buzău); „Pe urmele strămoșilor” (prezentarea celor de la Colegiul Economic „Theodor Costescu” din Drobeta Turnu Severin.
Pe agenda reuniunii au mai figurat două acțiuni care au precedat sesiunea de dezbateri: Vizitarea secțiunii de etnografie a Complexului Muzeal al Þării Crișurilor, cu expoziția de costume populare din regiunea Crișana, prezentată de dr. Simona Ioana Bala, muzeograf și „descălecatul” de la han - cea mai gustată activitate, desfășurată în peisajul rustic al Hanului Pescarilor (agentul economic partener al colegiului), unde elevi din clasa a XIII-a H, tehnicieni în gastronomie, au organizat o masă festivă cu specific bihorenesc în aer liber, sub genericul „Bihorenii când s-adună”, un exemplu de bune practici.
Revenind la colegiu, membrii echipelor partenere au participat la sesiunea de dezbateri (cu concluzii și recomandări).
Echipa gazdă de implementare a activităților în rețeaua „Altour Net” (alcătuită din prof. ec. Simona Ardelean – membru al CA și prof. ec. Teodora Monica Runcanu – membru al Comisiei de Evaluare și Asigurare a Calității) doresc să mulțumească domnilor directori (prof. dr. Ruben Filimon – director, și prof. Mihai Bacoș – director adjunct) pentru sprijin, iar partenerilor de proiect pentru prezență, implicare și bunele practici prezentate în cadrul reuniunii.
Să mai spunem că proiectul „Îmbunătățirea calității educației și formării profesionale prin rețele parteneriale” face parte din Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, 2007-2013, Axa prioritară 1 „Educația și formarea profesională în sprijinul creșterii economice și dezvoltării societății bazate pe cunoaștere; Domeniul major de intervenție 1.1. „Accesul la educație și formare profesională inițială de calitate”; contract POSDRU nr. 85/1.1/S/57551.
Acordul de parteneriat durează 24 de luni, cu un angajament de continuare a colaborării între școlile partenere până la 1 septembrie 2016. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Tradiții bihorene”, cu participarea partenerilor din București, Timișoara, Dr. T. Severin, Buzău, Iași și Petroșani .

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:14:59 Ora standard a Europei de Est