Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ganoterapia, o metodă de purificare, reechilibrare și refacere inedită

Sfatul specialistului naturist (II)

Ganoterapia, o metodă de purificare, reechilibrare și refacere inedită

Sâmbătă, 8 decembrie 2007, așa după cum v-am anunțat la momentul potrivit, în cadrul Expoesoterica, eveniment desfășurat, în premieră, la Oradea, la Casa de Cultură a Sindicatelor, prof. Daniela Mihalciac a prezentat comunicarea “Ganoterapia, o metodă de purificare, reechilibrare și refacere inedită”, pe care o supunem atenției celor interesați.

 “Ganoterapia se bazează pe străvechile metode de prelucrare a ciupercilor Reishi-Gano, pe care familia regală chineză le consuma pentru a dobândi sănătatea și nemurirea.”- Jasmuheen
Anul acesta am aflat că una dintre cele mai îndrăgite ființe de pe pământ, ale cărei cărți i le citeam cu atâta drag, era încercată de o problemă gravă de sănătate. Pentru început am fost puțin uimită, mai ales că știam că ea a reușit să ne vindece pe mulți, cu dragostea, dăruirea, cunoașterea și exemplului său. Este vorba de Jasmuheen, ambasadoarea Păcii în lume. Am citit pe nerăsuflate cartea în care descrie cu sinceritate trăirile din momentul în care a aflat că are cancer, până la vindecare. În cartea “Vindecare armonioasă și Calea Nemuritorilor”, apărută în 2005, la Editura For You, Jasmuheen dezvăluie pas cu pas, modul în care Ganoterapia a ajutat-o în tratarea cancerului de piele ce l-a avut la buza superioară.
Astfel, de la începutul anului, am început să mă interesez tot mai mult despre terapia prin Gano, cu atât mai mult cu cât am citit că “Ganoterapia este folosită cu succes pentru a trata și elimina nu numai cancerul, dar și multe alte boli. Această terapie poate curăța, regla și reconstrui corpul la nivel intern, prin dezintoxicare și, totodată, prin fortificarea sistemului imunitar.” (Jasmuheen ) Iar faptul că Ganoderma era denumită “ Planta lui Dumnezeu” m-a fascinat cu atât mai mult.
Ce este Ganoterapia?
Ganoterapia provine de la denumirea științifică a ciupercii, Ganoderma Lucidum- o specie de ciupercă medicinală - și are la bază metode diferite de folosire a acestei plante ce poartă denumirea de Gano sau Reishi. Această ciupercă magică este cunoscută sub denumirea ReisHi, LingzHi, YoungChi sau “iarba potenței spirituale”. Fascinant este că împărații chinezi o cunoșteau de două mii de ani și o consumau pentru puterile sale vindecătoare, de susținere a vieții, de regenerare, considerând-o un valoros remediu naturist datorită importantelor sale calități.
Istoria Ganodermei
În istoriile asiatice, când un om ajungea să fie zeificat, cu siguranță era considerat un om mare. Ce anume face ca Ganoderma, o simplă ciupercă, să fie zeificată timp de două mii de ani? Ce valoare specială ar avea ea?
Chinezii considerau Ganoderma “Regele miraculos al plantelor” . Era căutată pentru proprietățile sale medicinale ce îmbunătățeau capacitatea organismului de a se vindeca. Destul de rară în vest, Ganoderma Lucidum a fost venerată ca plantă de leac de către împărații marilor dinastii chinezești și japoneze, băută împreună cu ceaiurile lor speciale și fierturi de ciuperci pentru a obține o vitalitate crescută și o viață lungă.
Sute de oameni au fost preocupați dintotdeauna de misterul morții, de fântâna tinereții și de nemurire. Sheng-Nung, recunoscut de chinezi ca fiind părintele agriculturii și medicinii, a alcătuit acum 2000 de ani “ Cartea plantelor medicinale”. În ea au fost înregistrate mai mult de 300 de plante medicinale, printre care principala plantă medicinală surprinsă în detaliu a fost Ganoderma Lucidum. Ea a fost descrisă, încă de pe atunci, ca având efect de încetinire a îmbătrânirii și de revitalizare a organismului, când este consumată în mod regulat. Această carte este considerată de referință și în zilele noastre.
Într-o carte de medicină și farmacie datând din secolul XVI, care conține sute de plante medicinale chineze  folosite timp de mii de ani, autorul Le Shing Chen a descris efectele utilizării ciupercii Reishi “Ea are un efect pozitiv asupra energiei vieții sau Qi-ului inimii, remediind problemele legate de zona pieptului și având efecte benefice asupra celor cu probleme respiratorii precum insuficiența respiratorie”. Autorul a precizat că “această plantă sporește capacitatea intelectuală și îmbunătățește memoria, iar dacă este luată pe parcursul unei perioade lungi de timp, asigură menținerea agilității corpului, iar durata vieții crește ajungând-o pe cea a Zânelor Nemuritoare”.
Gano, simbol al prosperității și păcii
Ulterior Ganoderma a fost considerată un simbol al prosperității și păcii și chiar un subiect de tribut. Þăranii și oamenii de la munte căutau fără încetare ciuperca magică în ținuturile muntoase, îndepărtate și dens împădurite. Până acum 20 de ani, Reishi era o raritate, nefiind ușor de găsit nici în Asia. Planta creștea în sălbăticie și era extrem de greu de cultivat. Astfel, Ganoderma a devenit simbolul sfințeniei, al prosperității naționale, al nobilimii, al recoltelor bogate, un talisman național mai bine de două mii de ani.
În natură, Gano este rară și prețioasă. Se cunosc sute de specii, însă doar câteva sunt apreciate pentru veleitățile terapeutice. Taoiștii au zeificat Ganoderma mai mult decât împăratul Woo Di Han, pe timpul căruia Gano a fost recunoscută ca planta norocoasă cu puteri misterioase. Taoiștii considerau că prin meditații și ierburi magice erau capabili să se înalțe la cer și să devină nemuritori, de aceea au făcut toate eforturile să cultive Gano. Scopul filosofiei lor era viața veșnică, iar grație Ganodermei, aceștia au dobândit o viață mai bună, încă de pe pământ. Prin influență chineză, ciuperca Reishi a devenit talisman al păcii și în Japonia, Coreea, țări care împreună cu Statele Unite au pus bazele unei asociații de studiu a Ganodermei.
Cea mai fascinantă plantă
Ganoderma Lucidum a fost considerată plantă divină, ce conferă longevitate, un elixir al vieții, capabil să întărească sănătatea și bunăstarea organismului. Aceasta este situația unor plante care sunt tratate ca obiect de venerație sau ierburi misterioase și care sunt descrise ca elemente celeste având proprietăți de panaceu. Gano era disponibilă doar celor bogați sau claselor înalte. Oamenii cunoșteau doar faptul că “te poate menține tânăr și că prelungește viața în cazul administrării constante”, însă nimeni nu investigase vreodată din punct de vedere științific de ce este ea atât de eficace.
 Remarcabila calitate a plantei divine este că "poate elimina într-un mod corespunzător simptomele discrete ale bolilor, păstrând organismul într-o stare armonioasă, de echilibru". Această afirmație reprezintă concluzia obținută în urma experimentelor efectuate pe mii de subiecți în spitale, universități și centre de tratament din China, Japonia, Taiwan și Malaezia.
Eficacitate dovedită științific
Marea majoritate a bolilor sunt cauzate de dezechilibrul funcțiilor datorate de acumularea de toxine în corp. În urma cercetărilor minuțioase făcute în ultimii ani de forumuri academice, în urma analizelor coroborate și a experimentelor clinice din spitale, prin colaborarea cadrelor medicale, a celor didactice și a producătorilor farmaceutici, vasta eficacitate a Ganodermei a fost în cele din urmă dovedită științific. Actualmente, în China, cercetătorii încearcă să determine potențialul aceste plante inclusiv pentru îmbunătățirea performanțelor sportivilor. Cotată ca numărul unu în cadrul medicinei tradiționale chineze, are multiple veleități vindecătoare. Una dintre ele este că poate reduce nivelul colesterolului, așadar poate ajuta ficatul să nu mai producă colesterol. Principalele proprietăți ale ei sunt: purificarea sângelui, îmbunătățirea circulației sangvine, eliminarea toxinelor, amplificarea puternică a funcției rinichilor, protejarea ficatului, întărirea inimii, curățarea colonului, stimularea imunitară și creșterea agilității fizice. Substanțele nutritive și cu proprietăți medicinale din Ganoderma sunt utilizate ca remediu pentru o serie de afecțiuni. Iată câteva din bolile care au fost studiate și au avut rezultate bune: migrena, diabetul, cefaleea, hiper/hipo tensiunea, artrita reumatică, bronșita, astmul, anorexia, gastrita, hemoroizii, colesterol, nefrita, dismenoreea, constipația, varice, psoriasis, scleroza în plăci, depresii, insomnii, boli de piele, alergii, hepatita, problemele cardiovasculare, cancer, tumori, leucemia și multe altele care se datorează unui sistem imunitar slăbit.
Proprietăți de panaceu
Componenetele “Miraculosului rege al plantelor” sunt foarte complexe. Dr. Kazuhiko Asai susține că ciuperca miraculoasă este mai puternică de zece ori decât Ginsengul. Medicii și farmaciștii din Japonia au legitimat Ganoderma ca fiind o plantă curativă de necomparat. Dr. Yukio Naoi de la Institutul de cercetări științifice “Foodstuff” al Universității din Kyoto consideră Ganoderma medicamentul universal pentru toate bolile:”Unui om bolnav, Gano îi poate atinge cele mai sensibile părți ale organismului, scoțând la iveală și dezrădăcinând sursa bolii, permițând astfel vindecarea”, a spus Yukio Naoi.
 Nicio altă plantă nu i se poate compara la capitolul compoziție: germaniu organic (care are rol de a mări cantitatea de oxigen absorbită de sânge), polizaharide (întăresc sistemul imunitar și echilibrează glucidele din sistemul sanguin), adenozine (reduc colesterolul și grăsimile și revitalizează corpul), triterpenoidele ( întăresc sistemul digestiv, protejează împotriva alergiilor), peste 150 de antioxidanți  reduc radicalii liberi și întăresc corpul pentru a nu se îmbolnăvi ușor) și esența ganodermică (tratează probleme ale pielii și dă strălucire tenulului și catifelează pielea). În prezent, chinezoaicele își administrează ciuperca Reishi pentru înfrumusețarea pielii.”Rezultatele se datorează probabil efectului de potențare hormonală a ciupercii”, susține Kenneth Jones, cercetător și scriitor specializat în etnofarmacologia plantelor medicinale din USA.
Studii independente medico-științifice pot fi găsite pe site-ul de cercetări științifice și publicații medicale: www.pubmed.org, termen de căutare: Ganoderma Lucidum sau Reishi.
Ciuperca Lingzhi are un rol impresionant în domeniul medical. A contribuit la tratarea atâtor boli, inclusiv a cancerului, cum este cazul lui Jasmuheen, fiind de remarcat că este recomandată fie și doar datorită absenței efectelor secundare.
Cum se face că Ganoderma conține așa de multe substanțe incredibil de folositoare? “Planta lui Dumnezeu”, reprezintă o adevărată minune a naturii, care releagă omul de Natură. Taoiștii au visat la terenuri umplute cu Ganoderma, iar acest vis a devenit o realitate a timpului nostru, în prezent putem folosi Ganoderma în produse de consum zilnic: cafea, ceai, cappuccino, ciocolată, capsule nutritive sau produse de igienă. Aceste produse sunt o noutate pe piața românească și au constituit o explozie la începutul anului 2007,  când entuziasmul i-a cuprins pe români care au început să folosească Ganoderma și să se bucure de eficacitatea ei.
Dacă tot bem cafea, de ce nu una sănătoasă?
Una dintre cele mai folosite întrebări cotidiene este “Bei o cafea?” Dar dacă tot ne place cafeaua, de ce să nu alegem să bem una sănătoasă? În căutările, studiile și observațiile personale, am descoperit că există mai multe motive pentru care consumul de cafea cu un grad de cofeină ridicat ne-ar putea expune riscurilor sănătății. Printre acestea amintesc: probleme cardiovasculare, stresul, tulburări emoționale, variații ale nivelului de zahăr din sânge, probleme gastrointestinale, pierderea mineralelor și indigestie acidă. O cafea sănătoasă care nu ne consumă calciul din corp, ci dimpotrivă, ni-l furnizează, este cafeaua cu extract de Ganoderma. Hrănitoare, ușoară, delicioasă și cu proprietăți terapeutice pe deasupra. Cafeaua cu Gano ne menține un tonus ridicat, reglează problemele de sănătate ascunse, curăță tot ce e acid, și poate crește rezistența organismului la boli, cu cât este consumată mai frecvent.
“Ganoterapia era folosită cu succes pentru a trata și elimina nu numai cancerul, dar și multe alte boli. Această terapie poate curața, regla și reconstrui corpul la nivel intern, prin dezintoxicare și, totodată, prin fortificarea sistemului imunitar…Funcția tratează funcția. Pentru a face ca sistemul imunitar să funcționeze, se va îndepărta orice îl face să nu funcționeze. Aceasta este Ganoterapia.” (Jasmuheen)
Cu atât de multe cercetări și sute de mărturii care există și pe paginile de internet asupra modului în care Ganoderma Lucidum ajută corpul să lucreze eficient, efectiv și optim, ea aduce, așa cum dovedesc și cercetările, o perspectivă strălucitoare asupra umanității în cucerirea longevității. Vă invit pe câteva din paginile internetului www.ganoexcel.com, www.reishi.com  sau www.freewebs.com/ganocafe unde puteți lectura o abundență de dovezi despre utilizarea Ganodermei în viața de zi cu zi.
Fie ca, grație acestei minuni ce ne-a lăsat-o Dumnezeu pe Pământ, să ne bucurăm cât mai mulți de proprietățile Ganodermei, cele asociate cu sănătatea, vindecarea, viața lungă, cunoașterea și fericirea. Ganoderma reprezintă un tip de hrană-medicament cu un bagaj de mii de ani de experiență umană care intră acum și în România, în contact cu noi.  Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru generozitatea care ne-a lăsat-o în natură, pentru că, fiind în comuniune cu Natura, suntem una cu Dumnezeu. (Daniela MIHALCIAC)

Trimite email
sâmbătă, 5 aprilie 2025, 05:39:28 Ora de vară a Europei de Est