Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

BizTech Oradea 2012 a adus la Oradea cele mai mari companii IT

Joi și vineri, la Hotel Ramada

BizTech Oradea 2012 a adus la Oradea cele mai mari companii IT

Cu adevărat, timp de două zile, în 27 și 28 septembrie 2012, la Hotel Ramada din România am avut parte de „evenimentul de business și tehnologie al anului în Transilvania”, așa după cum ne prevenise dna Adina Nicoleta Rada, director general al Companiei CG&GC HiTech Solutions SRL.

În cadrul celei de-a doua ediții a BizTech Oradea, organizatorii au reușit să ne surprindă plăcut invitând la evenimentul nr.1 al anului în domeniul IT,  11 dintre cele mai mari companii IT prezente în România: Cisco, Intel, HP, Microsoft, Canon, BitDefender, Total Soft, Kaspersky, Samsung, Lenovo, N.O.D, peste 60 de specialiști din IT.
Implicarea Intel în educație
La cele trei secțiuni (Educație, Tehnologie și Business), ne-au captat și încântat cu informații de ultimă oră, oferind soluții și programe educaționale în cadrul workshop-urilor educaționale, Adrian Cioroianu, de la Intel (care ne-a vorbit despre Direcția industriei IT. Cum va arăta lumea în 2020. „Practic, rolul Intel în industria IT este de a da o direcție; încercăm, practic, să arătăm ceea ce noi vom face în viitor, astfel încât să oferim inspirație și companiilor locale și celorlalți producători de echipamente; Implicarea Intel în educație, în preuniversitar, pentru că avem foarte multe programe, atât pentru profesori, cât și pentru elevi”.).
Lansare Lenovo Thinkpad la Oradea
Diana Georgescu a venit să ne prezinte soluții Levono pentru educație și nu numai, pentru că în dimineața zilei de joi, Diana ne-a surprins deosebit de plăcut, prezentându-ne, în premieră națională, cel mai nou, mai rapid și mai elegant ultrabook (mai subțire de 1 inch, care pornește în 2 secunde din standby, iar cam în 7 secunde, intră în Windows).
„Sunt foarte fericită. Astăzi (joi, 27 septembrie – n.n.), lansăm acest produs în România și este un eveniment extraordinar. Mă uitam dimineață la televizor, deja a început să apară. Acesta este primul. Avem doar două exemplare în țară. Au venit ieri, la ora 12, din care unul este aici. Mi se pare o ocazie deosebită și pentru noi și pentru voi și pentru toată lumea. La ora 12 va fi lansat, iar noi vom reuși să-l deschidem cu o oră înainte. Deci, la ora 11, Lenovo Thinkpad, vom sărbători împreună 20 de ani de Lenovo Thinkpad și cu această ocazie, lansarea acestui thinkpad carbon în România...”; Silviu Hotăran (GKTI Semper Human) – Workshop resurse umane, despre talent management; Cristian Popescu (general manager Cisco România), despre Inovație și tehnologie în evoluția afacerilor; Anamaria Gonczi – „Povestea” Intel în România; Marius Filipaș (Microsoft România) – Direcțiile strategice ale Microsoft, precum și noutățile anului 2012; Valentin Jurcuț (BitDefender), despre securitatea în mediile virtualizate. „Suntem aici să arătăm că o tehnologie românească poate să ajungă numărul unu în lume!” Mircea Bardac (Intel România), despre programele Intel în mediul academic; Mihai Constantin-Pau (Intel), despre oportunități de dezvoltare în IT& C pentru tinerii din România, posibil HUB tehnologic.    
 „Obiectivul principal al BizTech este de a conexa viitorul cu evoluția tehnică și managementul, antreprenoriatul și educația”, avea să sublinieze Adina Nicoleta Rada, director general al CG&GC HiTech Solutions, organizatorul BizTech
Am ajuns și în sala serverelor, unde ne-au fost prezentate exemplare de ultimă generație, Generația 8, lansate de câteva luni; față de vechea generație, s-a redus consumul cu 30 la sută; un complex de servere de genul celui care ni s-a prezentat a fost estimat la circa 60 de mii de euro.
Camionul cu tehnologie
Joi, pe platoul din fața Hotelului Ramada, putea fi admirat camionul-trailer Samsung plin cu tehnologie, o premieră în Oradea și România. Noi l-am pozat din toate unghiurile și pozițiile și veți avea ce vedea. În centrul atenției, s-a aflat măsuța interactivă multituch, iar curioșii s-au înghesuit să vadă cum funcționează. Din arsenalul ingenios prezentat în camion, precum într-o veritabilă expoziție IT, nu au lipsit ecranele, de diferite mărimi (între care și un ecran care poate fi conectat la laptop) și imprimantele de ultimă generație...
 „Vom sprijini întotdeauna acest parteneriat”
La deschiderea evenimentului au onorat cu prezența în prezidiul manifestării: dl Claudiu Pop – prefectul județului Bihor, dl Ovidiu Mureșan – viceprimar al municipiului Oradea, rectorul Universității Oradea, dl prof. univ. dr. Constantin Bungău, precum și Silviu Hotăran, fost manager Microsoft România.
Claudiu Pop, prefectul județului, a felicitat organizatorii și i-a asigurat de tot sprijinul.
După o experiență de 20 de ani în telecomunicații, dl viceprimar Ovidiu Mureșan privește cu alți ochi acest eveniment. „Aș vrea să cred că tot ce discutați aici, soluțiile vor putea fi aplicate în cel mai scurt timp în viața publică, iar autoritățile locale vor trebui să țină cont de acestea...”
Dl rector Constantin Bungău consideră că instituția pe care o conduce nu trebuie să lipsească dintre partenerii acestui eveniment. „Consider că Universitatea din Oradea are un rol foarte-foarte important și trebuie să fie un partener continuu. Vom sprijini întotdeauna acest parteneriat și el să se dezvolte foarte bine în teritoriu...”
„Mă simt mândru că sunt orădean”
Dl Silviu Hotăran („un orădean întors acasă” - vorba dnei Adina Rada) s-a arătat bucuros să participe la acest eveniment. „Am multe motive de bucurie, astăzi, și cred că această capacitate de a ne bucura ne conectează la o sursă personală de energie pozitivă. Vă urez din suflet să vă bucurați! De ce mă bucur eu astăzi? Mă bucur că sunt aici la Oradea, alături de dumneavoastră. Mă simt mândru că sunt orădean și spun asta cu drag oricui mă-ntreabă... Mă bucur să-i văd pe bunii mei colegi de la Microsoft. Mă bucur s-o văd pe Adina și echipa ei. Ce entuziasm, ce energie, ce misiune și câtă voință au pentru a demonstra că se poate în pofida oricărui context... Este un act de educație ceea ce se întâmplă, iar pentru mine educația înseamnă foarte-foarte mult!” (Ovidiu DAN)

Trimite email
joi, 26 decembrie 2024, 14:33:38 Ora standard a Europei de Est