Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

De la admiterea de toamnă la Conferința internațională de sociologie

Miercuri, la conferința de presă de la Universitatea Oradea

De la admiterea de toamnă la Conferința internațională de sociologie

Pe agenda conferinței de presă de miercuri (26 septembrie 2012) de la Universitatea din Oradea, au figurat cinci puncte mari și late, toate importante: admiterea de toamnă, gradul de ocupare a locurilor în căminele studențești, festivitatea de deschidere a noului an universitar, un proiect transfontalier și Conferința internațională de sociologie.

„Avem vești bune legate de admiterea de toamnă”
Pentru început, dl rector, prof. univ. dr. Constantin Bungău, s-a referit la agenda încărcată a lunii septembrie – „luna cea mai grea din punct de vedere administrativ din cadrul unei universități. Toată lumea lucrează la planuri de învățământ, state de funcții, dosare pentru cadrele didactice, concursuri, finalizări, punerea la punct a spațiilor de laborator, a spațiilor de curs, tot ceea ce înseamnă până la urmă logistica necesară începerii și bunei organizări a noului an universitar”.
Legat de admiterea de toamnă, domnul rector ne-a dat vești bune: „în sensul că avem cereri atât pentru licență, cât și pentru master...; La Facultatea de Medicină, cererea a fost foarte mare pentru medicină, pentru stomatologie și de aceea am spus că este foarte bună o suplimentare a capacității de școlarizare. Avem astfel posibilitatea să înmatriculăm până la 150 de studenți în anul I, la Medicină generală, pe lângă cele 50 de locuri în limba engleză și avem posibilitatea să înmatriculăm până la 85 de studenți, față de 50 câți am avut în vară la Stomatologie. Aceasta înseamnă că cele 50 de locuri le-am scos la concurs în această săptămână, la Medicină generală și 35 de locuri la Stomatologie. Suplimentar, după noua Lege a învățământului, pentru prima dată, Facultatea de Medicină are un masterat acreditat; masteratul Managementul afecțiunilor aparatului locomotor, pentru care, la fel organizăm admitere”.
Se organizeză admitere și la doctorat, urmând ca toate rezultatele (cifrele finale) să fie comunicate la începutul săptămânii viitoare.
Taxele de cămin vor crește cu 10 lei
Despre gradul de ocupare a spațiilor din căminele studențești ne-a vobit doamna prorector Simona Trip.
„În urma unui calcul financiar, pe baza unei statistici primite de la departamentul economic, anul acesta am decis să creștem taxele de cămin cu 10 lei, față de anul trecut, având în vedere că se anunță scumpiri pentru utilități. Media anuală, împărțind veniturile la cheltuieli, pe toate căminele, a rezultat în jur de 120 de lei. Am menținut categoriile de tarife pe care le-am avut și anul trecut, doar că le-am diferențiat, mărindu-le cu 10 lei pentru studentul subvenționat, studentul cu taxă, în căminul C1 și C2; în căminul „Înfrățirea”, prețurile au rămas nemodificate, au rămas aceleași ca și anul trecut. În schimb, am crescut un pic mai mult, respectiv cu 30 de lei, taxele pentru căminul nou, condițiile fiind mult mai bune: sunt trei în cameră cu baie proprie. Noi am înaintat aceste taxe Senatului Universității. Pot să survină modificări, ca urmare a hotărârii Senatului”...
În cămin sunt 1.246 de locuri. În cazul băieților au fost onorate 63 la sută din cereri, iar la fete, 69 la sută. În stabilirea clasamentului și a priorităților s-au luat în calcul: media, cazurile sociale și cazurile medicale. În căminul nou sunt circa 200 de locuri; „aripa 2 nu este încă finalizată din punct de vedere constructiv”, a ținut să precizeze dl rector.
Luni, la ora 10, deschiderea oficială. În sala de jocuri sportive
Pentru al treilea an, consecutiv, festivitatea de deschidere a noului an universitar se va desfășura în sala de jocuri sportive, luni, 1 octombrie, la ora 10.00.
Proiect transfrontalier cu partener din Ungaria
Doamna conf. univ. dr. Alexandrina Fodor, de la Facultatea de Științe (responsabil implemetare proiect în România), împreună cu managerul de proiect, dna cercetător principal dr. Gyöngyössiné Papp Zsuzsanna (de la Institutul de Pescuit, Acvacultură și Irigații HAKI, din Szarvas, Ungaria - partenerul de proiect), ne-au prezentat proiectul transfrontalier HURO 0901/086/2.2.2, desfășurat în perioada martie 2011 - septembrie 2012, cu titlul „Studiul proprietății de acumulare al diferitelor medicamente și metaboliți asupra ecosistemului Bazinului Crișurilor”.
„Sociologia europeană: noi provocări și oportunități”
În perioada 27-29 septembrie 2012, Oradea va găzdui cea de-a III-a ediție a Conferinței internaționale de sociologie, organizată de Asociația Română de Sociologie, Universitatea din Oradea – Facultatea de Științe Socio-Umane, Institutul de Cercetare a Calității Vieții al Academiei Române, în colaborare cu Casa Corpului Didactic Bihor. Tema conferinței internaționale este „Sociologia europeană: noi provocări și oportunități”, după cum aveam să aflăm de la doamna decan, prof. univ. dr. Floare Chipea, organizatorul principal al manifestării. În cele trei zile de conferință, în cadrul celor 29 de secțiuni, vor prezenta lucrări peste 210 teoreticieni și practicieni.
„Avem specializări... , domenii și profesii atractive!”
Cu permisiunea dlui rector, doamna decan Floare Chipea a ținut să ne informeze și despre admiterea la Facultatea de Științe Socio-Umane.
„Contrar așteptărilor (pesimiste), la admitere, am fost, constant, pe locul III, aproape de Științele Economice (la două locuri sau un loc). Avem specializări atractive, este una dintre explicațiile noastre; sunt domenii atractive..., cu posibilitatea de a insera pe piața muncii... La admiterea din acest an, ne-am ocupat toate locurile încă din vară... În cadrul practicii noastre compacte, ne propunem să organizăm un studiu care să fie al nostru, în care vom cerceta niște probleme care ne interesează pe noi în județ, inclusiv o anumită structură, configurare a obțiunilor politice în această toamnă...”, a conchis doamna decan Floare Chipea. (Ovidiu DAN)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:46:48 Ora standard a Europei de Est