Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

De la admiterea de toamnă la Conferința internațională de sociologie

Miercuri, la conferința de presă de la Universitatea Oradea

De la admiterea de toamnă la Conferința internațională de sociologie

Pe agenda conferinței de presă de miercuri (26 septembrie 2012) de la Universitatea din Oradea, au figurat cinci puncte mari și late, toate importante: admiterea de toamnă, gradul de ocupare a locurilor în căminele studențești, festivitatea de deschidere a noului an universitar, un proiect transfontalier și Conferința internațională de sociologie.

„Avem vești bune legate de admiterea de toamnă”
Pentru început, dl rector, prof. univ. dr. Constantin Bungău, s-a referit la agenda încărcată a lunii septembrie – „luna cea mai grea din punct de vedere administrativ din cadrul unei universități. Toată lumea lucrează la planuri de învățământ, state de funcții, dosare pentru cadrele didactice, concursuri, finalizări, punerea la punct a spațiilor de laborator, a spațiilor de curs, tot ceea ce înseamnă până la urmă logistica necesară începerii și bunei organizări a noului an universitar”.
Legat de admiterea de toamnă, domnul rector ne-a dat vești bune: „în sensul că avem cereri atât pentru licență, cât și pentru master...; La Facultatea de Medicină, cererea a fost foarte mare pentru medicină, pentru stomatologie și de aceea am spus că este foarte bună o suplimentare a capacității de școlarizare. Avem astfel posibilitatea să înmatriculăm până la 150 de studenți în anul I, la Medicină generală, pe lângă cele 50 de locuri în limba engleză și avem posibilitatea să înmatriculăm până la 85 de studenți, față de 50 câți am avut în vară la Stomatologie. Aceasta înseamnă că cele 50 de locuri le-am scos la concurs în această săptămână, la Medicină generală și 35 de locuri la Stomatologie. Suplimentar, după noua Lege a învățământului, pentru prima dată, Facultatea de Medicină are un masterat acreditat; masteratul Managementul afecțiunilor aparatului locomotor, pentru care, la fel organizăm admitere”.
Se organizeză admitere și la doctorat, urmând ca toate rezultatele (cifrele finale) să fie comunicate la începutul săptămânii viitoare.
Taxele de cămin vor crește cu 10 lei
Despre gradul de ocupare a spațiilor din căminele studențești ne-a vobit doamna prorector Simona Trip.
„În urma unui calcul financiar, pe baza unei statistici primite de la departamentul economic, anul acesta am decis să creștem taxele de cămin cu 10 lei, față de anul trecut, având în vedere că se anunță scumpiri pentru utilități. Media anuală, împărțind veniturile la cheltuieli, pe toate căminele, a rezultat în jur de 120 de lei. Am menținut categoriile de tarife pe care le-am avut și anul trecut, doar că le-am diferențiat, mărindu-le cu 10 lei pentru studentul subvenționat, studentul cu taxă, în căminul C1 și C2; în căminul „Înfrățirea”, prețurile au rămas nemodificate, au rămas aceleași ca și anul trecut. În schimb, am crescut un pic mai mult, respectiv cu 30 de lei, taxele pentru căminul nou, condițiile fiind mult mai bune: sunt trei în cameră cu baie proprie. Noi am înaintat aceste taxe Senatului Universității. Pot să survină modificări, ca urmare a hotărârii Senatului”...
În cămin sunt 1.246 de locuri. În cazul băieților au fost onorate 63 la sută din cereri, iar la fete, 69 la sută. În stabilirea clasamentului și a priorităților s-au luat în calcul: media, cazurile sociale și cazurile medicale. În căminul nou sunt circa 200 de locuri; „aripa 2 nu este încă finalizată din punct de vedere constructiv”, a ținut să precizeze dl rector.
Luni, la ora 10, deschiderea oficială. În sala de jocuri sportive
Pentru al treilea an, consecutiv, festivitatea de deschidere a noului an universitar se va desfășura în sala de jocuri sportive, luni, 1 octombrie, la ora 10.00.
Proiect transfrontalier cu partener din Ungaria
Doamna conf. univ. dr. Alexandrina Fodor, de la Facultatea de Științe (responsabil implemetare proiect în România), împreună cu managerul de proiect, dna cercetător principal dr. Gyöngyössiné Papp Zsuzsanna (de la Institutul de Pescuit, Acvacultură și Irigații HAKI, din Szarvas, Ungaria - partenerul de proiect), ne-au prezentat proiectul transfrontalier HURO 0901/086/2.2.2, desfășurat în perioada martie 2011 - septembrie 2012, cu titlul „Studiul proprietății de acumulare al diferitelor medicamente și metaboliți asupra ecosistemului Bazinului Crișurilor”.
„Sociologia europeană: noi provocări și oportunități”
În perioada 27-29 septembrie 2012, Oradea va găzdui cea de-a III-a ediție a Conferinței internaționale de sociologie, organizată de Asociația Română de Sociologie, Universitatea din Oradea – Facultatea de Științe Socio-Umane, Institutul de Cercetare a Calității Vieții al Academiei Române, în colaborare cu Casa Corpului Didactic Bihor. Tema conferinței internaționale este „Sociologia europeană: noi provocări și oportunități”, după cum aveam să aflăm de la doamna decan, prof. univ. dr. Floare Chipea, organizatorul principal al manifestării. În cele trei zile de conferință, în cadrul celor 29 de secțiuni, vor prezenta lucrări peste 210 teoreticieni și practicieni.
„Avem specializări... , domenii și profesii atractive!”
Cu permisiunea dlui rector, doamna decan Floare Chipea a ținut să ne informeze și despre admiterea la Facultatea de Științe Socio-Umane.
„Contrar așteptărilor (pesimiste), la admitere, am fost, constant, pe locul III, aproape de Științele Economice (la două locuri sau un loc). Avem specializări atractive, este una dintre explicațiile noastre; sunt domenii atractive..., cu posibilitatea de a insera pe piața muncii... La admiterea din acest an, ne-am ocupat toate locurile încă din vară... În cadrul practicii noastre compacte, ne propunem să organizăm un studiu care să fie al nostru, în care vom cerceta niște probleme care ne interesează pe noi în județ, inclusiv o anumită structură, configurare a obțiunilor politice în această toamnă...”, a conchis doamna decan Floare Chipea. (Ovidiu DAN)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:37:02 Ora de vară a Europei de Est