Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

„Studiul proprietății de acumulare al diferitelor medicamente și metaboliți asupra ecosistemului Bazinului Crișurilor”

Miercuri, la Universitatea Oradea, ne-a fost prezentat proiectul transfrontalier

„Studiul proprietății de acumulare al diferitelor medicamente și metaboliți asupra ecosistemului Bazinului Crișurilor”

În cadrul conferinței de presă (de miercuri, 26 septembrie 2012), dna conf. univ. dr. Alexandrina Fodor, de la Facultatea de Științe (responsabil implemetare proiect în România), împreună cu managerul de proiect, dna cercetător principal dr. Gyöngyössiné Papp Zsuzsanna (de la Institutul de Pescuit, Acvacultură și Irigații HAKI, din Szarvas, Ungaria - partenerul de proiect), ne-au prezentat proiectul transfrontalier HURO 0901/086/2.2.2, desfășurat în perioada martie 2011 - septembrie 2012, cu titlul „Studiul proprietății de acumulare al diferitelor medicamente și metaboliți asupra ecosistemului Bazinului Crișurilor”.

Implementarea proiectului transfrontarier HURO 0901/086/2.2.2 a scos la iveală aspecte legate de un lucru îmbucurător pentru ecosistemul acvatic al Bazinului Crișuri și totodată pentru locuitorii județului Bihor: în apele Crișurilor concentrația metaboliților de medicamente este mai mică decât cea cunoscută din literatura de specialitate pentru unele ape curgătoare și lacuri naturale, însă a fost relevat faptul că în sediment, în organismele bentonice și în unele plante au loc acumulări de xenobiotice (antibiotici, antiinflamatori nonsteroidici și metaboliți ai acestora). În majoritatea punctelor de prelevare a probelor situate în amonte de localități au fost măsurate concentrații mai mici decât în aval de localități, în apropierea deversărilor de ape uzate. Din datele noastre se poate vedea că acest tip de poluare nu influențează calitatea apei râului, deoarece din determinările efectuate s-a înregistrat o scădere a poluării la câțiva kilometri în aval de deversarea apelor uzate. În ceea ce privește probele de sedimente s-a observat o acumulare a medicamentelor (atât antibiotice cât și antiinflamatoare). Studiile au fost făcute asupra acumulării produselor farmaceutice (antibiotice și antiinflamatoare nesteroidice) și a metaboliților acestora în ecosistemul acvatic al Bazinului Crișuri. Antibioticele (din clasa: tetraciclinei, sulfometazinei și nitrofuranului) și antiinflamatoarele (diclofenac, ibuprofen, ketoprofen, naproxen, acetaminophen, indomethacin) au fost monitorizate în: apă, sediment, vegetație, bentos și pești.
Existența unei concentrații mai mici de agenți poluatori în ape poate explica datorită mediului anaerob care nu este propice descompunerii acestor medicamente în cazul sedimentelor. Deoarece în probele de vegetație (Typha, Myriophyllum sp. etc.), comparativ cu cele din sedimente, nivelul de poluare cu medicamente este semnificativ mai mare, se poate concluziona că speciile vegetale datorită capacității lor de bioacumulare pot fi folosite la îndepărtarea resturilor de medicamente din apele epurate pe cale naturală (de exemplu prin crearea de zone umede). Concentrația mai mare de metaboliți ai medicamentelor determinată în nevertebratele bentonice ne permite să concluzionăm faptul că analgezicele non-steroidice (diclofenac, ibuprofen, ketoprofen, naproxen, acetaminophen, indomethacin) se pot bioacumula în organismele animale. În cazul probelor prelevate din pești s-au detectat atât în peștii răpitori, cât și în cei omnivori prezența diclofenacului în mușchi, fapt ce reprezintă un semnal de atenționare privind poluarea mediului acvatic.
Valoarea proiectului este de 160.000 de euro (din care Universității din Oradea îi revin 80.000 de euro).
Ca rezultate ale proiectului s-au propus: elaborarea unei prezentări a  rezultatelor proiectului, elaborarea de publicații în reviste științifice internaționale cu factor de impact, elaborarea de publicații în alte reviste și/sau conferințe de nivel internațional și național, elaborarea unei propuneri pentru stațiile de epurare a apei pentru îmbunătățirea performanțelor acestora.
Grupurile țintă cele mai importante ale proiectului sunt cercetătorii din cadrul universităților și institutelor de cercetare din domeniul ecosistemelor acvatice, experții în epurarea apelor reziduale și personalul agențiilor de protecția mediului. Un grup țintă important este și populația din zona transfrontarieră Ungaria-România cuprinsă în studiu.
Membrii în proiect au fost: lider-Institutul de Pescuit, Acvacultură și Irigații HAKI, Szarvas HU (echipă- cercetător principal dr. Gyöngyössiné Papp Zsuzsanna, cercetător dr. Jakabné Sándor Zsuzsanna, cercetător dr. Józsa Vilmos, cercetător dr. Györe Károly, cercetător Györéné Cseres Ildikó, cercetător Bíró Janka, asistent Bogar Gáborné) și partener - Universitatea din Oradea, Facultatea de Știinte  (echipa - conf. univ. dr. Fodor Alexandrina, conf. univ. cr. Cupșa Diana, șef lucrări dr. Petruș Adriana și șef lucrări Petrehele Anda Ioana Grațiela).
Pagina web a proiectului www.pharmaricer.eu conține informații despre obiectivele proiectului, organizatori, activitățile desfășurate, rezultate și galerie foto. (A.F.)

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 02:11:50 Ora standard a Europei de Est