Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Studiul proprietății de acumulare al diferitelor medicamente și metaboliți asupra ecosistemului Bazinului Crișurilor”

Miercuri, la Universitatea Oradea, ne-a fost prezentat proiectul transfrontalier

„Studiul proprietății de acumulare al diferitelor medicamente și metaboliți asupra ecosistemului Bazinului Crișurilor”

În cadrul conferinței de presă (de miercuri, 26 septembrie 2012), dna conf. univ. dr. Alexandrina Fodor, de la Facultatea de Științe (responsabil implemetare proiect în România), împreună cu managerul de proiect, dna cercetător principal dr. Gyöngyössiné Papp Zsuzsanna (de la Institutul de Pescuit, Acvacultură și Irigații HAKI, din Szarvas, Ungaria - partenerul de proiect), ne-au prezentat proiectul transfrontalier HURO 0901/086/2.2.2, desfășurat în perioada martie 2011 - septembrie 2012, cu titlul „Studiul proprietății de acumulare al diferitelor medicamente și metaboliți asupra ecosistemului Bazinului Crișurilor”.

Implementarea proiectului transfrontarier HURO 0901/086/2.2.2 a scos la iveală aspecte legate de un lucru îmbucurător pentru ecosistemul acvatic al Bazinului Crișuri și totodată pentru locuitorii județului Bihor: în apele Crișurilor concentrația metaboliților de medicamente este mai mică decât cea cunoscută din literatura de specialitate pentru unele ape curgătoare și lacuri naturale, însă a fost relevat faptul că în sediment, în organismele bentonice și în unele plante au loc acumulări de xenobiotice (antibiotici, antiinflamatori nonsteroidici și metaboliți ai acestora). În majoritatea punctelor de prelevare a probelor situate în amonte de localități au fost măsurate concentrații mai mici decât în aval de localități, în apropierea deversărilor de ape uzate. Din datele noastre se poate vedea că acest tip de poluare nu influențează calitatea apei râului, deoarece din determinările efectuate s-a înregistrat o scădere a poluării la câțiva kilometri în aval de deversarea apelor uzate. În ceea ce privește probele de sedimente s-a observat o acumulare a medicamentelor (atât antibiotice cât și antiinflamatoare). Studiile au fost făcute asupra acumulării produselor farmaceutice (antibiotice și antiinflamatoare nesteroidice) și a metaboliților acestora în ecosistemul acvatic al Bazinului Crișuri. Antibioticele (din clasa: tetraciclinei, sulfometazinei și nitrofuranului) și antiinflamatoarele (diclofenac, ibuprofen, ketoprofen, naproxen, acetaminophen, indomethacin) au fost monitorizate în: apă, sediment, vegetație, bentos și pești.
Existența unei concentrații mai mici de agenți poluatori în ape poate explica datorită mediului anaerob care nu este propice descompunerii acestor medicamente în cazul sedimentelor. Deoarece în probele de vegetație (Typha, Myriophyllum sp. etc.), comparativ cu cele din sedimente, nivelul de poluare cu medicamente este semnificativ mai mare, se poate concluziona că speciile vegetale datorită capacității lor de bioacumulare pot fi folosite la îndepărtarea resturilor de medicamente din apele epurate pe cale naturală (de exemplu prin crearea de zone umede). Concentrația mai mare de metaboliți ai medicamentelor determinată în nevertebratele bentonice ne permite să concluzionăm faptul că analgezicele non-steroidice (diclofenac, ibuprofen, ketoprofen, naproxen, acetaminophen, indomethacin) se pot bioacumula în organismele animale. În cazul probelor prelevate din pești s-au detectat atât în peștii răpitori, cât și în cei omnivori prezența diclofenacului în mușchi, fapt ce reprezintă un semnal de atenționare privind poluarea mediului acvatic.
Valoarea proiectului este de 160.000 de euro (din care Universității din Oradea îi revin 80.000 de euro).
Ca rezultate ale proiectului s-au propus: elaborarea unei prezentări a  rezultatelor proiectului, elaborarea de publicații în reviste științifice internaționale cu factor de impact, elaborarea de publicații în alte reviste și/sau conferințe de nivel internațional și național, elaborarea unei propuneri pentru stațiile de epurare a apei pentru îmbunătățirea performanțelor acestora.
Grupurile țintă cele mai importante ale proiectului sunt cercetătorii din cadrul universităților și institutelor de cercetare din domeniul ecosistemelor acvatice, experții în epurarea apelor reziduale și personalul agențiilor de protecția mediului. Un grup țintă important este și populația din zona transfrontarieră Ungaria-România cuprinsă în studiu.
Membrii în proiect au fost: lider-Institutul de Pescuit, Acvacultură și Irigații HAKI, Szarvas HU (echipă- cercetător principal dr. Gyöngyössiné Papp Zsuzsanna, cercetător dr. Jakabné Sándor Zsuzsanna, cercetător dr. Józsa Vilmos, cercetător dr. Györe Károly, cercetător Györéné Cseres Ildikó, cercetător Bíró Janka, asistent Bogar Gáborné) și partener - Universitatea din Oradea, Facultatea de Știinte  (echipa - conf. univ. dr. Fodor Alexandrina, conf. univ. cr. Cupșa Diana, șef lucrări dr. Petruș Adriana și șef lucrări Petrehele Anda Ioana Grațiela).
Pagina web a proiectului www.pharmaricer.eu conține informații despre obiectivele proiectului, organizatori, activitățile desfășurate, rezultate și galerie foto. (A.F.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:35:06 Ora de vară a Europei de Est