Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Incompetență tăinuită… la Impărăție (?) De ce?

Greșeli mușamalizate… De ce?

Incompetență tăinuită… la Impărăție (?) De ce?

Zăpada refuză să cadă și să acopere greșelile care s-au făcut, culmea, în primăvară(!) la olimpiada națională de matematică, etapa județeană. Greșelile apărute în redactarea respectivelor subiecte au fost depistate urgent, pe loc (culmea de profesori din afara comisiei județene!!!), și au fost aduse la cunoștința inspectorului de specialitate, care însă a făcut ureche șută. De ce? Greșelile au fost mușamalizate… Iar acum, în sfârșit, se vrea să se facă lumină!

Judecăm și criticăm opera nu autorul!
De aceea nu dăm nume, nu dorim răzbunare (chiar dacă o răsturnare a valorilor – nonvalorilor – ar fi necesară!), dar dorim ca greșelile să nu se mai repete și în 2008, și să aibă aceeași soartă.
Ce s-a întâmplat?
La subiectul de la clasa a V-a, s-au dat barem și enunț greșite. E vorba de propoziția a doua (q) de la punctul1, și punctul 2.
A se vedea copiile pe care le-am inserat la sfârșitul articolului - pe post de poze: În primul dreptunghi din stânga, la primul x, dând click și salvând, veți avea în față subiectul; la cel de-al doilea x (din dreptunghiul alăturat, din dreapta), aveți baremul - care este greșit la propoziția q). Corectarea făcându-se după barem, elevii care au răspuns corect au fost depunctați, iar cei care au răspuns greșit (ca și în barem) au luat maximum de puncte!!! Se poate lua numărul 565 și diferența dintre el și răsturnatul său este 0, care este pătrat perfect, și deci propoziția este falsă și nu adevărată cum este în barem. Punctul 2 este greșit, pentru că dacă se ia a = 6 și n = 0, se obține număr impar, iar acolo se cere să se arate că este număr par. Mai mult, dacă se ia a = 0 și n = 0 se obține 0 la puterea 0, ceea ce nu are sens. Firesc, normal și corect era să se fi pus condiții asupra lui n și a.
Greșelile se puteau îndrepta pe loc, dacă inspectorul de specialitate era receptiv la sesizarea profesorului, dar nu a vrut să asculte așa ceva!? În schimb, la contestații și la publicarea subiectelor în culegerea editată la nivel de țară, se vede treaba că și-a revenit, totuși! Să fi fost vorba, pe moment, de aroganță și orgoliu rănit? Ceea ce nu ar fi cazul la un cadru didactic ajuns într-o asemenea funcție, nu-i așa?
„Incompetența se plătește serios din bani publici!”
„S-a corectat cum s-a corectat, iar seara m-am uitat pe lucrări și am văzut dezastrul, ne scrie domnul profesor. M-am dus și atunci la inspector și i-am spus să nu afișeze rezultatele, ci să fie recorectate la toți elevii de clasa a V-a cu baremul corect pentru punctul 1 și să scoată din concurs problema 2, deoarece era greșită si nu se putea evalua. Nici vorbă... Asta a fost sâmbătă. Luni i-am explicat totul dnei inspector general. Fiind de matematică, a înțeles despre ce este vorba și mi-a dat dreptate. Între timp, duminică, am mai discutat problemele respective cu 7- 8 profesori, care toți mi-au dat dreptate. Apoi au fost contestațiile și am rugat-o pe dna inspectoare generală să ne lase să mergem să explicăm rezolvările celor care corectează (PENIBIL, nu?). A acceptat și sigur că cei care au rezolvat corect au obținut punctaj maxim,dar au rămas cu punctaj maxim și cei care nu meritau, dar care au dat răspunsul conform baremului greșit.
În săptămâna următoare, culmea, inspectorul cu pricina a fost premiat cu gradație de merit pe patru ani din bani publici. Asta înseamnă mărirea salariului cu 25% pe patru ani. Deci, incompetența se plătește serios din bani publici!
În toamnă, în septembrie, apare culegerea cu subiectele de la olimpiade, între care și subiectele din Bihor, desigur, corectate, așa cum am zis eu, nu cum le-a dat inspectorul elevilor în săli. Asta m-a enervat la culme! Am sunat la minister unde am vorbit cu A.T., G.G. și cu L.S. (domnul profesor le-a dat numele și prenumele complete - n.n.). Le-am trimis proiectul de metodologie de organizare a olimpiadei. Acum aștept răspunsul celor din minister”.
Aceasta este povestea cu inspectorul de matematică. Dumneavoastră trageți concluziile!
Trăim în România anului 2007, unde totul e posibil, nu? Curat murdar, coane Fănică! (Ovidiu DAN)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:09:12 Ora standard a Europei de Est