Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Cinci programe postuniversitare la Universitatea Agora

Începând cu anul universitar 2012-2013

Cinci programe postuniversitare la Universitatea Agora

Universitatea Agora din municipiul Oradea organizează începând cu anul universitar 2012-2013 programe postuniversitare de formare și dezvoltare profesională continuă, învățământ cu frecvență, aprobate de minister prin adresa nr. 57208/ 19. 09. 2012, după cum urmează:

1.Instituții de dreptul muncii, cu durata de 224 ore didactice
2.Instituții de drept privat, cu durata de 224 ore didactice
3.Științe penale și criminalistică, cu durata de 224 ore didactice
4.Managementul resurselor umane, cu durata de 210 ore didactice
5.Audit financiar contabil, cu durata de 224 ore didactice.
Obiectivele generale  ale programelor postuniversitare
- aprofundarea cunoștințelor din domeniul dreptului și domeniul economic
- însușirea modificărilor care au apărut în disciplinele care se regăsesc în planurile de învățământ
- dobândirea unor cunoștințe și deprinderi complementare, necesare celor care exercită ori se pregătesc să exercite o funcție cu atribuții în aria programului postuniversitar
- contribuire la formarea de experți în domeniul dreptului și domeniul economic.
În vederea realizării obiectivelor generale, demersul nostru își propune câteva obiective didactice specifice:
*Oferim cursanților unele materiale informative de actualitate direcționate spre aspecte teoretice, studii comparative și aplicații practice
*Îmbinarea aspectelor teoretice cu cele practice aplicative pentru a ușura cursanților înțelegerea multitudinilor de situații problematice care pot apărea datorită modificărilor ce survin într-un anumit domeniu de activitate
*Cunoașterea conținuturilor conceptelor esențiale aferente disciplinelor din planul de învățământ
*Dobândirea unor abilități de analiză și interpretare a manifestărilor și contextelor socio-economico-juridice
*Aprofundarea unor discipline care contribuie la pregătirea specialiștilor din domeniul dreptului și economic.
Obiective specifice de cercetare științifică:
- Solicitarea cursanților de a elabora proiecte de cercetare, rapoarte de cercetare, studii de caz pe baza experienței profesionale pe care aceștia o dețin și pentru îmbogățirea instrumentarului metodologic pe care îl folosesc și operează în diverse situații  profesionale
- Realizarea de studii și cercetări aplicative pe diferite teme specifice, cu accentuarea raportării conținuturilor teoretice la contextele realității contemporane. Astfel, se urmărește, atât prezentarea părții teoretice, a conceptelor dintr-o disciplină de specialitate, cât și problematica pe care o ridică aplicarea teoriei în situații practice.
Pe tot parcursul desfășurării cursurilor se va urmări prezentarea informațiilor teoretice și practice într-o manieră interactivă, modernă, folosindu-se tehnica de predare audio și video pentru a ușura accesul cursanților la informații, precum și pentru a facilita comunicarea și cunoașterea atât între cursanți, cât și între cursanți și profesori.
În concluzie, prin obiectivele formulate, structura tematică a planului de învățământ și conținutul propus pentru disciplinele incluse, aceste programe postuniversitare se disting ca o componentă specializată, legitimată în  realitatea socială contemporană și de mare importanță  în comunitatea academică a Universității Agora.
La aceste programe postuniversitare se poate înscrie orice absolvent care a finalizat cu diplomă cel puțin studiile universitare de licență.
Înscrierile au început în data de 25 septembrie 2012 și continuă până la ocuparea locurilor disponibile.
Pentru detalii despre programele postuniversitare puteți suna la secretariat: tel: +40 259 427 398
Persoane de contact la domeniul ECONOMIC - lect. univ. dr. Casian Butaci, e-mail: casian12@yahoo.com, iar la domeniul DREPT - lect. univ. drd. Delia-Ștefania Florian, e-mail: deliaflorian@gmail.com
http://univagora.ro/academic/postuniv/
prof. univ.dr. Elena-Ana Iancu - director al Departamentului de Științe Sociale

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:29:27 Ora de vară a Europei de Est