Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Voluntarii englezi din Bristol se alătură Fundației Hospice „Emanuel”

O săptămână de voluntariat la Oradea

Voluntarii englezi din Bristol se alătură Fundației Hospice „Emanuel”

Voluntarilor englezi nu le e rușine să muncească... orice. Ieri (luni, 24 septembrie 2012), i-am surprins în timp ce crăpau lemne de foc la sediul Hospice „Emanuel” din Oradea.

Doamna Marinela Murg, directorul executiv al Fundației Hospice „Emanuel” Oradea ne-a vorbit despre bunele relații de parteneriat pe care Fundația Hospice „Emanuel” le are cu voluntarii din Bristol (Marea Britanie), de ani buni.
Pentru a ne identifica despre ce este vorba ne-a recomandat să stăm de vorbă cu Olivia Harris, liderul grupului, care de opt ani vine la Oradea, însoțită de voluntari englezi, pentru a se alătura membrilor fundației orădene.
„Mi-am dorit să fiu o binecuvântare pentru oamenii sărmani din România”
Damaris Szisz (coordonator relații publice în cadrul Fundației Hospice „Emanuel”) ne-a facilitat dialogul cu Olivia, preț de câteva minute.
De la vârsta de 11 ani, pe Olivia au sensibilizat-o cazurile din România prezentate la televiziune, încă de dinainte de Revoluție, iar mai apoi, a convins-o tot ce a aflat de la membrii Fundației Hospice „Emanuel” din Oradea. „Atunci mi-am propus să mă alătur ca voluntar membrilor Fundației Hospice; mi-am dorit să fiu o binecuvântare pentru oamenii sărmani din România. Am început să vin la Oradea, în urmă cu opt ani și am întâlnit oameni incredibili în cadrul fundației, care fac un lucru absolut minunat și de care m-am legat sufletește. Am observat că prin munca noastră putem face o diferență și mult bine familiilor de aici. România-i o țară primitoare, o țară frumoasă. Îmi place foarte mult și de aceea vin în fiecare an ca voluntar aici. Și echipa de la Hospice o consider familia mea, nu numai cei cu care colaborez. Știu că sună ciudat, dar la vârsta de 11 ani, am simțit că trebuie să vin în România, ca și cum Dumnezeu mi-ar spune: Trebuie să mergi în România să ajuți. Am lucrat și în Anglia cu oamenii defavorizați, dar ei primesc foarte mult ajutor. Aici, i-am văzut pe români gata să se ajute pe ei înșiși. Am simțit că aici e nevoie de mai mult sprijin ca să meargă înainte. Am înțeles că în România, oamenii o duc greu și trebuie să plece în alte țări să lucreze ca să-și întrețină familiile. Eu mă simt aici ca-n rai când lucrez cu oamenii. Simt că locul acesta este un colț de cer unde pot face bine, fără să mă gândesc la răsplată...”.
„Răsplata este că te simți mai aproape de Dumnezeu”
Olivia Harris și soțul său, Mark Harris, Derek Hadden, Nick Price, Peter O’Donnell, Gay Sawyer... sunt de vârste și ocupații diferite, care lucrează în diferite domenii (financiar, bancar, în telecomunicații, foști învățători, ingineri, oameni de afaceri, manageri de resurse umane, asistenți medicali...), dar toți reprezintă aceeași biserică, aceeași organizație din Anglia. Pentru actele lor de binefacere, ei organizează și colectă pentru Hospice, nu sunt răsplătiți de nimeni. „Răsplata este că te simți mai aproape de Dumnezeu”, după cum afirmă Olivia.
Timp de o săptămână, cei 12 voluntari englezi vor încerca să îmbunătățească viața familiilor pe care le-au luat în vizor, renovându-le și izolându-le locuința; vor face curat și vor îndrepta, pe banii lor, ceea ce vor putea pentru un confort mai bun. Ei se adresează cazurilor pe care Fundația Hospice „Emanuel” le „monitorizează”, bolnavi de cancer, aflați în fază terminală...
„Noi nu ne adresăm numai pacienților, cărora le acordăm asistență, ci și familiilor lor. Sunt unii care o duc foarte greu; avem cazuri în care în aceeași locuință trăiesc 11 persoane, în condiții precare. Voluntarii vor încerca să le îmbunătățească condițiile de trai, le vor repara locuința, le vor pune un geam, o vor izola, având în vedere că vine iarna...”, ne-a explicat Damaris Szisz.
Așadar, Fundația Hospice „Emanuel” nu se ocupă doar de pacientul cu cancer, ci încearcă să-i ajute și familia...
„Pe un copil, care este pacientul nostru, l-am dus în tabără anul acesta, și pe el și pe surioara lui. Avem o tabără pentru copiii bolnavi și pentru copiii care au părinții în îngrijire la Hospice; o tabără pentru 30 de copii, timp de o săptămână. Tabăra are loc la Dezna, în județul Arad. E un loc foarte frumos și se simt extraordinar”, a conchis Damaris.
Iată deci, ce face Fundația Hospice „Emanuel” și ce fac voluntarii englezi, iar „Răsplata este că te simți mai aproape de Dumnezeu”, vorba Oliviei. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Voluntarii englezi din Bristol se alătură Fundației Hospice „Emanuel”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:01:36 Ora de vară a Europei de Est