Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

250 de ani de învățământ la Tulca

21 septembrie – Ziua Școlii Gimnaziale „Nestor Porumb” din Tulca

250 de ani de învățământ la Tulca

Vineri dimineața (21 septembrie 2012), toate drumurile au dus la Școala Gimnazială din Tulca, unde doamna director, prof. Laura Herdean, a pus la cale sărbătorirea, în premieră, a „Zilei școlii”.

Cu o punctualitate proverbială, la ora 11.00, în curtea școlii a răsunat Imnul de Stat al României. Elevii și dascălii au fost dispuși în careu, având în față distinșii invitați.
Apoi, doamna director Laura Herdean a explicat care este mobilul și motivul unui asemenea eveniment, în premieră la școala din localitate.  
„Azi, ne sǎrbǎtorim pentru prima datǎ școala, marcând împlinirea a 250 de ani de învățământ la Tulca. Totodată avem o altă Carte de identitate. De la 1 septembrie 2012, școala noastră poartă un nume. Iar eu, în calitate de director, sunt reprezentantul legal al Școlii Gimnaziale „Nestor Porumb” din Tulca. Am ales să ne fie patron spiritual deoarece a fost cel care s-a îngrijit de școlarizarea tinerilor în Tulca. Prin strădaniile sale, s-a construit primul local de școală cu pereți de cărămidă în comună”, a mai spus doamna director.
Era momentul prielnic de a se puncta rolul școlii și scopul manifestării.
„Consider că această instituție, școala, este locul în care, copil fiind, dobândim uzanțe, cunoștințe, un modus vivendi care își va pune mai mult sau mai puțin amprenta pe toatǎ viața și activitatea noastrǎ ulterioarǎ”, a ținut să sublinieze doamna director. Apoi, pe la microfon s-au perindat dl ing. dr. Iulian Svasta, membru în Asociația Consultanților în Management din România, venit din Capitală, dl prof. Lucaciu Moise, fost director al acestei școli, absolventa școlii Sabău Daniela, toți împărtășind gânduri și amintiri legate de această școală. Dl Iulian Svasta este „responsabil cu recompensa pentru performanța în școală”. Este cel care susține financiar activitățile extracurriculare, cel care se îngrijește de diplome, cărți de premii la sfârșit de an școlar, cel care sprijină cu bursă de studiu doi elevi ai comunei.
Arc peste timp
De șase ani, dna director și dl Iulian Svasta au o colaborare excelentă. În cadrul unui moment emoționant, au fost pomeniți și felicitați foștii dascăli ai școlii, dna director înmânând celor prezenți diplome de onoare și o carte cu monografia comunei Tulca, al cărei autor este dl profesor Moise Lucaciu, fost director al școlii. De asemenea, s-au împărțit diplome și cărți tuturor celor care sprijină activitățile școlii: doamnelor inspectori de specialitate Voichița Vancu și Felicia Ianța, dlui Avram Ștefan, managerul Editurii Aureo din Oradea, dlui av. Vasile Onofrei, consul onorific – consulatul Austriei din Timișoara, dlui primar Bulzan Ioan, dlui viceprimar Petran Mihai, directorilor de școli cu care dna director Laura Herdean dezvoltă parteneriate (dna prof. Adina Cioloș - directorul Școlii Gimnaziale „Nicolae Popoviciu” din Beiuș). 
Doamna director a ținut să mulțumească conducerii Primăriei pentru sprijin: „Mărturisesc că în acest interval, cu toate greutățile, lipsa banilor și contextul social, economic în care se află țara, an de an, Primăria a investit în cele patru corpuri de clădire, datorită celor doi oameni aleși de comunitate.
Stejarul - simbol al trăiniciei școlii
Dna director, împreună cu dl Iulian Svasta și dl primar Ioan Bulzan au plantat în fața școlii un stejar, simbol al trăiniciei școlii.
În continuarea festivităților, la Biserica Ortodoxă din localitate, a fost oficiată slujba de pomenire a patronului spiritual al școlii, Nestor Porumb. Te-Deum-ul a fost oficiat de preoții parohi Iga Teodor și Buda Dorin, după care, au fost depuse coroane la mormântul preotului și dascălului Nestor Porumb.
Moment artistic la Căminul Cultural
De la biserică, invitații și toți participanții la eveniment s-au îndreptat spre Căminul Cultural, unde s-a desfășurat un moment artistic. S-a recitat, s-a cântat și s-a valsat (de subliniat evoluția surprinzătoare a înv. Gabriela Drimbe, un dansator de top), iar membrii Ansamblului de dansuri „Ardeleana”, coordonat de doamna director Laura Herdean, ne-au încântat de-a dreptul cu profesionalismul lor.
Prima ediție a „Zilei școlii” a fost o reușită, drept pentru care organizatorii merită toate felicitările! Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze (105 poze), accesați Galeria foto: 250 de ani de învățământ la Tulca.

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:25:39 Ora standard a Europei de Est