Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Să ne cunoaștem școala!”

În a II-a zi, la Clasa pregătitoare A

„Să ne cunoaștem școala!”

În cea de-a doua zi de școală, am dorit să facem cunoștință cu cei mai mici școlari ai Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu” din Oradea, școlăreii și școlărițele Clasei pregătitoare A, îndrumați de dna profesor Violeta Taichiș.

Marți (18 septembrie 2012), în cea de-a doua zi din viața lor de școlari, ei tocmai au pornit într-un raid prin liceu: „Noi tocmai am pornit să ne cunoaștem școala”, ne întâmpină doamna profesor Violeta Taichiș, fost inspector școlar de specialitate. Fiind în curte, mai întâi au încins câteva jocuri în cerc. „E motivată (explicabilă) pentru vârsta lor o continuare a jocurilor firești din grădiniță pentru a nu simți brusc schimbarea de statut, de la preșcolar la elev. Potrivit psihologiei și gândirii școlarului mic, activitatea lui e preponderent intuitiv concretă. El trebuie să învețe prin activități în care sunt antrenate cât mai multe simțuri, văz, auz, pipăit, miros... pentru o cât mai completă și complexă percepție și intuiție.
E normal ca micii noștri școlari să-și cunoască liceul în care învață. Am pornit vizitarea școlii cu locul cel mai apropiat sufletului lor, și cel mai important din viața lor de școlărei, curtea și terenul de sport (de joacă). Vom intra apoi în sala festivă, unde iarăși își vor petrece mult timp desfășurând activități cultural-artistice. Ora fiind de 35 de minute efectiv, pe care oricum le desfășurăm prin joc, jocul fiind și acum activitatea lor de bază, iar restul timpului îl drămuim printr-o schimbare de ritm și situație, ieșind din sala de clasă și desfășurând alte activități, în care mișcarea e primordială”, ne explică doamna profesor.
Am pornit și noi la drum cu ei. Curiozitatea e mare la vârsta lor. Din când în când se opreau să-și tragă sufletul, vorba aceea. Atunci, fiecare căuta cu privirea un colțișor necunoscut, un nou reper și astfel se isca o nouă întrebare. Revenind în sala de clasă, au trecut la activitatea individuală de scris-citit pe baza caietului și a fișei individuale. Chiar dacă mobilierul nu e unul ideal, cum și l-ar fi putut ei imagina și dori, mesele nu-i deranjează, oricum ei știu că de-acum sunt școlari și nu mai pot sta la măsuțele lor oficiale din grădiniță. Dar e încăpător. Pe băncuța lor e loc suficient pentru toate. Citim pe fișa lor de lucru: „Primul meu desen de școlar”. E un fel de test, o carte de vizită și o fișă „psihologică”...
„Podul de piatră”
La un moment dat ne desprindem și schimbăm sala de clasă, intrăm câteva momente în clasa alăturată, la Clasa pregătitoare B. Aici dăm de „Podul de piatră”. Zăbovim ce zăbovim și ne reîntoarcem (de unde am plecat). Semn că pământul e rotund.
Când la sfârșitul programului au apărut părinții, avem să constatăm cu uimire și cu încântare că nu le-au sărit în brațe, nu au plâns și nu s-au plîns! E semn bun!... Mai  mult, unii au dorit să mai rămână în clasă, ar fi dorit, probabil, să-și întregească „opera”.
Așadar, prima impresie e că micii școlari s-au adaptat cu ușurință noilor condiții și fac față statutului, dacă învățătoarele manifestă atitudinea apropiată a educatoarelor, dacă știu să coboare în universul lor de „preșcolari-școlari”, dacă găsesc metodele și mijloacele potrivite să-i antreneze, fără să-i plictisească, dacă găsesc mereu căi variate să-i capteze și să-i implice în noi și noi acțiuni interesante. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Să ne cunoaștem școala!”

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:50:59 Ora standard a Europei de Est