Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Încă două proiecte transfrontaliere câștigate de Primăria Oșorhei

Comuna Oșorhei va deveni „un pol de energie regenerabilă”

Încă două proiecte transfrontaliere câștigate de Primăria Oșorhei

Directorul general al Zonei Metropolitane Oradea, dl Ciprian Barna, a prezentat miercuri (19 septembrie 2012), la sala de consiliu a Primăriei Oșorhei, două proiecte transfrontaliere câștigate de Primăria Oșorhei.

Este vorba de proiectul HURO/1101/122 Business Energy - Dezvoltarea unor centre de servicii în domeniul energiilor regenerabile în județele Hajdu-Bihar și Bihor, iar cel de-al doilea proiect este HURO/1101/014 - Dezvoltarea infrastructurii rutiere la nivelul localităților Oșorhei și Berettyoujfalu (Ungaria).
În prezentarea celor două proiecte, directorul general s-a oprit la date și obiective generale și specifice, Axa prioritară 1 și 2, cu cele trei și respectiv cinci domenii de intervenție; „ambele proiecte au o perioadă de implementare de 24 de luni, cu începere de la 1 noiembrie, la primul proiect și 1 octombrie la cel de-a doilea, cu două – trei luni de organizare, așa încât primul proiect ar putea fi demarat în luna martie 2013, dar avem timp suficient pentru implementare până în 30 octombrie 2014”, ține să sublinieze directorul general.
Prezenți la conferința de presă, primarul comunei Oșorhei, dl Ioan Pop, vicele, dl Ioan Gligor și Florin Balint (consultant) au ținut să intervină pentru a da anumite lămuriri și a face completări.
Centru de informare și cazare...
„Împreună cu Consiliul Județean, am câștigat un proiect care se referă la un Centru de informare și cazare pentru turiști. La Alparea avem o zonă protejată, se numește Poiana narciselor; un proiect transfrontalier de 90.000 de euro; un centru de cazare, camping și de informare pentru turiștii care vor veni să viziteze Poiana narciselor”, a precizat dl primar Ioan Pop.
Un alt proiect câștigat de Primăria comunei Oșorhei este proiectul Apa Regio, partea de canalizare; „din bugetul local se vor face: investiția în parc și reabilitarea drumului național DN1, șanțuri de scurgere, construcția pistei de biciclete, trotuare și podețe de intrare la fiecare casă. Investiția se ridică undeva la 900.000 de euro; proiectul este gata făcut, așteptăm să vină cei cu canalizarea, ca să ne putem apuca de lucru. Ar mai fi de amintit că acel parc central în care se va înălța clădirea (Centrul de servicii pentru energia regenerabilă) va fi amplasat chiar în spatele primăriei”.
Comuna Oșorhei va fi „un pol de energie regenerabilă”
„Dacă la sol, clădirea Centrului va avea 493, 65 mp, suprafața construită, cu toate anexele, va ajunge la 980 de metri pătrați, ceea ce va asigura un spațiu expozițional, existența unor săli de workshop-uri, de conferințe, care va transforma comuna Oșorhei într-un centru foarte căutat în viitor pentru organizarea de evenimente dedicate oamenilor de afaceri. Și în același timp va fi un pol de energie regenerabilă...”, a adăugat directorul general Ciprian Barna. Construirea acestui centru a fost gândită în așa fel încât să se încerce autosustenabilitatea energetică a clădirii, adică ceea ce consumă să și producă, având o structură mai complexă, pentru că ea va prezenta în timp real celui care va vrea să vadă o tehnologie în funcțiune; cu alte cuvinte va fi un mixt tehnologic, adică și fotovoltaic și turbine eoliene și panouri solare, care vor asigura consumul clădirii și în același timp ca a doua funcționalitate, va prezenta celui interesat tehnologia în funcțiune, instalată și funcțională în această clădire.
Va fi un unicat în această parte a Europei
„Practic prin acest centru, se vor pune la dispoziția autorităților publice, dar și persoanelor fizice private care doresc să instaleze anumite tehnologii de energie regenerabilă, se vor pune la dispoziție cunoștințe, prin workshop-uri, prin seminarii, prin centru de expoziții. Vor fi prezentate tehnologiile. Va fi un unicat în zona aceasta a Europei. Așa ceva nu mai  există nicăieri. Spațiile ce se previzionează a fi utilizate vor asigura transmiterea de informație către potențialul utilizator al acestor tehnologii. Centrul respectiv va putea juca și rolul de incubator de afaceri pentru firme care activează în domeniul respectiv, dincolo de spațiul expozițional, dincolo de partea de workshop-uri, conferințe și evenimente”.
În cadrul proiectului „Dezvoltarea infrastructurii de drumuri la nivelul autorităților locale din Oșorhei și Berettyoujfalu”, bugetul total va fi de 2.963.145 de euro din care pentru Oșorhei – 947.738 de euro, finanțare nerambursabilă; în cadrul acestui proiect în Oșorhei vor fi modernizați 3,138 km de drumuri (adică toate străzile, mai puțin una care va fi finanțată din bugetul local), iar în Berettyoujfalu vor fi construiți (modernizați) 2,542 km de străzi.
Toate proiectele transfrontaliere aduc la Oșorhei 7,5 milioane de euro, finanțare nerambursabilă (Ovidiu Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Încă două proiecte transfrontaliere câștigate de Primăria Oșorhei.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:51:39 Ora standard a Europei de Est