Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Încă două proiecte transfrontaliere câștigate de Primăria Oșorhei

Comuna Oșorhei va deveni „un pol de energie regenerabilă”

Încă două proiecte transfrontaliere câștigate de Primăria Oșorhei

Directorul general al Zonei Metropolitane Oradea, dl Ciprian Barna, a prezentat miercuri (19 septembrie 2012), la sala de consiliu a Primăriei Oșorhei, două proiecte transfrontaliere câștigate de Primăria Oșorhei.

Este vorba de proiectul HURO/1101/122 Business Energy - Dezvoltarea unor centre de servicii în domeniul energiilor regenerabile în județele Hajdu-Bihar și Bihor, iar cel de-al doilea proiect este HURO/1101/014 - Dezvoltarea infrastructurii rutiere la nivelul localităților Oșorhei și Berettyoujfalu (Ungaria).
În prezentarea celor două proiecte, directorul general s-a oprit la date și obiective generale și specifice, Axa prioritară 1 și 2, cu cele trei și respectiv cinci domenii de intervenție; „ambele proiecte au o perioadă de implementare de 24 de luni, cu începere de la 1 noiembrie, la primul proiect și 1 octombrie la cel de-a doilea, cu două – trei luni de organizare, așa încât primul proiect ar putea fi demarat în luna martie 2013, dar avem timp suficient pentru implementare până în 30 octombrie 2014”, ține să sublinieze directorul general.
Prezenți la conferința de presă, primarul comunei Oșorhei, dl Ioan Pop, vicele, dl Ioan Gligor și Florin Balint (consultant) au ținut să intervină pentru a da anumite lămuriri și a face completări.
Centru de informare și cazare...
„Împreună cu Consiliul Județean, am câștigat un proiect care se referă la un Centru de informare și cazare pentru turiști. La Alparea avem o zonă protejată, se numește Poiana narciselor; un proiect transfrontalier de 90.000 de euro; un centru de cazare, camping și de informare pentru turiștii care vor veni să viziteze Poiana narciselor”, a precizat dl primar Ioan Pop.
Un alt proiect câștigat de Primăria comunei Oșorhei este proiectul Apa Regio, partea de canalizare; „din bugetul local se vor face: investiția în parc și reabilitarea drumului național DN1, șanțuri de scurgere, construcția pistei de biciclete, trotuare și podețe de intrare la fiecare casă. Investiția se ridică undeva la 900.000 de euro; proiectul este gata făcut, așteptăm să vină cei cu canalizarea, ca să ne putem apuca de lucru. Ar mai fi de amintit că acel parc central în care se va înălța clădirea (Centrul de servicii pentru energia regenerabilă) va fi amplasat chiar în spatele primăriei”.
Comuna Oșorhei va fi „un pol de energie regenerabilă”
„Dacă la sol, clădirea Centrului va avea 493, 65 mp, suprafața construită, cu toate anexele, va ajunge la 980 de metri pătrați, ceea ce va asigura un spațiu expozițional, existența unor săli de workshop-uri, de conferințe, care va transforma comuna Oșorhei într-un centru foarte căutat în viitor pentru organizarea de evenimente dedicate oamenilor de afaceri. Și în același timp va fi un pol de energie regenerabilă...”, a adăugat directorul general Ciprian Barna. Construirea acestui centru a fost gândită în așa fel încât să se încerce autosustenabilitatea energetică a clădirii, adică ceea ce consumă să și producă, având o structură mai complexă, pentru că ea va prezenta în timp real celui care va vrea să vadă o tehnologie în funcțiune; cu alte cuvinte va fi un mixt tehnologic, adică și fotovoltaic și turbine eoliene și panouri solare, care vor asigura consumul clădirii și în același timp ca a doua funcționalitate, va prezenta celui interesat tehnologia în funcțiune, instalată și funcțională în această clădire.
Va fi un unicat în această parte a Europei
„Practic prin acest centru, se vor pune la dispoziția autorităților publice, dar și persoanelor fizice private care doresc să instaleze anumite tehnologii de energie regenerabilă, se vor pune la dispoziție cunoștințe, prin workshop-uri, prin seminarii, prin centru de expoziții. Vor fi prezentate tehnologiile. Va fi un unicat în zona aceasta a Europei. Așa ceva nu mai  există nicăieri. Spațiile ce se previzionează a fi utilizate vor asigura transmiterea de informație către potențialul utilizator al acestor tehnologii. Centrul respectiv va putea juca și rolul de incubator de afaceri pentru firme care activează în domeniul respectiv, dincolo de spațiul expozițional, dincolo de partea de workshop-uri, conferințe și evenimente”.
În cadrul proiectului „Dezvoltarea infrastructurii de drumuri la nivelul autorităților locale din Oșorhei și Berettyoujfalu”, bugetul total va fi de 2.963.145 de euro din care pentru Oșorhei – 947.738 de euro, finanțare nerambursabilă; în cadrul acestui proiect în Oșorhei vor fi modernizați 3,138 km de drumuri (adică toate străzile, mai puțin una care va fi finanțată din bugetul local), iar în Berettyoujfalu vor fi construiți (modernizați) 2,542 km de străzi.
Toate proiectele transfrontaliere aduc la Oșorhei 7,5 milioane de euro, finanțare nerambursabilă (Ovidiu Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Încă două proiecte transfrontaliere câștigate de Primăria Oșorhei.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 20:52:27 Ora de vară a Europei de Est